Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.14: Η ακολουθία του κακού


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Βιβλιοπροτάσεων καλοκαιριού συνέχεια καί σειρά έχει το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Η ακολουθία του κακού",το οποίο υπογράφει η συγγραφέας Χρύσα Σπυροπούλου καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

 "Δυο δολοφονίες στην καρδιά της Αθήνας την εποχή της πανδημίας COVID-19. Πολλοί ύποπτοι. Η αστυνόμος Γεωργίου με τον καινούργιο της βοηθό αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση."

   Για να πω την αλήθεια,διαβάζοντας την άνωθεν περιγραφή,η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν θέλω να διαβάσω ξανά ένα βιβλίο που η ιστορία του να σχετίζεται με την πανδημία... Η ευχάριστη,όμως,έκπληξη ήταν πως η πανδημία αναφέρεται απλά ως μία συνθήκη μέσα στην υπόθεση (δόξα τω Θεώ) καί η συγγραφέας δεν εστιάζει εκεί (μπράβο της από εμένα),μα την χρησιμοποιεί με τέτοιον τρόπο,ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο υπόβαθρο που να σχετίζεται με το κλίμα της πλοκής...

  Με δεδομένο πως δεν ζούμε σε κάποιο ονειρικό παραμύθι αλλά σε κοινωνίες όπου η διαφθορά καλά κραττεί καί πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί,είναι αναμενόμενο πολλοί/ες να λειτουργούν με σκοπό την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων καί συμφερόντων ακόμα καί εις βάρος άλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,ανάλογα με τις συγκυρίες καί το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο,-όσον αφορά θέματα πολιτικής,οικονομίας,υγείας,κλπ.-,εκείνοι/ες να λειτουργούν με ανάλογο τρόπο,που όχι μόνο θα τους/τις επιφέρει παραπάνω κέρδη,αλλά θα εξοντώσουν (εντός κι εκτός εισαγωγικών) ανταγωνιστές καί όσους/ες προσπαθήσουν να σταθούν εμπόδιο στην πορεία τους.

  Ξεκινώντας την ανάγνωση,η συγγραφέας συνειδητά επιλέγει να μας βάλει απευθείας μέσα στην ουσία της υπόθεσης,αποφεύγοντας εντέχνως περιττές πληροφορίες που απλά θα γέμιζαν το κενό κάποιων σελίδων,ή,της γραφής της. Αντιθέτως,όλο το βιβλίο είναι καλογραμμένο χάρη στην οικεία κι ατόφια πένα της συγγραφέως που μας δίνει σταδιακά τα κομμάτια του παζλ καί παίζει μαζί μας σαν την γάτα με το ποντίκι. Μία ιστορία ορθά δομημένη καί τοποθετημένη στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας,με την απαραίτητη δόση μυθοπλασίας καί υπερβολής ( ; ),για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για το αναγνωστικό κοινό.

  "Δύο δολοφονίες – η µία στο Κολωνάκι και η άλλη, που αρχικά θεωρήθηκε δυστύχηµα, στην παραλιακή. Οι ύποπτοι πολλοί. Την εξιχνίαση αναλαµβάνουν, εν καιρώ πανδηµίας, η αστυνόµος Γεωργίου µε τον καινούργιο βοηθό της, που δεν κάνει καµία προσπάθεια να συµβαδίσει µε την εποχή του. Ύποπτοι είναι η ερωµένη του πρώτου θύµατος και ο σύζυγός της, ο κηπουρός, ο δικηγόρος, ένας σχεδιαστής µόδας. Το δεύτερο θύµα είναι γιατρός. Στην αρχή οι υποψίες στρέφονται σε άτοµα που είχαν επαφές µαζί του για ζητήµατα υγείας, ειδικά λόγω της πανδηµίας. Οικονοµικά εύρωστες οικογένειες καταστρέφονται εξαιτίας του πρώτου lockdown και συνδέονται και αυτές µε τα δύο θύµατα. Πώς συσχετίζονται οι δυο θάνατοι και ποια σχέση έχει η κόρη του κηπουρού µε τα δύο θύµατα; Μήπως η σχέση αυτή στάθηκε η αφορµή για τους δύο θανάτους; Ή µήπως κάτι άλλο κρύβεται; Τα αινίγµατα που καλούνται να λύσουν οι δύο αστυνοµικοί είναι πολλά, ενώ φαίνεται ότι η σχέση της Γεωργίου µε τον προϊστάµενό της βρίσκεται σε κρίσιµο σηµείο. Όλα συµβαίνουν στην καρδιά της Αθήνας, µε φόντο την πανδηµία και τα παρεπόµενά της. Από τη µια η Αθήνα του πλούτου και από την άλλη η µιζέρια κάποιων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις συνθήκες και να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα, ενώ κάποιοι άλλοι από τη µια στιγµή στην άλλη τα χάνουν όλα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Ρεαλισμός διαλόγων
- Γεμάτο,οικείο λεξιλόγιο
- Περιεκτικά κεφάλαια
- Αρκετά καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων προσώπων
- Ανατροπές καί αγωνία

  Αυτό που ίσως να άλλαζα,θα ήταν να υπήρχε ένας πιο γρήγορος ρυθμός στην ανάπτυξη καί ροή της υπόθεσης,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως το βιβλίο δεν μου ήταν αρεστό. Αντιθέτως,μου άφησε καλές εντυπώσεις καί σας προτρέπω να το διαβάσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



   
  
   
   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.14: Η ακολουθία του κακού Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.14: Η ακολουθία του κακού Reviewed by Dominica on Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.