Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.17: Το Ρίφι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   "Άνθρωπος που δεν έχει φίλους ή ειναι θεός ή αγρίμι." έχει πει ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Αγρίμι που μοιάζει να περιπλανάται σαν άλλο αγριοκάτσικο ελεύθερο στους κάμπους. Εκεί που το νερό της θάλασσας γλείφει τα βράχια καί αφήνει πάνω τους αυτήν την αλμύρα από το αλάτι. Εκεί επιλέγουν να ζήσουν μεταξύ ουρανού,θάλασσας καί γης. Καί το μόνο που ζητούν είναι η αγάπη,η φροντίδα καί η στοργή. Διότι,ο άνθρωπος όταν γεννιέται δεν ζητά πολλά,αλλά μόνο τα ουσιαστικά που τρέφουν το σώμα καί την ψυχή του. Αγρίμι δεν γεννιέται,αλλά γίνεται,όταν για χίλιους δυο λόγους,θα στερηθεί όλα όσα χρειάζεται για να έχει μία υγιή κι ευτυχισμένη πορεία ζωής... Ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης καταπιάνεται με όλα τα παραπάνω μέσα από το νέο του μυθιστόρημα,με τίτλο ''Το Ρίφι",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Ένα βιβλίο γεμάτο από μυρωδιές,εικόνες και γεύσεις νησιώτικες μίας άλλης εποχής...

   "Στο Πετρονήσι, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη µητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε µια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το µεγαλώσει µε τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξή του. Ο Χαδιώτης Βασιλάς, ο βασικός ήρωας του µυθιστορήµατος, δεν θα συναντήσει άνθρωπο, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα βγάλει ταυτότητα. Πρόβατα, κατσίκια, µουλάρια, σκυλιά και πουλιά αποτελούν το µικρό του σύµπαν, που συµπληρώνεται από χωράφια µε ελιές, σιτάρια, κριθάρια και µελίσσια. Μόλις κλείνει τα 18, γίνεται η µεγάλη ανατροπή στη ζωή του. Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δηµοσιότητας πέφτουν πάνω του, η επιστήµη και το θέαµα τον διεκδικούν, κι εκείνος γνωρίζει µια ζωή που δεν φανταζόταν: τον έρωτα, και κυρίως µέχρι πού φτάνει η δύναµη του µυαλού του. Έως πού θα φτάσει, αλήθεια;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Δεν δικαιολογούνται τα πάντα,μα όλοι κι όλες μπορούμε να αντιληφθούμε καί να κατανοήσουμε πως όταν ένας άνθρωπος από μικρή ηλικία δεν λάβει αγάπη,φροντίδα,γνώσεις,αλλά καί να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους,τότε η φυσική κι αναμενόμενη κατάληξη είναι αυτός ο άνθρωπος να μεταμορφωθεί σε αγρίμι,όμοιο με ρίφι. Δηλαδή σαν ένα άλλο αγριοκάτσικο που το μόνο που γνωρίζει είναι πως να καλύπτει τις φυσικές του ανάγκες για να επιβιώσει,χωρίς να έχει απαραίτητα κάποιον προορισμό στην ζωή του. Έτσι καί ο βασικός μας ήρωας. Θα έχει,όμως,την τύχη να δει καί την άλλη πλευρά της ζωής. 

- Άραγε,πώς μας επηρεάζει ο τόπος που γεννηθήκαμε; 

- Με πόσα συναισθήματα,εμπειρίες,εικόνες καί θύμησες (καλές καί κακές) μπορεί να τον έχουμε συνδέσει; 

- Καί πώς όλα αυτά μπορούν να μας ακολουθούν όσα χρόνια κι αν περάσουν,όπου κι αν βρισκόμαστε;

  Ο λόγος του συγγραφέα αν καί είναι απλός,είναι τόσο πλούσιος κι άκρως περιγραφικός,που μας αφήνει με την αίσθηση πως όλα αυτά που διαβάζουμε μέσα στο βιβλίο ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ειδικά αυτή η εναλλαγή από τριτοπρόσωπη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μας γεννά πολλά συναισθήματα καί σκέψεις. Θα γίνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας καί θα βιώσουμε τα ίδια με τα πρόσωπα του κειμένου. Αγνός έρωτας,αθωότητα,αγάπη για την φύση καί τα ζώα,ψυχοσύνθεση ανθρώπων,μα καί βαθειά καί ειλικρινή λατρεία για τον τόπο που κάθε άνθρωπος θεωρεί ως πατρίδα. Παρέα μας ήρωες του '21,βοσκοί,αλλά καί η οικογένεια του ήρωα καί το πως αυτοί έζησαν καί έδρασαν μέσα σε μία περίοδο 250 ετών. Μία Ελλάδα του χθες που προσαρμόζεται καί εξελίσσεται στις συνθήκες του σήμερα,χωρίς να ξεχνά την μακραίωνη ιστορία της. Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα καλογραμμένο καί ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ: https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1880
 
   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.17: Το Ρίφι Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.17: Το Ρίφι Reviewed by Dominica on Ιουλίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.