ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ

Ποιητής: Κωνσταντίνος Νικολάου

Εκδόσεις: Περισπωμένη

   Σε μία πρόσφατη συζήτησή μου με έναν άλλον βιβλιόφιλο,μου εξέφρασε την άποψη πως στην χώρα μας έχουμε αρκετές δυνατές πένες ανερχόμενων,-μαζί με τους ήδη καταξιωμένους-,ποιητών. Αυτή η σκέψη με βρίσκει θετικά προσκείμενη,αφού κι εγώ ουκ ολίγες φορές έχω διαβάσει σύγχρονες ποιητικές συλλογές νέων δημιουργών,που αποδείχθηκαν πολύ ευχάριστες κι ικανοποιητικές ως εμπειρίες. Μία εξ αυτών είναι καί η πρώτη ποιητική συλλογή του ποιητή Κωνσταντίνου Νικολάου,που φέρει τον τίτλο ''ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ" καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Περιγραφή:
 
Σαράντα αντισυμβατικά ποιήματα που συνδιαλέγονται γόνιμα με την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να πέφτουν στην παγίδα της σπουδαιοφάνειας. Με ανανεωτική διάθεση, ιδιαιτέρως κριτική προσέγγιση αλλά και χιούμορ, ο Κωνσταντίνος Νικολάου επανεξετάζει γνωστά θέματα και πρόσωπα, δοκιμάζοντας απρόσμενες εξελίξεις στην τροπή των ποιημάτων και κατά συνέπεια στην αίσθηση που αποπνέει η ανάγνωσή τους.

   ''ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ",όπως προείπα ο τίτλος της συλλογής κι αμέσως σκέφτηκα το πόσο εκφραστικά μπορούν να γίνουν τα χέρια ενός ανθρώπου. Μέσω αυτών,όχι μόνο δείχνουμε τα συναισθήματά μας (χαρά,λύπη,θυμό,επιθετική καί φιλική συμπεριφορά,αγάπη,έρωτα κλπ.),αλλά επικοινωνούμε καί με τους άλλους γύρω μας καί δημιουργούμε σχέσεις. Έτσι καί ο ποιητής χρησιμοποιεί τα χέρια του για να καταγράψει τις σκέψεις του,υπό μορφή ποιημάτων,πάνω στο χαρτί καί τα κοινωνεί στο αναγνωστικό κοινό. Πετυχαίνει δε,άψογα,όλα όσα αναφέρει η άνωθεν περιγραφή του οπισθοφύλλου,χάρη στην οξυδέρκεια καί αμεσότητα του λόγου του,την πληθώρα των εκφραστικών μέσων,την παντελή έλλειψη φιοριτούρων,την απλότητα των στίχων που όμως είναι γεμάτοι από νοήματα,την απαραίτητη δόση ειρωνείας καί την τάση αντιπαράθεσης με λανθασμένες παγιωμένες αντιλήψεις με σκοπό την ανάδειξη του ''είναι'' κι όχι του ''φαίνεσθαι''.

   Μία εναλλακτική,μα ενδιαφέρουσα καί αξιόλογη ποιητική συλλογή,που διαβάζεται άκοπα καί που πιστεύω πως θα σας ικανοποιήσει. Αναζητήστε την! 
Καλή ανάγνωση!

   









ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.