Από δρυ παλιά κι από πέτρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Από δρυ παλιά κι από πέτρα

Συγγραφέας: Νοέλ Μπάξερ

«Ήρθε η ώρα να σου πω για το σκισµένο γράµµα, για ένα τόπι κασµίρι και για µια Κύπρια που µύριζε η αγκαλιά της πασχαλιά. Για µια µαγευτική πόλη, τη Σµύρνη µου, που κάηκε σαν φωτογραφία και για ένα πλοίο που µετέφερε µια γυναίκα που έσταζε γάλα. Για µια Τουρκάλα που χάθηκε και σώθηκε µόνο το τραγούδι της. Κι αν θέλεις, µόνο αν το θέλεις, θα σε αφήσω να κρατήσεις στα χέρια σου τα δυο µονάκριβα κλειδιά µου, του σπιτιού στο Αϊδίνι και του σπιτιού στη Σµύρνη»

Επανακυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Μεταίχμιο το πρώτο βιβλίο της διλογίας της συγγραφέως Νοέλ Μπάξερ,με τίτλο ''Από δρυ παλιά κι από πέτρα" (η διλογία ολοκληρώνεται µε το βιβλίο ''Η επιστροφή της Πηνελόπης''). Για όσους/ες δεν το έχετε διαβάσει έως τώρα,πρόκειται για ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία της τότε εποχής. Ένα βιβλίο,που για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,ο τίτλος του μου τράβηξε παραπάνω την προσοχή. Από το άκουσμά του καί μόνο ''Από δρυ παλιά κι από πέτρα" ήταν σαν να γεννιόντουσαν διάφορες εικόνες στο μυαλό μου,διάφορες μυρωδιές γαργαλούσαν την μύτη μου κι άλλα τόσα συναισθήματα ερέθιζαν την ψυχή μου. Μία γλυκειά νοσταλγία ήρθε να με κατακλύσει. Άραγε,όλο αυτό θα κρατούσε καί κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,ή,όχι; Θα το ανακάλυπτα διαβάζοντας το βιβλίο...

''Από το Αϊδίνι και τη Σµύρνη ως την Κύπρο, την Αθήνα και την εξωτική Ινδία, ξεδιπλώνεται η ιστορία µιας σύγχρονης Πηνελόπης µε φόντο τις Χαµένες Πατρίδες. Γύρω από την Πηνελόπη, σαν γαϊτανάκι, πρόσωπα που τη σηµάδεψαν: η Ζόι, ο Καλφατζής που «ξέρει να σώζει», ο Παρασκευάς µε το «παρασκευάκι» του, η Κατίνα που ο «Ιορδάνης της πέθανε», ο βροχερός Φίλιππος και ο φωτεινός Φώτης, η µαγείρισσα η Φραγκώ... Mια οικογένεια, τρεις γενιές ανθρώπων µε φόντο τις χαµένες πατρίδες." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η συγγραφέας μαζί με τα πρόσωπα του βιβλίου μας προσκαλούν σε ένα νοερό ταξίδι πίσω στον χρόνο,με αφετηρία τις χαμένες,μα ποτέ λησμονημένες,πατρίδες καί στην Ελλάδα των αρχών καί της μέσης του 20ου αιώνα. Γλαφυρές περιγραφές εικόνων,ευωδιές,σημαντικά ιστορικά γεγονότα,οικογενειακές καί λοιπές προσωπικές σχέσεις συνθέτουν ένα υφαντό που πάνω του απεικονίζεται ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Βέβαια,για μένα το βιβλίο μου άφησε μία γλυκόπικρη γεύση,όπως γίνεται καί με την ζωή μας. Άν καί βαθειά μέσα μας ελπίζουμε πως όλα θα γίνουν όπως επιθυμούμε,άλλο τόσο γνωρίζουμε πως η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές καί υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβούν πολλά που δεν περιμέναμε. Όμως,η ανθρώπινη φύση είναι έτσι φτιαγμένη,ώστε πάντα να βρίσκει την δύναμη για να συνεχίζει...

Διαβάζοντας το βιβλίο,έπιασα τον εαυτό μου να το βρίσκει πιο ελκυστικό από την μέση έως καί τον επίλογο. Κάπου με κούρασε η τόση αναφορά σε αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου. Παρ'όλ'αυτά μου άρεσε η αφήφηση από διαφορετικά πρόσωπα του κειμένου,όπως καί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του συνόλου της υπόθεσης καί τα μηνύματα που μεταδίδει η συγγραφέας στο αναγνωστικό κοινό. Κι αυτό εξαιτίας της ευνόητης πένας της συγγραφέως που στέκει στην ουσία,χωρίς λοιπές υπερβολές,ή,άλλα κλισέ που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα,στην εις βάθος σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων καί την αντικειμενική στάση της ίδιας προς την ιστορία καί τα όσα συνέβησαν. 

Εν κατακλείδι,το βιβλίο θεωρώ πως είναι μία καλή πρόταση για εκείνους/ες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τα ιστορικά γεγονότα μέσα από μία πιο ανάλαφρη καί απαλλαγμένη,από το βαρύ καί κουραστικό ύφος ανάλογων έργων,ματιά. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Από δρυ παλιά κι από πέτρα Από δρυ παλιά κι από πέτρα Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 07, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.