Πάρα πολλή ευτυχία


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Πάρα πολλή ευτυχία (Too Much Happiness)

Συγγραφέας: Alice Munro (Άλις Μονρό)

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο επανακυκλοφορεί το βιβλίο ''Πάρα πολλή ευτυχία" της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέως Άλις Μονρό,σε μετάφραση της κυρίας Σοφίας Σκουλικάρη. Μία συλλογή αποτελούμενη απο δέκα αυτοτελή διηγήματα,άρτια από άποψη δομής καί νοήματος,που κάλλιστα κάποια εξ αυτών (αν όχι όλα) θα μπορούσαν να σταθούν αυτόνομα σε ξεχωριστά βιβλία. Κάτι που ως στοιχείο της παρούσας συλλογής μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί. Ας τα πιάσω,όμως,καλύτερα από την αρχή.

Τίτλος: Πάρα πολλή ευτυχία
Άραγε,μπορεί να υπάρξει πάρα πολλή ευτυχία στην ζωή μας; Κι αν ναι,μπορούμε να την διαχειριστούμε; 
Υπάρχει κάποιο βαρύ ''αντίτιμο'' που οφείλουμε να πληρώσουμε για όλα τα καλά που είχαμε την ευλογία να ζήσουμε;
Καί κάτι ακόμα. Θα μπορούσε μέσω ενός τραγικού γεγονότος,να βρούμε ανέλπιστα την ευτυχία σαν αντάλλαγμα για όλον τον πόνο καί την δυστυχία που βιώσαμε;
Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που ''παίδεψαν'' ευχάριστα τον νου μου,ακούγοντας για πρώτη φορά τον τίτλο του βιβλίου. Ξέρω! Θα ήταν μεγάλη επιπολαιότητα εκ μέρους μου να προβώ σε συμπεράσματα,-που μάλλον θα ήταν αυθαίρετα-,προτού διαβάσω όλο το βιβλίο. Οπότε,ξεκίνησα την ανάγνωση.

"Μια μητέρα λυτρώνεται με τον πλέον απρόσμενο τρόπο από τον αβάσταχτο πόνο που της προκάλεσε η απώλεια των τριών παιδιών της, μια νέα γυναίκα αντιδρά με έξυπνο, αν και όχι ακριβώς αξιοθαύμαστο τρόπο, στην ασυνήθιστη και ταπεινωτική αποπλάνηση που υπέστη, οι «βαθιές-τρύπες» ενός γάμου. Και στην ιστορία που έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο του, συνοδεύουμε τη Σοφία Κοβαλέφσκι –μια Ρωσίδα εμιγκρέ και μαθηματικό του τέλους του 19ου αιώνα– σ’ ένα ταξίδι στο καταχείμωνο από τη Ριβιέρα, όπου επισκέπτεται τον εραστή της, στο Παρίσι, τη Γερμανία, τη Δανία, όπου έχει μια μοιραία συνάντηση με έναν ντόπιο γιατρό, και τέλος στη Σουηδία, όπου διδάσκει στο μοναδικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης που δέχτηκε να προσλάβει γυναίκα μαθηματικό." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Με σχεδόν κοινό παρανομαστή τον υποβόσκοντα πόνο καί την καμουφλαρισμένη θλίψη κάτω από ένα αόρατο πέπλο,η συγγραφέας με αρκετή λογοτεχνική μαεστρία,δίχως συγγραφικά τεχνάσματα,τάσεις εντυπωσιασμού,περιττές φιοριτούρες καί άλλα κλισέ,μέσω των ιστοριών των προσώπων των διηγημάτων θα μιλήσει με λόγο ειλικρινή,ευθύ καί οικείο για την διαχείριση του πόνου στην ζωή μας,αλλά καί το πως μπορούμε εντέλει να νιώσουμε την πολυπόθητη ευτυχία. Μία ευτυχία που ο καθένας καί η καθεμία από εμάς μπορεί να ορίσει με διαφορετικό τρόπο.

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Αληθοφανείς καί προσιτοί χαρακτήρες προσώπων,
- Εξαιρετική σκιαγράφηση προσώπων,
- Ποικιλία διηγημάτων,
- Έντονα συναισθήματα,
- Τέλος,ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά.

Αναζητήστε το. Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.






Πάρα πολλή ευτυχία Πάρα πολλή ευτυχία Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.