Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Πουλημένου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ελένη Πουλημένου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Ταξίδι στο κόκκινο''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιoν τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Ε.Π. Η συγγραφή εισχώρησε στη ζωή μου ασυνείδητα, από μικρή ηλικία. Οπότε, δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό. Στα εφηβικά μου χρόνια πάντως έγραφα πλέον κείμενα. Για παράδειγμα, το πρώτο μου βιβλίο, «Ο αλγόριθμος της ζωής» ήταν ένα κείμενο που είχα ξεκινήσει να γράφω στα 14 χρόνια μου και τελικά το ολοκλήρωσα το 2019 και εκδόθηκε το 2021!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Ταξίδι στο κόκκινο’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 

Ε.Π. Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα έργο ζωής για εμένα, καθώς έχει έντονα βιωματικό χαρακτήρα. Ξεκίνησα να το γράφω σε μια κομβική περίοδο για τη ζωή μου, το σταμάτησα, το ξαναέπιασα, έγραφα, έσβηνα και πάλι από την αρχή. Για 3 χρόνια το είχα «υπό κατασκευή» μέχρι να μου δώσει η ζωή μου τα απαραίτητα στοιχεία για να το «ολοκληρώσω» (σε εισαγωγικά γιατί ουσιαστικά, δεν τελειώνει ποτέ…).

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να σηματοδοτεί ένα ταξίδι στο κόκκινο;

Ε.Π. Το «ταξίδι» είναι η ίδια η ζωή. Όσο ζεις, ταξιδεύεις. Όχι αναγκαστικά κυριολεκτικά αλλά, κυρίως, μεταφορικά. Ταξιδεύεις στην καθημερινότητά σου, στις αναμνήσεις σου, στα βιώματά σου, στις σχέσεις σου με τους άλλους, στον εαυτό σου. Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και η ζωή έχει έναν προορισμό. Με πολλές διακλαδώσεις και διασταυρώσεις και μεταλλάξεις, αλλά ο απώτερος προορισμός είναι περίπου ο ίδιος γιατί είναι υπαρξιακός (π.χ. η ευτυχία μας, η υγεία μας, η αξιοπρέπειά μας, η αυτοπραγμάτωσή μας κ.α.). Το «κόκκινο» συμβολίζει αυτόν τον προορισμό ζωής, που έχει θέσει ο καθένας μας για τη δική του ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ε.Π. Η πηγή έμπνευσης ήταν η ίδια μου η ζωή σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο-άρα κομβικό- σημείο της. Μέσα από τη γνωριμία μου με τη θεατρική σκηνοθέτη Αντιγόνη Νέτα, είπαμε να το γράψω αυτό το βίωμα ως δραματικό μονόλογο. Ανέβηκε το 2019 στη θεατρική σκηνή ως ανατρεπτικό θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα. Βλέποντας την απήχηση που είχε στον κόσμο αλλά και την εξέλιξη της δικής μου ζωής, συνέχισα να το γράφω. Το 2021 το διασκεύασα σε μυθιστόρημα. Δεν εκδόθηκε αμέσως γιατί ξαφνικά εισχώρησε στη ζωή μου το βιβλίο μου «Χρόνος ‘22» που ήταν επετειακό για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Με συνεπήρε η συγγραφή του «Χρόνος ‘22», το οποίο και εκδόθηκε το 2022. Και καθώς το ταξίδι στη ζωή πάντα συνεχίζεται όσο είμαστε ζωντανοί, τα τελευταία κεφάλαια της ιστορίας του «κόκκινου» τα έγραψα πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2022. Και εκδόθηκε τελικά το «Ταξίδι στο κόκκινο» τον Ιανουάριο 2023.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

Ε.Π. Θα το αφιέρωνα σε κάθε γυναίκα που έχει βιώσει τη θυματοποίησή της – σε κάθε της μορφή- αποτελώντας άθελά της «στόχο», και σε κάθε άνδρα που σέβεται και αγαπά τη γυναίκα ως ισότιμη, αυθύπαρκτη και ιδιαίτερα προικισμένη ύπαρξη. Ο σεβασμός πηγαίνει μαζί με την αγάπη, για αυτό τα αναφέρω μαζί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;

Ε.Π. Έχω την ιδέα στο μυαλό μου όταν ξεκινώ να γράφω. Σίγουρα αρχικά έχω ένα πλάνο που υπηρετεί την ιδέα μου, αλλά στην πορεία το ανατρέπω αυτό το πλάνο και εγώ και οι ήρωές μου από μόνοι τους. Το πλάνο δηλαδή, υπάρχει, για να ανατραπεί. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η συγγραφή είναι προσομοίωση της ζωής!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να κρατήσουν οι αναγνώστες/στριες από την επαφή τους με το βιβλίο σας;

Ε.Π. Θα ήθελα να προσδιορίσουν το δικό τους «κόκκινο», αν δεν το έχουν ήδη προσδιορίσει, και να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ως αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Π. Μου αρέσουν τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα αλλά και τα στοχαστικά/ φιλοσοφικά κείμενα που με αφήνουν να βρω μόνη μου τις προεκτάσεις όσων διαβάζω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Ε.Π. Νομίζω ότι το κοινό τους αποδέχεται πολύ εύκολα και τους αναγνωρίζει. Αυτό, τουλάχιστον, βιώνω εγώ. Αυτό που δεν τους δέχεται εύκολα είναι το «πλαίσιο» γύρω από τη λογοτεχνία στη χώρα μας και τα μέσα προώθησης και προβολής. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει σημαντικό αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα και μάλιστα το κοινό αυτό έχει σημαντικά φίλτρα αξιολόγησης των βιβλίων που διαβάζει, είτε του υπερπροβάλλονται είτε όχι. Αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε μια άλλη φορά αυτό…

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Tέλος,αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ε.Π. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη ερώτηση από όλες… Δεν μπορώ να διαλέξω ένα βιβλίο ούτε έναν συγγραφέα. Κάθε φορά που με ρωτάνε αυτήν την ερώτηση ανακαλύπτω την αδυναμία μου να την απαντήσω. Υπάρχουν αρκετά βιβλία και συγγραφείς που με έχουν συγκινήσει καθοριστικά κι έχουν εγχαράξει βαθιά την κοσμοθεωρία μου και το «στίγμα» μου. Σίγουρα, θα μπορούσα να αναφέρω περίπου δέκα…

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Πουλημένου Συνέντευξη με την συγγραφέα Ελένη Πουλημένου Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.