Αφιέρωμα στην συγγραφέα Στέλλα Καραμπακάκη με bonus συνέντευξη!!!


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΚΑΚΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η… περιπέτεια της Στέλλας Καραμπακάκη στον χώρο της συγγραφής καί των βιβλίων άρχισε το 2009,όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο,με τον τίτλο «Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια» από τις εκδόσεις Πολύτροπον. Σε μια εποχή που το βιβλίο ήταν ακόμα στα καλύτερά του,όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι,κατάλαβε πως η γραφή ήταν αυτό που την έλκυε περισσότερο από όλα,αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή της. Αυτό ήταν το πρώτο ορόσημο στην πορεία της καί το αποκορύφωμα (μέχρι σήμερα) ήρθε όταν ένα διήγημά της επελέγη μεταξύ των κορυφαίων χιουμοριστικών έργων των τελευταίων πενήντα χρόνων.


Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο ήταν η συνεργασία της με τα Κάπα Studios,στον τομέα του τηλεοπτικού σεναρίου. Μια συνεργασία που κρατάει χρόνια καί έχει δώσει στην Στέλλα Καραμπακάκη τη δυνατότητα να δουλέψει με αξιόλογους καί ταλαντούχους ανθρώπους,σε διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές καί κανάλια. Να μάθει,να εξελιχθεί,αλλά κυρίως να κάνει κάτι που όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται: να βιοπορίζονται από κάτι που αγαπούν αληθινά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μία επιβράβευση για το μέχρι τώρα πλούσιο συγγραφικό της έργο ήταν η επιλογή ενός από τα διηγήματά της στη συλλογή Εξάρχεια City (εκδ. Λυκόφως, 2020) για την ανθολογία που περιλαμβάνει τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς χιουμοριστικών έργων τα τελευταία πενήντα χρόνια,που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24 Γράμματα στα τέλη του 2022.

Η βασική πηγή της έμπνευσής της ήταν καί παραμένουν οι σχέσεις. Φιλικές,ερωτικές,οικογενειακές,οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν για την Στέλλα Καραμπακάκη μία μαγεία που όμοιά της δεν υπάρχει. Όπως λέει η ίδια,«μας επηρεάζουν,μας κάνουν καλύτερους ή χειρότερους,μας ανεβάζουν στον έβδομο ουρανό ή μας ρίχνουν στα τάρταρα. Το ποιοι είμαστε καί τι κάνουμε μπορεί να μην εξαρτάται απολύτως από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας,επηρεάζεται όμως πολύ έντονα από αυτούς. Οι ερωτικές σχέσεις είναι φυσικά εκείνες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον,αφού κουβαλάνε μέσα τους τα πιο έντονα συναισθήματα,κρυφούς πόθους,όνειρα,απωθημένα,πάθη,λάθη καί δεν συμμαζεύεται. Μέσα από τον τρόπο που λειτουργούμε σε αυτές μαθαίνουμε πράματα για τον εαυτό μας που ούτε φανταζόμασταν. Οι σχέσεις λοιπόν,καί οι άνθρωποι που τις διαμορφώνουν,είναι εκείνες που με εμπνέουν σε οτιδήποτε γράφω. Για εμένα,εξάλλου,τα πιο πολύτιμα “ταξίδια” στη ζωή μας δεν είναι τόποι και προορισμοί,είναι οι άνθρωποι».


Κάτι άλλο εξίσου πολύτιμο στη ζωή της είναι τα ζώα. Απλώς εκεί οι σχέσεις δεν είναι... περίπλοκες,είναι απλές,γεμάτες ανιδιοτελή αγάπη και αγκαλιές. Μπορεί να μην είχε τη χαρά να μεγαλώσει με πολλά ζώα συντροφιάς όπως θα ήθελε,αλλά τα «λάθη» είναι για να τα διορθώνουμε. Οπότε,«τώρα πια που είναι στο χέρι μου»,λέει,υιοθέτησε ένα αδέσποτο σκυλάκι που έγινε για εκείνη η σημαντικότερη σχέση της ζωής της. Κάποιοι έρωτες,τετράποδοι,αντέχουν στον χρόνο καί δεν σε απογοητεύουν ποτέ.

Η Στέλλα Καραμπακάκη αυτοπροσδιορίζεται ως άνθρωπος της συνήθειας,πιστεύει πως,αν φτιάξεις τη ζωή σου όπως την θέλεις,αν καταφέρεις να την «γεμίσεις» με όσα αγαπάς,δεν χρειάζεται να προσπαθείς να βρεις τρόπους να ξεφύγεις από αυτήν. Είναι τόσο πολλές οι αναποδιές καί οι δυσκολίες που αναπόφευκτα βρίσκουμε στον δρόμο μας,που είναι καλό,όσο αντέχουμε,να κρατάμε σταθερά κοντά μας αυτά που αγαπάμε καί μας ευχαριστούν.

Στον ελεύθερό της χρόνο τής αρέσει να κάνει μαραθώνιες συζητήσεις με φίλους πίνοντας ένα ποτήρι κρασί,να ακούει μουσική,να βολτάρει στα αγαπημένα της Εξάρχεια,για τα οποία λέει ότι είναι το κέντρο του κόσμου,να διαβάζει βιβλία από την τεράστια συλλογή του μπαμπά της,να διαλέγει καί να αγοράζει φυτά εσωτερικού χώρου καί φυσικά,να ερωτεύεται.


Ας διαβάσουμε όμως τώρα τι μας λέει η ίδια για τα βιβλία,τα σενάριά της καί για τον τρόπο ζωής της.

Τί ήταν αυτό που σας οδήγησε στη συγγραφή;

Σ.Κ. Η συγγραφή ήρθε σαν μια φυσική ανάγκη για έκφραση στην περίπτωση μου. Μεγάλωσα σε καλλιτεχνική οικογένεια, ο παππούς μου ήταν ζωγράφος και γλύπτης, η γιαγιά μου πιανίστρια και ο πατέρας μου συγγραφέας, οπότε κάθε καλλιτεχνική μορφή έκφρασης έβρισκε την αμέριστη υποστήριξη όλων.

Φαίνεται ότι το προσωπικό σας στιλ και ο προσανατολισμός σας είναι το χιουμοριστικό καί το ειρωνικό κείμενο. Υπάρχει περίπτωση να διαβάσουμε κάτι δικό σας σε άλλο ύφος;

Σ.Κ. Πράγματι, το προσωπικό μου στιλ είναι το χιούμορ και η σάτιρα. Και αυτό φαίνεται σε όλα τα κείμενα που γράφω, αν όχι σε πρώτο επίπεδο, σίγουρα σε δεύτερο. Είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς το ύφος γραφής του εξολοκλήρου, και κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει και λόγος. Παρόλα αυτά έχει φοβερό ενδιαφέρον να δοκιμάζεται ο συγγραφέας και σε άλλα είδη, να μαθαίνει μέσα από αυτά και να έρχεται σε επαφή με κομμάτια του αναγνωστικού κοινού με τα οποία δεν είχε μέχρι τώρα σχέση. Για αυτό το λόγο ναι, πιστεύω πως σύντομα θα διαβάσετε κάτι δικό μου σε άλλο ύφος και ανυπομονώ να δω αν το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει.

Πάντως,με το σαρκαστικό φαίνεται ότι καταξιωθήκατε,καθώς πέρα από όλα τα άλλα ένα διήγημά σας περιλαμβάνεται στην ανθολογία με τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους του είδους.

Σ.Κ. Ήταν μεγάλη χαρά και έκπληξη για μένα η συγκεκριμένη ανθολογία. Ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία μου θα έλεγα, αφού δεν περίμενα ποτέ πως θα αξιολογηθώ ως μια από τους σημαντικότερους στο είδος μου. Ο χώρος του βιβλίου τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα βιβλίων και συγγραφέων οπότε το θεωρώ διπλή επιτυχία που κατάφερα να ξεχωρίσω ανάμεσα σε τόσους πολλούς δημιουργούς.

Επίσης,τα περισσότερα βιβλία σας έχουν στο επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις. Νομίζετε ότι μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού οι σχέσεις αποκτούν νέο νόημα;

Σ.Κ. Νομίζω πως οι σχέσεις μας περάσανε μια κρίση και σιγά-σιγά επανέρχονται εκεί που τις είχαμε «αφήσει» πριν από τις καραντίνες και τον κόβιντ. Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να κάνουν το «επόμενο» βήμα και να γίνουν λίγο πιο προσωπικές, αν θα μπορέσει, η δική μου γενιά περισσότερο, να αφήσει τα κινητά στην άκρη και να δημιουργήσει πιο ουσιαστικούς δεσμούς, φιλικούς και ερωτικούς.

Καί πώς προέκυψε η ενασχόληση με το σενάριο;

Σ.Κ. Το σενάριο με ενδιέφερε ως μια εναλλακτική στην ενασχόληση με το βιβλίο. Το σενάριο έχει πολύ ενδιαφέρουσα μορφή και απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό, έχει άλλες απαιτήσεις και ανάγκες. Μου αρέσει να δοκιμάζω τις δυνατότητές μου στον χώρο της γραφής, θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία «γραφιά» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μετά από κάποιες επαφές, που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, βρέθηκε η «χρυσή τομή» και έτσι άρχισα να εργάζομαι ως σεναριογράφος σε διαφορετικές τηλεοπτικές σειρές. Μου ταίριαξε πολύ όλο αυτό, το αγάπησα και κάπως έτσι κρατάει πια κάποια χρόνια αυτή η κολόνια.

Λέγεται ότι ο χώρος της τηλεόρασης είναι σκληρός, επίπονος και ανταγωνιστικός. Αν αληθεύει αυτό, πώς ανταπεξέρχεται ένας σεναριογράφος;

Σ.Κ. Είναι ένας δύσκολος χώρος και δυστυχώς αυτά που λέγονται ισχύουν. Θέλει γερό στομάχι, κάτι που πολλοί καλλιτέχνες δεν διαθέτουν, αφού από τη φύση τους συνήθως έχουν περισσότερες ευαισθησίες και ανασφάλειες. Το ίδιο ισχύει και για εμένα φυσικά. Παρ’ όλα αυτά, αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και έχεις επιμονή και διάθεση για σκληρή δουλειά, έχεις αρκετές πιθανότητες να... επιβιώσεις! Αν είσαι τυχερός θα γνωρίσεις και πολλούς αξιόλογους δημιουργούς με παρόμοιες ανησυχίες μ’ εσένα, θα κάνεις φιλίες και σχέσεις ζωής. Κάθε επαγγελματικός χώρος, εξάλλου, έχει τις δυσκολίες του, σε κανέναν κλάδο δεν είναι όλα ρόδινα. Απλώς η τηλεόραση έχει αυτήν τη «λάμψη» που μπορεί να σε αποπροσανατολίσει. Αν δουλεύεις πίσω από τις κάμερες όλα γίνονται λίγο πιο απλά, από αυτήν την άποψη τουλάχιστον.

Κάπου ανάμεσα στα βιβλία και στα σενάρια,ασχοληθήκατε καί με το youtube καί τα social media. Είστε ακόμα ενεργή σε αυτούς τους χώρους;

Σ.Κ. Όχι. Το youtube για μένα ήταν ουσιαστικά μια πρώτη προσπάθεια στον τομέα του σεναρίου. Δημιούργησα μια περσόνα, την έστησα από το μηδέν και από εκεί και πέρα άρχισα να γράφω σενάρια για αυτήν. Τα social media είναι κάτι που με ενδιαφέρει, το έχω σπουδάσει και ήταν και ο πιο «σωστός» τρόπος για να υποστηρίξω την ενασχόλησή μου με το youtube τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πλέον χρησιμοποιώ τα social media πολύ λίγο και μόνο σε προσωπικό επίπεδο. Η υπερπροβολή σε αυτά τα μέσα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχει ένα όριο, αλλιώς έχει περισσότερο αρνητικές παρά θετικές επιπτώσεις. Ενώ άρχισαν σαν κάτι που διευκόλυνε την επικοινωνία και ήταν πηγή ψυχαγωγίας, πλέον δημιουργούν στους ανθρώπους προσδοκίες για τη ζωή τους που δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θέλω να αποτελώ κομμάτι τους, επαγγελματικά τουλάχιστον. Φυσικά, οι νεότερες γενιές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, αλλά είναι σημαντικό και εμείς οι υπόλοιποι, αντί να αποτελούμε μέρος του «προβλήματος», να μπορέσουμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Υπάρχει κάτι που να περιμένουν οι αναγνώστες για το 2023;

Σ.Κ. Ελπίζω πως μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Λυκόφως. Είναι μια συνεργασία-έκπληξη, σε ένα είδος γραφής που δεν με έχουν συνηθίσει ως τώρα, οπότε η έκπληξη θα είναι διπλή!

Καί οι τηλεθεατές τι να περιμένουν; Σε λίγους μήνες κλείνει η τρέχουσα σεζόν καί πρέπει να προετοιμάζεστε για την επόμενη,έτσι δεν είναι;

Σ.Κ. Πράγματι, κλείνει σιγά-σιγά η τηλεοπτική σεζόν και τελειώνει το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» στην ΕΡΤ όπου είχα τη χαρά και την τύχη να δουλέψω τα τελευταία δύο χρόνια, δίπλα στην Μαντώ Αρβανίτη, μία εξαιρετική σεναριογράφο με πολύ ταλέντο και θετική διάθεση. Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την επόμενη σεζόν και, ενώ δεν μπορώ να πω περισσότερα σε αυτήν τη φάση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως έρχονται πολύ ωραία πράματα στην ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία.


Το βιογραφικό της Στέλλας Καραμπακάκη

Η Στέλλα Καραμπακάκη είναι Ταύρος στο ζώδιο καί στα νεύρα επίσης. Τελείωσε το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης καί το Τμήμα Επικοινωνίας καί ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γράφει,μεταφράζει,κάνει επιμέλειες,σκαρώνει στίχους,παίζει με τις λέξεις καί σατιρίζει ό,τι βρεθεί στο διάβα της,ενώ παράλληλα δουλεύει για γνωστές τηλεοπτικές σειρές,στο κομμάτι του σεναρίου.
Έχει προλογίσει τη σειρά βιβλίων «Σκοτεινές Πόλεις» των εκδόσεων Λυκόφως,ενώ διήγημά της από τη συλλογή της «Εξάρχεια City» επιλέχθηκε στην ανθολογία «Χιούμορ - Ειρωνεία - Σάτιρα στο ελληνικό σύντομο διήγημα και μικροδιήγημα (1974-2021), όπου περιλαμβάνονται οι ογδόντα σημαντικότεροι Έλληνες πεζογράφοι των τελευταίων πενήντα χρόνων.


Τα βιβλία της Στέλλας Καραμπακάκη

Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού (εκδ. Λυκόφως, 2021)

Life is a bitch (Σημειωματάριο, εκδ. Λυκόφως, 2020)

Εξάρχεια City (εκδ. Λυκόφως, 2020)

Ζωή σε λόγου μας (εκδ. Λυκόφως, 2019)

Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια #τοδυο (εκδ. Λυκόφως, 2018)

Το Μεγάλο Τζέρτζελο (εκδ. Πολύτροπον, 2014)

Ένα Μπακούρι στην Αθήνα (εκδ. Πολύτροπον, 2013)

Σαν τον Αλήτη με τη Λαίδη (εκδ. Πολύτροπον, 2012/ 2013)

Ένα Ξωτικό στον Κήπο της Ουτοπίας (εκδ. Περίπλους, 2010)

Οι Άντρες είναι σαν τα παπούτσια (εκδ. Πολύτροπον, 2009)

Της εύχομαι ολόψυχα να είναι πάντα γερή καί δημιουργική!










Αφιέρωμα στην συγγραφέα Στέλλα Καραμπακάκη με bonus συνέντευξη!!! Αφιέρωμα στην συγγραφέα Στέλλα Καραμπακάκη με bonus συνέντευξη!!! Reviewed by Dominica on Μαρτίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.