Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ζάκκα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΚΚΑΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ζάκκας. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Anubis κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Μακάβριος Χορός''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Α.Ζ. Έγραφα από μικρός ποιήματα και κείμενα στοχασμών. Η απόφαση να καταπιαστώ με το μυθιστόρημα ωρίμασε με την κρίση του 2010, ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η σοβαρή απόπειρα συγγραφής της αδελφής μου δύο χρόνια νωρίτερα, η οποία αν και δεν τελεσφόρησε, αποτέλεσμα το έναυσμα για τη δική μου διαδρομή.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Anubis το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Μακάβριος Χορός”. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Α.Ζ. Ο Μ.Χ με φόντο ένα καινούργιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη μορφή εμφυτευμάτων, σκιαγραφεί το προφίλ τόσο των καθημερινών ανθρώπων όσο και των ηγετών ύστερα από την οικονομική κρίση του 2010. Παράλληλα, μια αναπάντεχη δυσλειτουργία του συστήματος ήταν αρκετή να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας ενώ ένα παγκόσμιο σχέδιο υποταγής των πολλών ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη θεωρία συνομωσίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Α.Ζ. Αφορμή υπήρξε η οικονομική κρίση του 2010 και η συνεπακόλουθη κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου μεγάλης μερίδας πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης. Ως έμπνευση θα μπορούσα να αναφέρω τη διαπίστωση της διαρκούς αδιαφορίας, από το σύνολο της κοινωνίας, των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Η συγγραφή του βιβλίου δεν ξεπέρασε τα δύο χρόνια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να υπάρχει πίσω απ’ αυτόν;

Α.Ζ. Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα δρώμενο του Μεσαίωνα, με το οποίο αναπαριστανόταν ο θάνατος όλων των ανθρώπων από τον μεγάλο λοιμό που είχε ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη και που είχε αφανίσει εκατομμύρια ανθρώπους, απ’ τον οποίο δε γλίτωνε κανείς είτε ήταν βασιλιάς είτε δούλος. Στο βιβλίο, πίσω από αυτόν βρίσκεται μία συνομωσία που κινείται στα όρια της πραγματικότητας ή της εικοτολογίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Α.Ζ. Καταρχάς να περάσουν όμορφα διαβάζοντάς το, αλλά και να προβληματιστούν για τα κοινωνικά θέματα που θίγονται διάσπαρτα στην ιστορία του Μ.Χ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πιστεύετε πως ο κόσμος πλέον είναι πιο ευαισθητοποιημένος γύρω από ζητήματα που τον αφορούν;

Α.Ζ. Θα έλεγα ναι, αλλά όχι σε σημείο κινητοποίησης. Και δεν αναφέρομαι σε μαζική συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά σε ουσιαστικές αποφάσεις του καθενός από εμάς, που ενώ θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην τη ζωή της καθημερινότητας της δικής μας και των συνανθρώπων μας, εντούτοις αρκούμαστε στα διάφορα like των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στις θεωρητικές διαπιστώσεις. 

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Α.Ζ. Κατά καιρούς διαβάζω διαφορετικά είδη. Σίγουρα λογοτεχνία αλλά και πραγματείες γύρω από θέματα ψυχολογίας, φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας και θρησκειών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Α.Ζ. Το επόμενο βιβλίο είναι ήδη έτοιμο. Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ με έντονα ψυχολογικά και μεταφυσικά στοιχεία. Η ιστορία εκτυλίσσεται σ’ ένα μοναστήρι στο οποίο έχει καταφύγει ο κεντρικός ήρωας προκειμένου να ξεφύγει από τον εφιάλτη που βλέπει για πολλά χρόνια, τον ίδιο όμως που σιγά σιγά αντιλαμβάνεται πως βλέπει και κάποιος άλλος… 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Α.Ζ. Εγώ σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2022/11/blog-post_9.html




Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ζάκκα Συνέντευξη με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ζάκκα Reviewed by Dominica on Απριλίου 19, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.