Μινώταυρος


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Το μυθολογικό τέρας της Κρήτης, ο Μινώταυρος, χαρίζει το όνομά του στο νέο ομώνυμο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου καί πολυβραβευμένου συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο που περιέχει τα πάντα. Από την ιστορία της Κρήτης έως καί πολιτικά καί κοινωνικά γεγονότα που συντάραξαν τους ανθρώπους της, καθώς καί την μετέπειτα πορεία τους. Ένα βιβλίο από εκείνα που δεν τα ''διαβάζεις'', αλλά σου μιλούν. Κι εσύ οφείλεις να τα ακούσεις με προσοχή καί σεβασμό, διότι δεν τους αξίζει κάτι λιγότερο...

Ερχόμενη σε επαφή με το βιβλίο (αν καί πρόκειται για την πρώτη μου γνωριμία με την πένα του συγγραφέα), ένιωσα μία γαλήνη που προέκυπτε από μία οικειότητα που εξέπεμπε το βιβλίο. Άν καί μου λείψαν οι τοπικοί ιδιωματισμοί σε μεγαλύτερη έκταση, θέλω να πιστεύω πως αντιλαμβάνομαι τον σκοπό του συγγραφέα μέσω αυτού. Θέλει να μας κάνει να εστιάσουμε εκεί που πρέπει καί να μην παρασυρόμαστε από μία παραπάνω εύθυμη διάθεση που μπορεί να νιώθαμε στο άκουσμα της τοπικής ντοπιολαλιάς. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δεν μιλάμε για ένα δήθεν σοβαροφανές κείμενο, αλλά για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι πίσω στον χρόνο, στο νησί της Κρήτης, γνωστά ιστορικά πρόσωπα, αλλά καί πρόσωπα της φαντασίας του συγγραφέα που κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως καθοριστικοί/ες αφανείς ήρωες καί ηρωϊδες της ιστορίας. 

''Κρήτη, 1894. Από το σκηνικό ενός φόνου στα χωριά του νότου ο Γιαννιός Αστάκης θα βρεθεί στο Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο Δύσης και Ανατολής, και στην αγκαλιά της Μαργώς Μποτέλλη. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί που θα οδηγήσει στη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες που θέτουν τα μεγάλα γεγονότα στον απλό άνθρωπο είτε αυτός ζει στο Βερολίνο, στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ή στα χωριά της Νότιας Κρήτης. Στον λαβύρινθο του χρόνου οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας μοιράζονται ανέμελοι τις στιγμές τους ενώ στις φλέβες τους κυλά το αίμα της Ιστορίας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Αυτό που μου άρεσε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, ήταν πως έπιασα τον εαυτό μου να παρασύρεται από άηχες μελωδίες που έδιναν τον σκοπό σε έναν αέναο χορό όπου όλοι κι όλες συμμετείχαμε. Ο αναβρασμός για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό καί την ένωση με την μητέρα Ελλάδα συνοδευόταν από τον ρυθμό του μαλεβιζιώτη, ο έρωτας έμοιαζε σαν την σούστα που θέλει δύο, ο αγώνας, η πίστη καί η φλόγα της αντίστασης κατά του γερμανού κατακτητή σαν άλλος πολεμικός χορός υπό την μορφή του πεντοζάλη καί τέλος, ο αργός συρτός που μας οδηγούσε σταθερά στο μέλλον. 

Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα κρεσέντο συναισθημάτων, ιστορικών καί πολυεπίπεδων γεγονότων που μας φανερώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καί την ενδελεχή έρευνα από μεριάς του συγγραφέα.  
  Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.






Μινώταυρος Μινώταυρος Reviewed by Dominica on Απριλίου 21, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.