ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ - Αφιέρωμα στο ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα (Μέρος 2ο)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

«Άκου να δεις, δεν μ’ αρέσουν τα πολλά λόγια. Με βρήκες στην ανάγκη και σ’ ακολούθησα. Αύριο θα κάνουμε τη δουλειά και θα χαιρετηθούμε. Εντάξει; Και για να συνεννοούμαστε, με λένε Πολυνίκη».

Δεύτερη μέρα του αφιερώματος στο ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα καί συνεχίζω με το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κωνσταντίας Κοζανίτου, με τίτλο ''ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα μυθιστόρημα που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς ιστορικό, καθότι δεν εστιάζει τόσο στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, μα στον τρόπο που εκείνα έπαιξαν κομβικό ρόλο στην πορεία της ζωής των προσώπων του βιβλίου κι όχι μόνο. Το παρόν μυθιστόρημα έμελλε να είναι το πρώτο της συγγραφέως που διάβασα καί δεν σας το κρύβω πως δεν θα μπορούσα να αντισταθώ σε αυτήν την πρό(σ)κληση... Βλέπετε, ως αναγνώστρια, η αναζήτηση πενών συγγραφέων που δεν γνωρίζω λειτουργεί ως ''τροφή'' στην διατήρηση της αναγνωστικής μου ''όρεξης''. 

Όσον αφορά το βιβλίο ''ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ", ο τίτλος για ακόμη μία φορά θεωρώ πως είχε πολλά να μας πει. Άραγε, τί μπορεί να συμβόλιζαν αυτές οι φωνές; Θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με την φωνή της συνείδησής μας; Με τους προσωπικούς μας ''δαίμονες''; Με τις τύψεις που μπορεί να νιώθουμε; Με όλες εκείνες τις φορές που εκφέραμε την άποψή μας με πάθος, δίχως φόβο; Όλα αυτά μαζί; Ή κάτι άλλο; Καί η Πολυνίκη; Για ποιον λόγο επιλέχθηκε ως η βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου; Τί έχει να μας αφηγηθεί;

''Η Πολυνίκη αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της ή αφήνει κι άλλες φωνές να μιλήσουν για την ίδια. Οι συγκρούσεις με την οικογένειά της, η σκληρή αδελφή, η κακοπαθημένη μάνα, ο αμφιλεγόμενος πατέρας, ο προστάτης νονός της διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της. Η νεαρή γυναίκα αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην επαγγελματική της ανέλιξη, ενώ συγχρόνως ζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Και ενώ όλα μοιάζουν ιδανικά, η χρυσόσκονη σκορπίζει και χάνεται, ο καθρέφτης γίνεται χίλια κομμάτια και όλα γύρω της ανατρέπονται. Πίσω από την προσωπική της ιστορία αναφαίνονται τα ιστορικά γεγονότα: η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, ο Εμφύλιος, η δύσκολη δεκαετία του ’50, η περίοδος της Xούντας, η Μεταπολίτευση, οι ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. Η ηρωίδα βιώνει συνταρακτικές εξελίξεις και κάνει προσωπικές επιλογές που τη σημαδεύουν. Αδύναμο πιόνι, αποδέκτης άλλων φωνών και φύλακας ανομολόγητων μυστικών, σκοινοβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο συνειδητό και στο ασυνείδητο. Θα καταφέρει τελικά να ισορροπήσει; Να νικήσει τη μοίρα και να επιβληθεί σε ό,τι την καθορίζει προδιαγράφοντας την πορεία της;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ένα στοιχείο του βιβλίου, που με ικανοποίησε πολύ, ήταν η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, όχι μόνο από την μεριά της κεντρικής πρωταγωνίστριας, αλλά καί των λοιπών δευτεραγωνιστών του βιβλίου. Ναι, η αληθοφάνειά τους είναι σαρωτική. Τόσο ώστε να με κάνει να νιώσω ποικίλα καί αντιφατικά συναισθήματα προς εκείνους/ες. Βλέπετε, η συγγραφέας αποδεικνύει πως μπορεί να δομήσει άρτιους χαρακτήρες προσώπων, όμοιους/ες με εμάς. 

Η συγγραφέας έχει ένα λόγο ευθύ, κατανοητό καί απόλυτα στρωτό. Η εξιστόρηση των γεγονότων ξεκινά από το παρόν των προσώπων, κάνει μία μεστή αναδρομή στο παρελθόν, όπου καταλήγει πάλι εκεί που άρχισε. Αυτή η κυκλική πορεία στον χρόνο περιέχει μέσα της τα πάντα. Από πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα έως καί έντονα συναισθήματα, αποφάσεις που καθόρισαν ζωές έως καί θύμησες που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Ναι, για μένα έπρεπε να ειπωθούν όλα, αλλιώς ο αυτός ο ιδιότυπος κύκλος δεν θα ολοκληρωνόταν με τον σωστό τρόπο. Ναι, χρειαζόταν να τα μάθουμε όλα, ώστε να κατανοήσουμε, ίσως να δικαιολογήσουμε καί εντέλει να λυτρωθούμε ως αναγνωστικό κοινό μαζί με τα πρόσωπα του βιβλίου.

Εν κατακλείδι, ''ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ" είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, προσεγμένο στις λεπτομέρειες που μιλάει για τους ανθρώπους καί το πως γίνονται κομμάτι της ιστορίας με τον έναν, ή, τον άλλον τρόπο....
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Υ.Γ. Μην χάσετε αύριο το τρίτο καί τελευταίο μέρος του αφιερώματος.

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ - Αφιέρωμα στο ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα (Μέρος 2ο) ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ - Αφιέρωμα στο ελληνικό ιστορικό μυθιστόρημα (Μέρος 2ο) Reviewed by Dominica on Ιουνίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.