Το σπάσιμο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Το σπάσιμο

Συγγραφέας: Τάσος Παπαναστασίου

Ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό περιφέρεται, σαν άλλος αστικός μύθος, η άποψη πως τα βιβλία που ανήκουν στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας είναι πιο κατάλληλα να διαβάζονται την περίοδο του καλοκαιριού καί δη στις παραλίες. Θα μου επιτρέψετε να μην συμμερίζομαι αυτήν την άποψη. Αντιθέτως, θεωρώ πως τα αστυνομικά μυθιστορήματα καί πιο συγκεκριμένα οι ιστορίες τους λειτουργούν σαν την αποτύπωση των κοινωνιών σε μικρογραφία. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, της εποχής του χρόνου, μπορούν να διαβαστούν καί να μας κρατήσουν όμορφη συντροφιά. Διάβασα καί σας παρουσιάζω το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα -το 3ο με τις περιπέτειες του Αστυνόμου Απτόσογλου- που υπογράφει ο συγγραφέας Τάσος Παπαναστασίου.

"Ο Αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μια υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου. Ο Αστυνόμος Απτόσογλου ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις θανατηφόρες φλόγες του Τσέρνομπιλ με σκοτεινά σπίτια στον λαβύρινθο της Κωνσταντινούπολης και με εγκαταλειμμένα βαγόνια πίσω από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης, δυσκολεύεται να διακρίνει σωστά εχθρούς από συμμάχους και, ραγισμένος ο ίδιος, επιχειρεί να τα βάλει με ένα κύκλωμα που ξέρει καλά να σπάζει τις ανθρώπινες ψυχές για πάντα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Διαβάζοντας το βιβλίο, μπορώ να πω πως βρήκα κάμποσα αρεστά στοιχεία καί κάποια όχι τόσο. Άν καί δεν με πειράζει να μην έχω διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία μίας σειράς βιβλίων στα οποία υπάρχει -ως συνδετικός κρίκος- ένας βασικός πρωταγωνιστής, στην παρούσα περίπτωση το είχα ανάγκη για να καλύψω κάποιες απορίες μου. Όπως, επίσης, θα επιθυμούσα την παρουσία περισσότερων ανατροπών καί πιο έντονη δράση. Όμως, δεν παύει να το θεωρώ ως ένα ευνόητο καί αρκετά καλογραμμένο βιβλίο με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που θέτει επί τάπητος ζητήματα προς συζήτηση όπως η εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων, το trafficking, αλλά καί ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε καί τα διαχειριζόμαστε ως κοινωνία στο σύνολό μας. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα βιβλίο που έχει ως σκοπό του να μας προβληματίσει προσφέροντάς μας ''τροφή'' για σκέψη...
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.




Το σπάσιμο Το σπάσιμο Reviewed by Dominica on Ιουλίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.