Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Δεμίρη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γιάννης Δεμίρης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Σκοτεινά θαύματα". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Σκοτεινά θαύματα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Γ.Δ. Σας ευχαριστώ! Τα σκοτεινά θαύματα είναι το πρώτο μου βιβλίο και το αγαπώ όπως αγαπά ένας γονιός το πρώτο του παιδί. Ελπίζω ο κόσμος να στηρίξει το έργο μου και να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του μέσα σε αυτό. Στην ιστορία μου η πρωταγωνίστρια, η Ελπινόη οδηγείται σε μια μαγική πόλη που ονομάζεται Γκίλσια και βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο αντίπαλους μάγους, τον Όγκμα και τον Κλάους. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το παρελθόν της Ελπινόης και την συσχέτισή του με τα όσα συμβαίνουν στην Γκίλσια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Γ.Δ. Η συγγραφή είναι κάτι που με ακολουθούσε σε όλη την διάρκεια των σπουδών μου, από την συγγραφή σεναρίου στη σχολή κινηματογράφου, μέχρι το μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής που πραγματοποίησα το 2015. Θα έλεγα όμως πως ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η ίδια η ιστορία που βρισκόταν συνεχώς μέσα στο μυαλό μου σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μου. Η ιστορία κέρδισε επάξια την ελευθερία της και τον δρόμο της προς τα βιβλιοπωλεία, όπως ακριβώς ένα γατάκι κερδίζει την υιοθεσία του με το πείσμα του!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Γ.Δ. Η κύρια πηγή της έμπνευσής μου είναι ένα περίεργο πλάσμα με το όνομα “Rebis” που εμφανίζεται σε διάφορα αλχημικά συγγράμματα. Η φιγούρα αυτή είναι ανδρόγυνη, συμβολίζει την ένωση του πνεύματος με την ύλη και του φωτός με το σκότος. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να πω μια ιστορία με δύο διαφορετικές γυναίκες (την ηρωίδα μου που λέγεται Ελπινόη και την ανταγωνίστρια που λέγεται Σύμπαρις) που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, - την αποδοκιμασία από την ίδια τους την οικογένεια.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Δ. Μου πήρε σύνολο τρία χρόνια: Δύο χρόνια για να το γράψω και έναν χρόνο για να το διορθώσω και να αφαιρέσω τις υπο-ιστορίες που δεν λειτουργούν αλλά και να προβώ στις κατάλληλες διορθώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου σας, ήθελα να σας ρωτήσω. Υπάρχουν σκοτεινά θαύματα;

Γ.Δ. Ο τίτλος μου αναφέρεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που πέφτουν πάνω σε ανυπέρβλητα εμπόδια αλλά έχουν το κουράγιο να συνεχίσουν και να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει. Διαβαίνουν ένα σκοτεινό μονοπάτι γεμάτο κινδύνους και τραύματα, αλλά στο τέλος μετουσιώνουν τον πόνο τους σε δύναμη, όπως και η ηρωίδα μου. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά σκοτεινά θαύματα. Άλλα κάνουν ακόμα το ταξίδι τους, άλλα έχουν φτάσει στο τέλος της διαδρομής τους. Ένα από αυτά μπορώ να πω με ταπεινότητα πως είμαι κι εγώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της φαντασίας; Τί σας ελκύει σε αυτήν;

Γ.Δ. Η λογοτεχνία είτε πρόκειται για ιστορικό δράμα είτε για μεταφυσικό θρίλερ είναι για εμένα το ίδιο πράγμα: Ένα ενεργό όνειρο. Είναι δηλαδή, ένας τρόπος να κινείσαι μέσα στο ίδιο σου το ασυνείδητο. Η φαντασία απλά μου δίνει περισσότερα εργαλεία να παίξω αφού έτσι μπορώ εγώ να ορίσω τους κανόνες του σύμπαντος που θα δημιουργήσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Γ.Δ. Θα ήθελα, αφού φτάσουν στο τέλος του βιβλίου να συμμετέχουν στην αυτοπραγμάτωση της Ελπινόης (της ηρωίδας μου), αλλά και να κάνουν τα βήματα που θα οδηγήσουν στην δική τους αυτοπραγμάτωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Tέλος, αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Γ.Δ. “Τα χρονικά της Άμπερ” (Chronicles of Amber) του Roger Zelazny είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Δυστυχώς -από όσο γνωρίζω- δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat





Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Δεμίρη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιάννη Δεμίρη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.