ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ - Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - Ένας; αντι- επιτάφιος - Εκδόσεις Κάκτος


ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ

Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - ένας αντι-επιτάφιος

 

«Οι λέξεις κάνουν έρωτα μεταξύ τους στο βιβλίο της Γεωργίας Δρακάκη, όταν αρραβωνιάζονται με το πένθος. Από μόνες τους οι λέξεις δεν φτάνουν, αλλά, όταν αγκαλιάζουν τον θάνατο, εκεί χορεύουν τανγκό σε αυτόν τον ρυθμικό αντι-επιτάφιο».
Σωτήρης Παστάκας, ψυχίατρος – ποιητής

 

Δεν ξέρω να πω τίποτα για τον θάνατο. Για ό,τι δεν ξέρω τίποτα να λέω, υποψιάζομαι –δεν έχω ιδέα ποιος φταίει γι’ αυτή μου την έπαρση– ότι μπορώ τα πάντα να γράψω· ασήμαντα τεφτέρια, γεμάτα παράξενα γράμματα που δεν αφορούν ούτε καν εμένα τις περισσότερες φορές, αλλά κάπως, υπαγορευμένα από πολύ ψηλά ή από πολύ χαμηλά, κομίζουν μια Χρησιμότητα.
Μέσα στο χώμα, το νεκρό σου σώμα, Τάσο, κάνει γιορτή μυστική, κι όλα τα δάκρυά μας στεγνώνουν με τα καλοκαίρια και κανένα ποτήρι δεν θα ακουμπήσει πια στο στόμα σου, χορεύοντας πρώτα γύρω από τα μακριά σου δάχτυλα. Είσαι το σύμβολο όλων των θανάτων της εποχής, είσαι εσύ ο Ωραίος μου Νεκρός, και τουλάχιστον δεν γράφω τώρα που πέθανες πρώτη φορά για σένα.
Ο θάνατος δεν χρειάζεται καμία τέχνη, δεν χρειάζεται καμία παραμυθία. Να τον απολαύσεις, καμάρι μου, πλατύτερος καθώς είσαι, σημαντικότερος, από κάθε ποίηση.
Όσο νεκρή εγώ θα απολαμβάνω κάποτε τη συντροφιά σου, κάποιο ζευγάρι μάτια, ίσως, θα διαβάζει αυτά τα έντεκα ανεπίδοτα μηνύματα μέσα σ’ ένα τρένο ή σε μια τουαλέτα. Ολοζώντανο, πορφυρό, τρεμάμενο σώμα. Ζηλευτό μας.
Καταλαβαίνεις;

 

Ο Τάσος Γκόβας ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε λαμπερά και αιχμηρά, μέχρι που έπαψε να ζει. Αυτό το βιβλίο δεν είναι η ιστορία της ζωής του, αλλά μια προσέγγιση του αντίκτυπου της απουσίας του. Το πένθος είναι η μοίρα των ζωντανών. Ο θάνατος ζωή δεν διαθέτει. Μόνο η ζωή χωρά τον θάνατο. Γι’ αυτό και είναι ανώτερή του, γι’ αυτό οι άνθρωποι υπομένουμε τα δεινά των αποχωρισμών, τις αλλαγές των εποχών και των συναισθημάτων. Πενθούν αποκλειστικά οι ζωντανοί. Αλλά τι σημαίνει τελικά το να είσαι ζωντανός; Πού συμπυκνώνεται το απόσταγμα της ζωής που νικά τη φθορά και το τέλος;


 

Το σχέδιο του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Θανάσης Λάλας.

Το επίμετρο υπογράφει ο Σωτήρης Παστάκας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:


Η Γεωργία Δρακάκη γράφει και τραγουδά. Το βιογραφικό της θα μπορούσε να λήξει εδώ, αλλά για την τιμή των όπλων, μερικές πληροφορίες ακόμα: Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1992. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πρόγραμμα «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του ΕΚΠΑ. Βιοπορίζεται ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και τραγουδίστρια. Διατηρεί την πολυδιαβασμένη στήλη Sex Editor στο Andro.gr. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί, διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές, ενώ τρία θεατρικά της έργα έχουν ανεβεί σε αθηναϊκές σκηνές. «Ο Τάσος πέθανε» δεν είναι το πρώτο της βιβλίο, αλλά μοιάζει σαν να είναι το πρώτο της. Το έγραψε σαν να το τραγουδούσε συνοδεία τρίχορδου μπουζουκιού.


ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες

ISBN: 978-618-215-154-9

Τιμή: 11,66 με ΦΠΑ

Σελίδες: 90

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ - Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - Ένας; αντι- επιτάφιος - Εκδόσεις Κάκτος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ - Ο ΤΑΣΟΣ ΠΕΘΑΝΕ - Ένας; αντι- επιτάφιος - Εκδόσεις Κάκτος Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.