Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νικόλαο Ε. Χατζόβουλο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΧΑΤΖΟΒΟΥΛΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Νικόλαος Ε. Χατζόβουλος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Περιβάλλον Ασφαλείας & Σύνδρομο Burnout''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας;

Ν.Χ. Η συγγραφή αποτελεί για εμένα προσωπικά ένα τρόπο έκφρασης, με την έγχαρτη αποτύπωση θεμάτων που με απασχολούν και με ενδιαφέρουν ώστε να μην χαθούν στο διηνεκές. Ο ρόλος που παίζει η συγγραφή στη ζωή μου είναι κατά βάσιν αντιστρεσογόνος, παρέχοντας μου τη δυνατότητα ουσιαστικού προσωπικού χρόνου αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιπέδων της σκέψης και κάλυψης της ηθικής υποχρέωσης που έχουμε όλοι απέναντι στην κοινωνία με στόχο να την παραδώσουμε καλύτερη στις επόμενες γενιές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Περιβάλλον Ασφαλείας & Σύνδρομο Burnout'';. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Ν.Χ. Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ για την ευχή σας. Το βιβλίο αποτυπώνει ένα επαγγελματικό φαινόμενο, όπως είναι το Burnout, γύρω από έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, αυτόν της Ασφάλειας. Παρόλο το επιστημονικό υπόβαθρο του συνδρόμου, το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα για το ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει καθημερινά παραδείγματα και απευθύνετε στο σύνολο των εργαζομένων του Περιβάλλοντος Ασφάλειας και πως αυτό, περιστρέφεται γύρω από το Σύνδρομο. Περιβάλλον Ασφάλειας δεν είναι μόνο το Security ή η Αστυνόμευση όπως θα πίστευε κανείς. Το Περιβάλλον Ασφάλειας περικλείει επαγγέλματα όπως οι Στρατιωτικοί, οι Διασώστες στην προ νοσοκομειακή φροντίδα, τα Στελέχη Πολιτικής Προστασίας, τα Στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, τα Στελέχη Ιδιωτικής Ασφάλειας και Κυβερνοασφάλειας και πολλά άλλα. Συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι κατά τον Σωκράτη και τον Πλάτων δρουν για να παρέχουν το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας ώστε να μακροημερεύσει η κοινωνία μας. Επίσης, το βιβλίο απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του χώρου σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο. Παρέχει πληροφορίες τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο Οργανισμών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου με πρακτικές λύσεις χαμηλού κόστους στην πλειοψηφία τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Ν.Χ. Πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση του βιβλίου αποτέλεσε η ανάγκη αντιμετώπισης και επιστημονικής επεξήγησης προσωπικών βιωμάτων σε επαγγελματικό επίπεδο τα οποία προκαλούσαν αυξημένα επίπεδα στρες και επηρέαζαν πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Κατάσταση η οποία οδήγησε στην ανάγκη αποτύπωσης και διάδοσης του φαινομένου, το οποίο είναι υπαρκτό και υποβόσκει σε μεγάλο βαθμό, ώστε να προφυλάξει άλλους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς προέκυψε ο τίτλος ''Περιβάλλον Ασφαλείας & Σύνδρομο Burnout'';

Ν.Χ. Ο τίτλος του βιβλίου προσπαθεί να αποδώσει την ουσία του περιεχομένου με ελάχιστες λέξεις μέσα από ένα διττό χαρακτήρα. Αρχικά για να κοινωνήσει το πραγματευόμενο αντικείμενο μελέτης και δευτερευόντως για να αγκαλιάσει όλους τους Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε Περιβάλλον Ασφάλειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ν.Χ. Η συγγραφή αποτελεί το τελευταίο σκέλος σε ένα επιστημονικό πόνημα όπως αυτό και θα αδικούσα το στάδιο της έρευνας και της ανάλυσης εάν απαντούσα μόνο σε αυτό το σκέλος. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να απαντήσω σχετικά με το πόσο διήρκησε η ολοκλήρωση του πονήματος η οποία χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Ν.Χ. Η ανάγνωση και κατανόηση του βιβλίου θα προσφέρει στους αναγνώστες/στριες εμπεριστατωμένη γνώση σχετικά με το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, θα αποσαφηνίσει την όποια σύγχυση από σκόρπιες πληροφορίες τις οποίες δεχόμαστε καθημερινά σχετικά με το στρες και το Burnout, όπως για παράδειγμα τι το προκαλεί, πως το αντιμετωπίζουμε κτλ., ειδικά μέσα από τα ΜΚΔ και άλλες πηγές αμφιβόλου προελεύσεως, θα δώσει την κατάλληλη πληροφόρηση εντοπισμού, διαχείρισης, και πρόληψης τόσο για το στρες όσο και για το Σύνδρομο μέσα από απλά παραδείγματα εύκολα εφαρμόσιμα στην καθημερινότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ν.Χ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: Ἱστορίαι

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από τoν συγγραφέα Νικόλαο Ε. Χατζόβουλο;

Ν.Χ. Πέρα από την συχνή αρθρογραφία  (https://www.securitymanager.gr/?s=%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 ) μου στο έγκριτο περιοδικό Security Manager (https://www.securitymanager.gr/ )σε θέματα που αφορούν αμιγώς το περιβάλλον Ασφάλειας, έχω ξεκινήσει τη συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με την 12ετή σταδιοδρομία μου στις Ειδικές Επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στην 31 η Μ.Ε.Ε.Δ. (https://www.haf.gr/structure/day/112pm/31meed/). η οποία ξεκίνησε μέσα από το Σ.Β.Ε.Δ.ΜΑ.(https://www.youtube.com/watch?v=dIb1XDRTg58 ). και συνεχίστηκε με πληθώρα αποστολών Έρευνας και Διάσωσης και άλλες αξιόλογες επαγγελματικές ιστορίες. Το βιβλίο αυτό θα αποτελεί ένα βοήθημα αυτοβελτίωσης σχετικά με την ψυχολογία και την αντίληψη που έχουν οι νικητές.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νικόλαο Ε. Χατζόβουλο Συνέντευξη με τον συγγραφέα Νικόλαο Ε. Χατζόβουλο Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.