Το στέμμα της αυγής

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Αγαπώ να ''ανακαλύπτω'' νέους,ανερχόμενους συγγραφείς καί να έρχομαι σε ''επαφή'' με την γραφή τους. Άλλωστε,εκείνοι είναι το μέλλον της λογοτεχνίας στην χώρα μας καί πρέπει εμείς σαν αναγνώστες/στριες να τους στηρίζουμε στα πρώτα τους βήματα. Βέβαια,η εξέλιξη στην γραφή τους καί η πρωτοτυπία στην πλοκή των έργων τους θα είναι πάντα ζητούμενα καί καλοδεχούμενα,όταν τα βλέπουμε στην πράξη. Για ένα νέο πρόσωπο στον χώρο της λογοτεχνίας καί το πρώτο του έργο,λοιπόν,πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για τον συγγραφέα κύριο Γιάννη Μιχαηλίδη καί το μυθιστόρημα φαντασίας,με τίτλο ''Το στέμμα της αυγής''. 
   Ακούω από πολλούς αναγνώστες πως οι συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας στην χώρα μας είναι αρκετά επηρεασμένοι από τα βιβλία ξένων συγγραφέων καί ότι εμπνέονται από αυτά καί δεν συναντούν εύκολα φρέσκες ιδέες. Θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό μαζί τους,γιατί δεν έχω διαβάσει τόσα πολλά βιβλία που να ανήκουν σε αυτό το είδος,για να μπορέσω να εκφέρω μία πιο ασφαλή γνώμη καί έχει τύχει ελάχιστα εξ αυτών να μου θυμίζουν κάποια άλλα. Όταν,όμως,διαβάζω μυθιστορήματα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα,νιώθω μεγάλη χαρά. Όπως στην περίπτωση του βιβλίου που σας παρουσιάζω σήμερα. Αν καί το ξεκίνησα με κάποιον δισταγμό,όλο αυτό μετατράπηκε σε μία μεγάλη ικανοποίηση. 
   Κακά τα ψέματα,όσο περνάει ο καιρός καί διαβάζω ολοένα καί περισσότερα βιβλία,γίνομαι πιο απαιτητική. Ειδικά όσον αφορά τα βιβλία φαντασίας,θέλω να είναι όσο πιο εξωπραγματικά γίνεται. Η φαντασία των συγγραφέων να πλάθει πολλούς νέους κόσμους καί πλάσματα ασυνήθιστα. Να γίνομαι καί εγώ κομμάτι της ιστορίας. Να έχω για συντρόφους πλάσματα μαγικά. Από ξωτικά καί τρολ μέχρι δράκους καί άγρια θηρία. Εκεί πάνω,συνεπώς,στηρίχθηκε ο συγγραφέας καί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μία επική περιπέτεια φαντασίας όπου άνθρωποι καί πλάσματα εξωτικά θα παλέψουν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα καί την ειρήνη στους κόσμους τους. Το πέπλο μυστηρίου θα απλωθεί πάνω από όλους σαν ένας διαφανής ιστός αράχνης. Ο εχθρός αόρατος,μα πανταχού παρών,θα παραμονεύει στις σκιές να κάνει την εμφάνισή του. Ποιός ο νικητής καί ποιός ο χαμένος; Σαφώς καί δεν θα σας το πώ. Δεν ξέρω αν ο συγγραφέας έχει σκοπό να συνεχίσει την ιστορία σε επόμενο βιβλίο,αλλά εγώ θα ήθελα πολύ να δώ πως θα εξελισσόταν...
  Αν καί έχουμε να κάνουμε με πρωτόλειο δείγμα γραφής καί με μία πολυπρόσωπη ιστορία,ο λόγος του συγγραφέα είναι αρκετά καλά δομημένος καί αποφεύγει να πέσει σε τυχόν λάθη,όπως κουραστικές επαναλήψεις,ή,''κοιλιές''. Χρησιμοποιεί οικείο λεξιλόγιο καί οι εικόνες είναι πολλές καί περιγραφικές. Αφήνει χώρο σε κάθε ήρωα να αφηγηθεί το δικό του κομμάτι της ιστορίας καί με αυτόν τον τρόπο,όχι μόνο μας δίνεται η ευκαιρία να τον/την γνωρίσουμε καλύτερα,αλλά καί να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης καί να έχουμε ολοκληρωμένο το ''παζλ'' μπροστά μας. Ίσως σε κάποια σημεία να ήθελα κάποιες παραπάνω πληροφορίες καί ο επίλογος να ήταν κάπως πιο αναλυτικός,αλλά καί πάλι η ανάγνωση του βιβλίου ήταν αρκετά ευχάριστη. Αγαπημένο μου στοιχείο του μυθιστορήματος είναι τα ονόματα τα οποία έχει επιλέξει ο συγγραφέας να δώσει στους ήρωες. Εκτός του ότι είναι εύηχα,είναι καί ευφάνταστα.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Όταν ο Ουάλας Μέην αποφασίζει να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα για να ζητήσει βοήθεια από τον Βασιλιά, όλα μοιάζουν μάταια. Η αναχώρηση του γιου του για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και η απότομη κλιμάκωση της φήμης περί πολέμου στα έξι κράτη του Βασιλείου, τον προκαλούν να πάρει άμεση δράση σε μια απίθανη εξέλιξη των γεγονότων. Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο πρώην Στρατηγός Επιφύλακας των Ξωτικών, Μέλενας Ντόνσταρ ο οποίος ζει εξόριστος εδώ και πολλά χρόνια, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του όταν ο παλιός του φίλος Λιθέλιον, αποφάσισε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία δεν θεωρούσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει για πολύ καιρό…''
   Εν κατακλείδι,μπορώ να σας πώ ότι το βιβλίο παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο,620 σελίδες,είναι ευανάγνωστο καί προσιτό. Ο συγγραφέας εύστοχα λίγο πρίν το τέλος της ιστορίας παραθέτει ένα παράρτημα όπου αναφέρονται τα ονόματα των ηρώων με τις ιδιότητες τους για να είναι πιο εύκολο να τους ξεχωρίζουν οι αναγνώστες καί να αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην υπόθεση. Τέλος,θα βρείτε στις τελευταίες σελίδες χάρτες οι οποίοι παρουσιάζουν τα μέρη στα οποία θα λάβουν χώρα τα γεγονότα προς διευκόλυνσή σας. Αν δεν έχει τύχει να διαβάσετε έως τώρα κάποιο βιβλίο που να ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία,γιατί να μην ξεκινήσετε με αυτό; Εμένα μου άρεσε πολύ!
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ
                                                  
                                            
   


Το στέμμα της αυγής Το στέμμα της αυγής Reviewed by Dominica on Αυγούστου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.