Η κληρονομιά του αίματος




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Συζητώντας με άλλους βιβλιόφιλους,έχω διαπιστώσει πως αρκετοί/ες εξ αυτών αποφεύγουν,ή πιο σωστά,δεν επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία που να ανήκουν στην κατηγορία των θρίλερ,εξαιτίας μίας προκατάληψης που τα συνοδεύει. Έχουν λανθασμένα -κατ'εμέ- συνδυάσει τα θρίλερ μόνο με αιμοδιψείς δολοφόνους καί φρικιαστικές εικόνες,κατακόκκινες από το αίμα των θυμάτων. Όμως,δεν είναι μόνο αυτό. Τα θρίλερ δεν έχουν σκοπό να αναδείξουν μόνο φοβερά εγκλήματα,μα τον φόβο καί τις μύχιες,σκοτεινές σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε κάθε άνθρωπο. Μην σας πώ πως με έναν δικό τους τρόπο βοηθούν να ξεπεραστούν τυχόν φοβίες καί να αντιμετωπίσει κάποιος/α κατάματα ό,τι του/της γεννά ανάλογα συναισθήματα.
  Πάντα στηρίζω τους ανερχόμενους συγγραφείς καί στέκομαι με επιείκεια δίπλα τους στα πρώτα τους βήματα. Δεν παύει,βέβαια,σε μελλοντικά τους έργα να είμαι πιο απαιτητική καί να αναμένω εξέλιξη της γραφής τους. Θεωρώ ότι πάντα οφείλουμε να εξελισσόμαστε καί να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι/ες σε ό,τι κάνουμε. 
   Σήμερα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την γραφή ενός νέου συγγραφέα μέσω του πρώτου συγγραφικού του έργου. Ο λόγος για τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Ντέτσικα καί το βιβλίο του,με τίτλο ''Η κληρονομιά του αίματος'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ένα μυθιστόρημα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ήπιο καί πιο εύπεπτο θρίλερ. Για μένα δεν είναι καθόλου αρνητικό αυτό σαν στοιχείο. Θεωρώ πως θα βοηθήσει τους βιβλιόφιλους/ες που δεν έχουν μυηθεί ακόμα στην μαγεία των θρίλερ,να τα προσεγγίσουν καί να τα αγαπήσουν. Είναι σαφώς σωστότερο το να ''γνωρίσεις'' ένα είδος καί μετά να αποφασίσεις αν θα το ''αγκαλιάσεις'' ή όχι. Τουλάχιστον,εγώ έτσι λειτουργώ.
   ''Η κληρονομιά του αίματος'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί αμέσως ένιωσα μία έξαψη για το τι επρόκειτο να συναντήσω μέσα στις σελίδες του. Είναι αλήθεια δελεαστικός σαν τίτλος στο άκουσμα καί πολλά υποσχόμενος. Ο συγγραφέας κατάφερε από την αρχή έως καί το κλείσιμο του βιβλίου να με ''κρατήσει'' προσηλωμένη σε ό,τι διάβαζα. Μπορεί να μην αισθάνθηκα τον απόλυτο φόβο,μα η συνεχόμενη δράση,η αγωνία,οι ανατροπές καί η εσάνς μυστηρίου που απλωνόταν στον χώρο με έκαναν να δώ με θετική ματιά την υπόθεση του μυθιστορήματος. Ίσως να επιθυμούσα λίγη παραπάνω ένταση,αν κι αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα λιγότερο καλό βιβλίο. 
   Στα θετικά στοιχεία του βιβλίου μπορούν να συγκαταλεχθούν η σφιχτοδεμένη πλοκή,ο συνεχόμενος λόγος,η αρκετά καλή βάση της γραφής του συγγραφέα που την διακρίνει μία τάση εξέλιξης,η χρήση πλούσιου,οικείου λεξιλογίου,η σωστή τοποθέτηση των σκηνών μέσα στο κείμενο,η αληθοφάνεια των ηρώων καί των διαλόγων ανάμεσά τους καθώς καί η εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο καί καθόλου βαρετό. Αν καί είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια του συγγραφέα,μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Για να δούμε ποια θα είναι η μελλοντική του πορεία.
    Αν ανήκετε,λοιπόν,στην κατηγορία των αναγνωστών που δεν διαβάζουν βιβλία θρίλερ,καλό θα ήταν να ξεκινήσετε. Μία ωραία πρόταση είναι καί το συγκεκριμένο βιβλίο. Μέσα στην υπόθεσή του θα βρείτε,επίσης,ψήγματα αστυνομικής καί αισθηματικής λογοτεχνίας που ''κουμπώνουν'' ομαλά με τον τρόμο καί κάπως τον κάνουν πιο ''εύπεπτο''.
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια μυστηριώδης εξαφάνιση και μια άλυτη δολοφονία. Ένας νεαρός άνδρας που ξεκινά να βρει δουλειά και μια συνάντηση που θα του αλλάξει τη ζωή, με περισσότερους τρόπους από όσους θα περίμενε. Μια νέα εξαφάνιση, είκοσι επτά χρόνια μετά. Όλα στον ίδιο τόπο. Και όλοι ψάχνουν απαντήσεις. Πολλές φορές όμως, η αλήθεια είναι καλύτερα να μένει θαμμένη, παρά να βγει στην επιφάνεια. Μυστικά, πάθη και ανομολόγητοι έρωτες έρχονται να συμπληρώσουν τα κομμάτια του παζλ με καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές όλων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΤΣΙΚΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
   

Η κληρονομιά του αίματος Η κληρονομιά του αίματος Reviewed by Dominica on Αυγούστου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.