ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ - Μίνι αφιέρωμα στην σύγχρονη ελληνική ποίηση(μέρος 5ο)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Καί το μίνι αφιέρωμα στην σύγχρονη ελληνική ποίηση ρίχνει αυλαία με την ποιητική συλλογή του ποιητή κυρίου Γιώργου Τσελώνη,με τίτλο ''ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ''. Πρίν,όμως,να σας μιλήσω για την συλλογή,θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την αποδοχή καί την στήριξή σας καί σε αυτό το αφιέρωμα. Έπεται καί συνέχεια..
   ''ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ'',όπως σας προανέφερα,ο τίτλος που φέρει η ποιητική συλλογή κι αυτομάτως πέρασε από τον νού μου η σκέψη,ποια είναι η ιδιότητα ενός τοπογράφου ονείρων καί τι έργο επιτελεί. Ξεκινώντας να διαβάζω τα ποιήματα καί καθώς προχωρούσα,συνειδητοποίησα,ή τουλάχιστον έτσι ευελπιστώ,τι εννοεί ο ποιητής με την χρήση αυτού του κατά τ'άλλα εύηχου καί ιδιαίτερου τίτλου. Ίσως αποτυπώνοντας πάνω στο χαρτί τα όνειρα που έχει δεί όλα αυτά τα χρόνια στον ύπνο του,να μπορεί να μας μιλήσει για τόπους ξένους καί μακρινούς. Τόπους,που όπως λέει καί ο ίδιος στο επίμετρο του,έχει ξαναεπισκεφτεί στο παρελθόν καί πλέον του είναι γνώριμοι. Άλλωστε,στα όνειρα τα πάντα είναι δυνατά. Ακόμη κι αυτά που μας φαίνονται παράταιρα καί στον πραγματικό κόσμο δεν μπορούν να συνυπάρξουν,αφού το ένα αναιρεί το άλλο.
   O ποιητής στήνει ένα ονειρικό σκηνικό καί σαν άλλος μαέστρος δίνει τον ρυθμό πάνω στον οποίο θα κάνουμε τα βήματά μας εμείς οι αναγνώστες καί θα παρασυρθούμε σε ένα αέναο ταξίδι της ψυχής. Ο λόγος του ποιητή είναι κυνικός,οικείος καί ωμός. Απαλλάσεται από περιττά στολίδια. Κάθε ποίημα είναι όχι μία αλλά πολλές ζωντανές εικόνες. Κι αν συνδυάσετε την ανάγνωσή των με τα τραγούδια που προτείνει ο ποιητής στον ''ψυχεδελικό ηχοταξιδιωτικό οδηγό'' όπως τον αποκαλεί,η ένταση των συναισθημάτων που θα νιώσετε θα αυξηθεί καί οι αισθήσεις σας θα οξυνθούν παραπάνω.
   Η ποιητική συλλογή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Αυτό όχι μόνο βοηθά να μπορούμε σαν αναγνώστες να ξεκουραζόμαστε καί να παίρνουμε μικρές δόσεις ηρεμίας ανάμεσα στην ανάγνωση των ποιημάτων,μα καί να είναι πιο ευκολοδιάβαστη η συλλογή στο σύνολό της. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί εύπεπτο από το αναγνωστικό κοινό. Γραμμένα σε ελεύθερο στίχο όλα τα ποιήματα,τα διακρίνει ένας τόνος αναζωογόνησης καί φρεσκάδας που μου άρεσε πολύ.
   Για να είμαι ειλικρινής,άφησα εσκεμμένα την συγκεκριμένη συλλογή να την διαβάσω καί να σας την παρουσιάσω στο τέλος του αφιερώματος. Αυτή η απόφαση με δικαίωσε γιατί δεν νομίζω πως θα μπορούσε να κλείσει αυτή η μίνι αναφορά μου στην σύγχρονη ελληνική ποίηση με καλύτερο τρόπο. Μου άρεσε πάρα πολύ καί σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Θεωρώ πως όποιος/α επιλέξει να την διαβάσει είτε θα την λατρέψει,είτε θα λατρεύει να την μισεί. Καί στις δύο περιπτώσεις,σίγουρα,δεν θα περάσει αδιάφορη. 
   Κλείνοντας κάπου εδώ το κείμενό μου,να πώ πολλά συγχαρητήρια στον ποιητή κύριο Γιώργο Τσελώνη που ταυτόχρονα φιλοτέχνησε το υπέροχο αυτό εικαστικό έργο που κοσμεί το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής. Άριστη δουλειά. Αναδεικνύει απόλυτα το νόημα των ποιημάτων.
                                                               Καλές σας αναγνώσεις!

*Εξώφυλλο: Τοπογράφος ονείρων,αυτοπροσωπογραφία. Γιώργος Τσελώνης,1998.

                                                                     ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Φαρσέρ ημών
ο εν τοις παγεροίς
αγιασθήτω το ανόμημά σου·
απελθέτω η τυραννία σου·
γενηθήτω το μειδίαμά σου,
ως εν ουρανώ
κι επί της ακτής·
τον πόνον ημών τον περιούσιον
μετρίασον σήμερον·
και άφες ημίν τα ονειροπολήματα ημών,
ως και ημείς αφίεμεν τοις εγερθέταις ημών·
και εμβάπτισον ημάς εις ηδονισμόν,
αλλά ρύσαι ημάς
από του ανιαρού.

Ναυαγοί φιλαρμονικής

Ο θεριστής που πνίγηκε
με μια φυσαρμόνικα στην τσέπη
μέσα σε αλλεπάλληλα κύματα από στάχυα.

Ο υψίφωνος που κάηκε ζωντανός
ζεσταίνοντας μια νύχτα τα πόδια του
στην κορυφή της υψικαμίνου.

Ο τροβαδούρος που γεννήθηκε
θνησιγενής
μ’ ένα μελίσσι αντί για πνευμόνια.

Απόψε θυμήθηκα
τους αγνοούμενους
μιας κυριακάτικης εκδρομής.
Ναυαγούς φιλαρμονικής
για τους οποίους ποτέ
δεν έμαθε κανείς.

Τεθνεώτες αεί σοφώτεροι ζώντων εισίν.

ΠΟΙΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΛΩΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ






ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ - Μίνι αφιέρωμα στην σύγχρονη ελληνική ποίηση(μέρος 5ο) ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ - Μίνι αφιέρωμα στην σύγχρονη ελληνική ποίηση(μέρος 5ο) Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.