Τεχνική ποινή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ποιό το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνουμε καί την πορεία της ζωή μας; Από την μία μεριά υπάρχουν άνθρωποι που μεμψιμοιρούν καί μακαρίζουν την κακή τους μοίρα για όλα όσα τους συμβαίνουν απορρίπτοντας όλες τις προσωπικές τους ευθύνες. Κι από την άλλη μεριά,υπάρχουν άνθρωποι που είναι βαθειά ενοχικοί κι αρέσκονται στο να ''αυτομαστιγωνόνται'' καί να σκέφτονται πως αποκλειστικά εκείνοι/ες καί μόνο φέρουν την ευθύνη. Κατ'εμέ,η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Χρειάζεται αυτοκριτική καί πολλή δουλειά με τον εαυτό μας για να δούμε το τι πραγματικά συμβαίνει κι αν μπορούμε να το διορθώσουμε. Είναι ένα πάντρεμα πολλών στοιχείων όλα όσα ζούμε καθημερινά. Το ποσοστό της ευθύνης καταμερίζεται σε πολλούς παράγοντες.

   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Στέλιου Λιθοξοϊδη,με τίτλο ''Τεχνική ποινή'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από δεκαεννέα ξεχωριστές,αυτοτελείς ιστορίες που κοινό παρανομαστή έχουν την καθημερινή ζωή με τα όποια προβλήματα καί σκέψεις που μας βασανίζουν όλους κι όλες. Ένα βιβλίο που με ''ρούφηξε'' μέσα στις σελίδες του καί το ξεχώρισα ανάμεσα στα τόσα που έχω διαβάσει την τελευταία χρονιά. 

   ''19 διαφορετικές ιστορίες. Άνθρωποι καθημερινοί, απλοί, με πάθη, που προχωρούν, ακόμα κι αν η πορεία τους είναι δύσβατη. Παίρνουν τα ρίσκα τους κι έρχονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Επιμένουν, υπομένουν, χάνουν και ενίοτε κερδίζουν. Και στο τέλος… Στο τέλος έρχεται η Κάθαρση ή μήπως όχι; Υπάρχει happy end ή είναι απλώς ένας μύθος; Τι θα συμβεί όταν τελικά ο κριτής επιβάλλει την τεχνική ποινή; Κάθε βράδυ ο καθένας μας κοιμάται αγκαλιά με κάτι… Τυχεροί όσοι κοιμούνται αγκαλιά με την αλήθεια τους.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας με λόγο οικείο καί ουσιαστικό,δομεί με σωστό τρόπο τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων του. Τόσο τις ιστορίες όσο καί τους ήρωες τους χαρακτηρίζει η αληθοφάνεια καί είναι αναμενόμενη η ταύτιση των αναγνωστών μαζί τους. Είμαι βέβαιη πως πολλοί/ες θα έχετε ακούσει από ανθρώπους του περιβάλλοντός σας παρόμοιες υποθέσεις καί θα έχετε συναντήσει ανάλογους χαρακτήρες ανθρώπων. Με παρόμοιο τρόπο,λοιπόν,προσαρμόζεται το ύφος καί το λεξιλόγιο του συγγραφέα. Για μένα δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή. Είναι όσο κυνικός,ωμός,ρομαντικός,ρεαλιστής καί αιθεροβάμων χρειάζεται,ανάλογα με την περίσταση,για να αποτυπώσει απόλυτα πάνω στο χαρτί το νόημα των ιστοριών. Δεν βρήκα κάποιο ψεγάδι που ίσως να με ενοχλούσε καί να επιθυμούσα να επέμβω για να το διορθώσω.

   Η ψυχογράφηση των χαρακτήρων των ηρώων,καθώς καί η ορθή τοποθέτησή τους μέσα στα κείμενα είναι ένα ακόμη στοιχείο του βιβλίου που αξίζει της προσοχής μας. Ο συγγραφέας είναι φανερό πως έχει ''δουλέψει'' αρκετά πάνω στους ήρωές του. Έχει εστιάσει σε όλα αυτά τα σημεία που θα τους ολοκλήρωναν. Ακόμα καί η πιο μικρή,για κάποιους ασήμαντη,λεπτομέρεια φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να έρθουν οι ήρωες καί να σταθούν επάξια μπροστά στο αναγνωστικό κοινό. Θα γεμίσουν την ψυχή μας με συναισθήματα. Θα τους συμπαθήσουμε,θα τους κατανοήσουμε καί θα τους δικαιολογήσουμε. Κάποιοι,βέβαια,δεν θα μας είναι τόσο αγαπητοί,αλλά καί πάλι θα έχουμε την αίσθηση πως τους έχουμε συναντήσει,έστω καί τυχαία,κάποια στιγμή στην ζωή μας.

    Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με ευθύνες καί αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν άμεσα. Θα κλονιστούν οι ισορροπίες των ζωών τους καί θα πρέπει να μάθουν να στέκονται γερά στα πόδια τους. Θα πρέπει να πάψουν να είναι ευθυνόφοβοι/ες καί να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα. Θα πρέπει να μάθουν να αντιστέκονται καί να διεκδικούν όσα επιθυμούν με πολλή δουλειά,υπομονή,επιμονή,σύνεση καί αξιοπρέπεια. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε κανέναν να τους/τις ποδοπατεί καί να τους/τις χειραγωγεί. Γιατί αν κάνουν το λάθος καί επιτρέψουν να συμβεί μία φορά,αυτό δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια.

    Κι όταν έχουν κάνει όλα τα παραπάνω,τί θα συμβεί ύστερα; Πόσοι/ες θα αντέξουν την αλήθεια καί θα την αποδεχθούν όπως ακριβώς είναι; Θα έρθει η πολυπόθητη λύτρωση,ή όχι; Η ζωή δεν έχει πάντα ευτυχισμένο τέλος. Είμαστε,άραγε,έτοιμοι/ες να δεχθούμε καί το άσχημο σενάριο; Φυσικά καί δεν πρόκειται να σας απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα,παρά μόνο θα σας προτρέψω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε το βιβλίο. Σίγουρα θα βρείτε κάποιο κομμάτι του εαυτού σας μέσα στις ιστορίες του.

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

Τεχνική ποινή Τεχνική ποινή Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.