Πρώτα ο λύκος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η ανάγνωση βιβλίων τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης,όσο καί της δεύτερης καραντίνας λειτουργεί σαν ένας ''άτυπος'' ψυχολόγος όπου με βοηθά να απελευθερωθώ από το στρες καί τις άσχημες σκέψεις. Έχω κάνει πολλά νοερά ταξίδια σε τόπους μακρινούς,σε τόπους ονειρικούς καί συνάντησα ανθρώπους που δεν υπήρχε περίπτωση να γνωρίσω ποτέ στην πραγματική ζωή. Ένιωσα όσα ένιωθαν. Απέκτησα νέες εμπειρίες καί έλαβα χρήσιμα μαθήματα. Ασκούν θετική επιρροή πάνω μου καί όσο πιο πολύ διαβάζω,τόσο πιο απαιτητική γίνομαι από αυτά. 

   Όταν διαβάζω ένα βιβλίο κάποιου/ας συγγραφέα/έως καί μένω ικανοποιημένη από το ύφος γραφής του/της,πάντα γεννάται μέσα μου η επιθυμία να αναζητήσω κι άλλα έργα του/της καί να δώ τι άλλο έχει να μας προσφέρει κι αν έχει εξελιχθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταφέρει να ''κρατήσει'' αμείωτο το ενδιαφέρον μου. Έχοντας διαβάσει καί αγαπήσει το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Κατερίνας Γυφτάκη -''Η Ειρήνη και ο ληστής''- περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία την έκδοση του επόμενού της μυθιστορήματος. Οι ευχές μου τον τελευταίο καιρό,σχετικά με τα βιβλία,πραγματοποιούνται συντομότερα απ'ό,τι περίμενα. Να,λοιπόν,που σήμερα έχω την χαρά να σας μιλήσω για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ''Πρώτα ο λύκος'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

   Η συγγραφέας με φανερή την εξέλιξη στον τρόπο γραφής της μας παραδίδει ένα βιβλίο διαφορετικό από το προηγούμενο. Ο λόγος της είναι πιο συγκεντρωμένος καί μεστός. Τα κεφάλαια μικρά καί σφιχτοδεμένα βοηθούν στο να κυλάει ομαλά η ιστορία καί να μην υπάρχουν μονότονες επαναλήψεις,ή,κουραστικές ''κοιλιές''. Έχει ενισχύσει το λεξιλόγιο της καί οι περιγραφές των εικόνων είναι γλαφυρές που μοιάζουν σαν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των αναγνωστών. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη που σε συνδυασμό με την παράλληλη εξιστόρηση της υπόθεσης τόσο σε παρελθόν,όσο καί σε παρόν (αυτό των ηρώων) βοηθά στο να είναι ευανάγνωστο καί ενδιαφέρον.

   ''Πάνω στο ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λονδίνο, η νεαρή ηθοποιός Γκρέης Ράσσελ γνωρίζει τον Στεφάν, ένα μυστηριώδη Ρώσο με ύποπτο παρελθόν που προσπαθεί να την προειδοποιήσει για έναν σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από τον τρόμο των βομβαρδισμών, την απειλή των κατασκόπων και την αγωνία της επόμενης μέρας, η Γκρέης αναρωτιέται για τα κίνητρα του Στεφάν και διστάζει να τον εμπιστευτεί, μέχρι την ημέρα που απειλείται η ζωή της από έναν άνθρωπο-φάντασμα που την κατασκοπεύει τις νύχτες. Μια διαφορετική ιστορία όμως εκτυλίσσεται στο παρελθόν, το 1825, στη Φλωρεντία, όπου ένας νεαρός και πετυχημένος ταχυδακτυλουργός, ο Αλεσσάντρο Λεόνι, πρόκειται να πέσει θύμα μιας οικτρής απάτης. Ένας λύκος ενώνει και τους δυο τους, που τελικά συνδέονται με έναν άρρηκτο δεσμό πέρα από κάθε λογική και φαντασία.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Στο βιβλίο ''Πρώτα ο λύκος'' η πραγματικότητα συναντά την φαντασία καί η μυθοπλασία γίνεται κομμάτι της μυθοπλασίας. Με αυτήν την τελευταία φράση,ίσως να σας μπέρδεψα,αλλά θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας το βιβλίο. Άν καί το βιβλίο έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο,δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα,μα σαν ένα βιβλίο που παντρεύει την φανταστική λογοτεχνία με τη νεότερη ιστορία με έναν φυσικό τρόπο που δεν ενοχλεί το αναγνωστικό κοινό,αλλά το δελεάζει περισσότερο για το τι κρύβεται μέσα στις σελίδες του. 

   Ένα επιπλέον στοιχείο του βιβλίου που το βρήκα πολύ αρεστό ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας εντάσσει μέσα στην υπόθεση το θέμα του έρωτα καί των προσωπικών σχέσεων κάπως έξω από τα συνηθισμένα. Θα μπορούσε για κάποιους/ες να φαντάζει ακραίος καί ότι λαμβάνει τρομερές διαστάσεις,αλλά δεν παύει να γοητεύει με την δύναμη που εκπέμπει. Μπορεί,τελικά,ο έρωτας να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια καί να στεφθεί νικητής; Ποιός/α θα είναι ο/η τολμηρός/η που θα διεκδικήσει μέχρις εσχάτων καί να αλλάξει άρδην τα πάντα γύρω του/της για να ζήσει αυτό το δυνατό συναίσθημα;

  Εν κατακλείδι,έχουμε ένα μυθιστόρημα που μπορεί επάξια να λάβει τον όρο ''page turner'',αφού δεν επιτρέπει στους αναγνώστες να το αφήσουν από τα χέρια τους μέχρι το τέλος. Άν κι εσείς επιθυμείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο γεμάτο από σκευωρίες,ανατροπές,αγωνία καί δράση,αξίζει να το αναζητήσετε. Εμένα με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΥΦΤΑΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

   

    

   

   

Πρώτα ο λύκος Πρώτα ο λύκος Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.