ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Η αρχαία ελληνική μυθολογία,οι ήρωες,τα θρυλικά τέρατα καί όλα όσα αφορούν αυτήν,όσα χρόνια κι αν περάσουν,πάντα θα γοητεύουν μικρούς καί μεγάλους. Είναι αλήθεια πως κατά καιρούς έχουν εκδοθεί ποικίλα βιβλία που αναφέρονται σε κάποιους θρύλους. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν πολλές εκδοχές που συντροφεύουν ανά τους αιώνες πολλούς από αυτούς τους μύθους. Μην ξεχνάμε,όμως,καί το κυριότερο. Η μυθολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας καί της λαογραφίας του τόπου μας καί αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι απόλυτα φυσικό να μας ενδιαφέρει να έρθουμε -έστω καί μέσω των βιβλίων- κοντά σε όλα αυτά. Επιτρέψτε μου δε να πιστεύω πως πίσω από όλους αυτούς τους θρύλους καί τις συναρπαστικές ιστορίες ότι κρύβονται αρκετά έως πολλά πραγματικά στοιχεία καί γεγονότα. Απλά με την φαντασία τους οι άνθρωποι τους έπλασαν με άλλον τρόπο καί τους έντυσαν με αρκετή δόση φαντασίας.

    Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γράφημα το νέο παιδικό-εφηβικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Λεύκης Σαραντινού με τίτλο ''Οι άθλοι του Ηρακλή'' το οποίο ανήκει στη σειρά ''Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα). Ένα βιβλίο που αξίζει να το αναζητήσετε καί να το προσφέρετε ως δώρο στα παιδιά σας,αν βρίσκονται σε ηλικία δημοτικού-αρχές γυμνασίου. Ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον που μας μιλάει για τους δώδεκα άθλους του ημίθεου ήρωα Ηρακλή με έναν διαφορετικό τρόπο απ'ό,τι έχουμε συνηθίσει. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σίγουρα το προτείνω καί σε εσάς.

   ''Ένας από τους γνωστότερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας μας, ο γενναίος Ηρακλής, μας συστήνεται εδώ αυτοπροσώπως, μέσα από την παράθεση των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής του και, πάνω απ όλα, των περίφημων άθλων και των κατορθωμάτων του. Όμως, μέσα από την προσωπική αφήγηση του ίδιου του ήρωα, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τις πιο μύχιες σκέψεις, τα συναισθήματα και, κυρίως, την προσωπική ματιά του ίδιου του ήρωα στα γεγονότα της ζωής του. Ποιον άθλο απ’ όσους εκτέλεσε ο ίδιος ο Ηρακλής θεωρούσε τον δυσκολότερο; Πώς ένιωθε για την Ήρα και τον Ευρυσθέα που έβαζαν διαρκώς εμπόδια στον δρόμο του και πώς για εκείνους που τον βοηθούσαν; Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια του, για τα οποία τόσα λίγα γνωρίζουμε; Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο δεύτερος τόμος της σειράς «Ελληνική Μυθολογία και Αρχαιότητα», μιας σειράς με εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα και πλούσια εικονογράφηση, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο, όσο και ευχάριστο ανάγνωσμα για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και για όποιον θέλει απλά να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της αρχαιοελληνικής μας παράδοσης.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Βρήκα εξαιρετική την επιλογή της συγγραφέως να χρησιμοποιήσει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση για να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί την ιστορία του βιβλίου της. Έμοιαζε σαν να ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μου ο κεντρικός ήρως,ο Ηρακλής,καί εγώ να γίνομαι αυτήκοος μάρτυρας όλης σχεδόν της ζωής του. Τον ένιωσα πιο οικείο καί ανθρώπινο. Μπόρεσα να σχηματίσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για εκείνον καί να κατανοήσω τον ψυχισμό του. Αφήστε που ήταν μία καλή επανάληψη ώστε να θυμηθώ μετά από χρόνια τον μύθο με τους δώδεκα θρύλους του.

   Κατά τ'άλλα στα πλεονεκτήματα του βιβλίου μπορούν να συγκαταλεχθούν το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο που προσαρμόζεται στις ηλικίες των παιδιών καί των εφήβων στους οποίους απευθύνεται,οι σύντομες προτάσεις,η περιεκτική καί κατατοπιστική αναφορά σε κάθε θρύλο καί η εξαιρετική εικονογράφηση που κοσμεί το βιβλίο απ΄το εξώφυλλο καί τις εσωτερικές σελίδες έως καί το οπισθόφυλλο από τον εικονογράφο κύριο Νίκο Γιαννόπουλο. Είναι στο σύνολό της μία πολύ καλή δουλειά που αξίζει της προσοχής σας. Αναζητήστε το!

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΥΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ







   

   



ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 10, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.