Οι πύλες της κολάσεως

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

 

    Ξανασυναντώ μετά από σύντομο διάστημα τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Οι πύλες της κολάσεως'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ο συγγραφέας παραμένοντας πιστός στη λογοτεχνική του ταυτότητα μας προσφέρει ένα δυνατό θρίλερ που υπόσχεται να ικανοποιήσει καί τους/τις πιο απαιτητικούς/ες του είδους. Εγώ,επειδή πάντα είμαι ειλικρινής απέναντί σας,μπορώ να πώ πως μου άρεσε πολύ καί το διάβασα με μία ανάσα. Πιάνοντας το βιβλίο καί ξεκινώντας την ανάγνωσή του,οι φλόγες που κοσμούν την εικόνα του εξωφύλλου άρχισαν να σαλεύουν μπροστά στα μάτια μου καί να με ''περικυκλώνουν'' με τη θέρμη τους ενώ παράλληλα με προσκαλούσαν να διαβώ το μονοπάτι που ανοιγόταν μπροστά μου... Άραγε,ήμουν έτοιμη να περάσω -έστω καί νοερά- τις πύλες της κόλασης,ή,ο φόβος θα με κρατούσε πίσω; Όσες φοβίες κι αν έχουμε εμείς οι άνθρωποι,πάντα μας εξιτάρει το άγνωστο. Χωρίς να το πολυσκεφτώ,μπήκα εκούσια στον κόσμο των ηρώων του βιβλίου καί το ταξίδι ξεκίνησε...

    Ξεκινώντας την ανάγνωση,είχα την αίσθηση πως η ιστορία του βιβλίου ήταν γραμμένη πρόσφατα. Όμως,έκανα λάθος. Το βιβλίο είναι γραμμένο δύο χρόνια πρίν το 2000 καί την νέα χιλιετία. Μπορείτε να θυμηθείτε τί λέγαν τότε; Πόσες προφητείες καί εικασίες ακολουθούσαν την σκέψη πολλών ανθρώπων περί συντέλειας του κόσμου,Δευτέρας Παρουσίας,άφιξη του εωσφόρου στη γη καί μετατροπή του κόσμου,εντέλει,σε κόλαση; Εγώ,αν καί ήμουν πολύ μικρή εκείνη την περίοδο,τα θυμάμαι. Ίσως να είχαν φανεί ανήκουστα,ανεξήγητα καί εφιαλτικά όλα αυτά τα σενάρια καί η παιδική μου φαντασία να τα διόγκωνε κάπως παραπάνω. Δεν παύει να υπήρχαν άνθρωποι που τα πίστευαν κι ακόμη να τα πιστεύουν... Ανεξάρτητα,βέβαια,από αυτό,όλη αυτή η κατάσταση έγινε πηγή έμπνευσης κι αφορμή για να γράψει ο συγγραφέας το παρόν βιβλίο το οποίο διαβάζεται με τον ίδιο ζήλο καί προσοχή που μπορεί να διαβαζόταν καί τότε. Μην σας πώ περισσότερο τώρα,από την στιγμή που έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα από εκείνη την περίοδο. 

    ''Αμίαντος 1980… Ένα μικρό ορεινό χωριό της Κύπρου συγκλονίζεται από ανεξήγητες απανωτές εκρήξεις… ένα καλά κρυμμένο μυστικό… ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε γωνιά της γραφικής κοινότητας… ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα υπερφυσικού τρόμου που θα καθηλώσει τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο… τρόμος, μυστήριο και άφθονο αίμα, συνυπάρχουν αρμονικά στις σελίδες του βιβλίου από ένα συγγραφέα που ξέρει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος…." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου αντιλήφθηκα αμέσως το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λάβουν χώρα τα γεγονότα της ιστορίας. Δεν σας το κρύβω πως ενδιαφέρθηκα να ψάξω πληροφορίες για το χωριό,Αμίαντος. Ήθελα να μπορώ να προσεγγίσω όσο το δυνατόν περισσότερο όλο το σκηνικό της δράσης. Άν σκεφτούμε πως πρόκειται για ένα αληθινό χωριό καί σε συνδυασμό με την αληθοφάνεια που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των ηρώων καί των ηρωϊδων του κειμένου,η αίσθηση που μου αφήνει γίνεται όλο καί πιο έντονη κι ''αιχμηρή''. Η φαντασία καί το μεταφυσικό εναρμονίζονται άψογα με την πραγματικότητα καί ο τρόμος ''χορεύει'' έναν φλογερό χορό με την ανάγκη για επιβίωση καί τα αποθέματα δύναμης που έχουμε όλοι κι όλες μέσα μας.

    Ο συγγραφέας για ακόμη μία φορά χωρίζει το κείμενο σε μικρά καί μεστά κεφάλαια όπου τα χαρακτηρίζει η έντονη δράση,οι καταιγιστικές ανατροπές καί η κινηματογραφικη εναλλαγή σκηνών. Δεν παραθέτει περιττές πληροφορίες,ή,κουραστικές επαναλήψεις. Το λεξιλόγιο απλό καί οικείο συνδυάζεται με τις καθαρές γραμμές που ακολουθεί η γραφή του. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο κλιμακώνει σε ένταση όλα τα συναισθήματα καί μας οδηγεί στο μεγάλο φινάλε. Ένα ''τέλος'' που ικανοποίησε την σκέψη μου. Δεν δύναμαι να σας πώ με σιγουριά αν θα άλλαζα κάτι. Νομίζω πως είναι αρκετά άρτιο καί πετυχαίνει τον στόχο του.

   Εάν αγαπάτε να διαβάζετε βιβλία θρίλερ,θεωρώ πως είναι μία καλή επιλογή. Άν πάλι,είστε από εκείνους/ες που ο φόβος σας κρατά πίσω,δεν έχετε παρά να τολμήσετε να ξεκινήσετε να βρεθείτε ''αντιμέτωποι/ες'' με την μαγεία που αυτά εκπέμπουν. Κι όπως λέει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: ''Οι Πύλες της Κόλασης λοιπόν, ανοίγουν διάπλατα και περιμένουν να υποδεχτούν τον ατρόμητο αναγνώστη που θα ταξιδέψει στις  σελίδες του βιβλίου…".

                                                                  Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: ΣΚΙΕΣ



Οι πύλες της κολάσεως Οι πύλες της κολάσεως Reviewed by Dominica on Μαρτίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.