Λέξεις φτερωτές

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καί να αποδεχθούμε τους άλλους γύρω μας καί οι άλλοι εμάς,θα πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να ενεργούμε καί να σκεπτόμαστε έχοντας αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση μας. Πώς επιθυμούμε να να μας νιώθουν καί να μας καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι,αν εμείς οι ίδιοι/ες δεν έχουμε μάθει να τους ακούμε; Πρέπει να ακούμε πραγματικά το τι μας λένε κι όχι ό,τι θέλουμε,ή,μας συμφέρει να ακούσουμε. Κι αν,λέω αν,δεν μπορούμε για τον οποιονδήποτε λόγο να τους/τις κατανοήσουμε,δεν είναι κακό το να ρωτάμε για να μας εξηγήσουν. Ο διάλογος βοηθάει πάρα πολύ στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Εκτός του ότι εκφράζουμε τις επιθυμίες καί τα συναισθήματά μας,με αυτόν τον τρόπο λύνονται οι όποιες διαφορές καί παρεξηγήσεις. Έτσι,επικρατεί μία όμορφη ατμόσφαιρα τριγύρω μας. 

  Η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη μέσα από την ιστορία του παιδικού της παραμυθιού με τίτλο ''Λέξεις φτερωτές'' προσπαθεί να μιλήσει στα μικρά παιδιά για την αξία της ενσυναίσθησης καί της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γύρω μας. Έχοντας ως πρωταγωνίστρια του βιβλίου της την μικρή Ρένα καί σε συνδυασμό με την περιεκτική ευνόητη υπόθεση καταφέρνει καί ψυχαγωγεί καί ταυτόχρονα διδάσκει τους μικρούς αναγνώστες καί τις μικρές αναγνώστριες χρήσιμα μαθήματα για την ζωή τους. Ο λόγος της είναι οικείος καί προσεγμένος. Προσαρμόζει τις εκφράσεις καί το λεξιλόγιό της στην ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνεται. Οι προτάσεις κι αυτές είναι σύντομες καί η υπόθεση εκτυλίσσεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μην κουράζει αλλά να είναι ευχάριστη. Παράλληλα,η πολύχρωμη εικονογράφηση του βιβλίου βοηθά να είναι ακόμη πιο εύθυμο κι όμορφο το τελικό αποτέλεσμα.

   ''Η Ρένα και η αγαπημένη της οικογένεια χτίζουν άθελά τους έναν μικρό πύργο και απομονώνονται, χωρίς πραγματικά να ακούει ο ένας τον άλλον. Καθένας κλείνεται στα δικά του προβλήματα και στις δικές του σκέψεις και απομακρύνεται σιγά σιγά από τους άλλους. Η Ρένα με μία ασήμαντη αφορμή ξεσκεπάζει και γκρεμίζει αυτόν τον πύργο, προσπαθώντας να ακούσει, αλλά και να ακουστεί. Εσείς θα τα καταφέρετε καλύτερα;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Εγώ έμεινα άκρως ικανοποιημένη από την ανάγνωση καί την ποιότητα του βιβλίου. Είναι προσεγμένο στις λεπτομέρειες καί πολύ χρήσιμο στα χέρια των γονιών. Σας έχω προτρέψει πολλάκις να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας διαβάζοντάς τους παραμύθια. Καί έρχεστε πιο κοντά σε αυτά καί εκείνα παίρνουν παραπάνω γνώσεις! Αναζητήστε το!

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΕΤΡΑΚΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: FRANCESCA ROSSI


Για παιδιά 5+ ετών


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ





Λέξεις φτερωτές Λέξεις φτερωτές Reviewed by Dominica on Απριλίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.