Ο μυστηριώδης τάφος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Οι αρχαίοι πολιτισμοί καί ο μυστικισμός που τους περικλείει γοητεύουν μικρούς καί μεγάλους όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλά πράγματα που συνδέονται με αυτούς παραμένουν ακόμη καλά θαμμένα καί δεν έχουν ανακαλυφθεί,προκαλούν ένα δέος καί επιτρέπουν στην ανθρώπινη φαντασία να καλπάσει ανεξέλεγκτη. Η αρχαιολογία ως επιστήμη καί η μελέτη των τόσο σημαντικών ευρημάτων από εκείνες τις πολύ μακρινές εποχές πάντα μου γεννούσαν την επιθυμία να μπορούσα να βρεθώ ανάμεσα στους ειδικούς την ώρα που τα ανακαλύπτουν καί τα φέρνουν ξανά στο φως καί να φαντασιώνομαι,πως έστω καί νοερά.γίνομαι κομμάτι της ιστορίας κι αυτών των πολιτισμών. Πολιτισμοί άκρως εξελιγμένοι σε αντίθεση με τα όποια μέσα διέθεταν εκείνη την εποχή. Άνθρωποι που κατείχαν γνώσεις που παραμένουν κρυφές μέχρι καί τώρα. Γνώσεις που πολλοί/ες θα επιθυμούσαν να κατέχουν θεωρώντας πως έτσι θα αποκτούσαν ( ; ) υπερδυνάμεις,ή ακόμη καί την πολυπόθητη αθανασία. Για μένα δεν τίθεται ανάλογο ζήτημα. Άνθρωποι ήταν κι εκείνοι όπως εμείς. Απλά επειδή έζησαν χιλιάδες χρόνια πρίν από εμάς,οτιδήποτε σχετίζεται με εκείνους μας εντυπωσιάζει.

   Η σημερινή πρόταση για εσάς είναι το μυθιστόρημα φαντασίας του συγγραφέα Νικόλαου Παναγιωτίδη με τίτλο ''Ο μυστηριώδης τάφος'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές καί ανήκει στη σειρά ''Ανέμη''. Απευθύνεται,κυρίως,σε εφήβους που αγαπούν την περιπέτεια καί το μυστήριο. Εγώ το διάβασα με ευχαρίστηση καί πιστεύω πως αν ήμουν ξανά έφηβη,θα επέλεγα να το διαβάσω. Άλλωστε,υπάρχει κάποιος/α που δεν θαυμάζει την αρχαία Αίγυπτο καί τον πολιτισμό της; Εγώ τολμώ να πώ πως όταν διαβάζω,ή,βλέπω ντοκιμαντέρ που να αναφέρονται σε αυτήν,τίποτα δεν δύναται να αποσπάσει την προσοχή μου. Σαν να με ''αιχμαλωτίζει''...

    ''Ενώ όλα έδειχναν πως οι διακοπές στην Αίγυπτο θα κυλούσαν ήρεμα για την παρέα των παιδιών, ένας χάρτης ανατρέπει τα πάντα! Στο ταξίδι της αναζήτησης δεν θα είναι μόνοι. Μία ομάδα επικίνδυνων τυμβωρύχων στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Θα καταφέρουν τελικά τα παιδιά να φτάσουν πριν από αυτούς;Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν;Πώς θα ξεφύγουν από τις παγίδες;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας με τον οικείο λόγο του,προσαρμοσμένο πάντα προς το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται,καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή των εφήβων αναγνωστών. Τους προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου σε συνδυασμό με την απαραίτητη δόση έντονης δράσης,φαντασίας,σασπένς,αγωνίας καί ανατροπών. Στα επιπλέον θετικά του βιβλίου προστίθενται το άφθονο λεξιλόγιο,τα μικρά κεφάλαια που μοιάζουν σαν σκηνές μίας κινηματογραφικής ταινίας,οι ασπρόμαυρες εικόνες καί το σχήμα του βιβλίου καί των σελίδων. Δίνουν την αίσθηση πως κρατούν παπύρους στα χέρια τους. Είμαι σίγουρη,πως κι εκείνοι/ες με την σειρά τους θα επιθυμούσαν να ζήσουν μία παρόμοια εμπειρία με λιγότερες,βέβαια,ατυχείς συγκυρίες.

    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίο,θεωρώ πως έχουμε να κάνουμε με μία αρκετή καλή προσπάθεια από μεριάς του συγγραφέα με δυνατότητες εξέλιξης. Μία εξέλιξη που θα με ευχαριστούσε πολύ αν την ''συναντούσα'' μέσα σε επόμενο έργο του. Την επόμενη φορά θα ήθελα να τον δώ να μας προσφέρει ένα βιβλίο για ενήλικες. Θέλω να δώ με ποιον τρόπο θα πρόσφερε αυτό το διαφορετικό. Εάν υπάρχουν έφηβοι/ες στον κοινωνικό σας περίγυρο καί επιθυμείτε να τους προσφέρετε ένα βιβλίο ως δώρο,το παρόν είναι μία ιδανική πρόταση. Να θυμάστε,πάντα,πως τα παιδιά καί οι έφηβοι είναι οι αναγνώστες/βιβλιόφιλοι του μέλλοντος.

                                                                 Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ





Ο μυστηριώδης τάφος Ο μυστηριώδης τάφος Reviewed by Dominica on Απριλίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.