ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Είθισται όσοι/ες πίνουν αλκοόλ να έχουν κάποιες απαιτήσεις ως προς τον τρόπο σερβιρίσματος καί την κατανάλωσή του. Από το αν συνοδεύεται με πάγο,ή καί όχι,έως καί την επιθυμητή θερμοκρασία καί μέγεθος του ποτηριού,οι λάτρεις των ποτών ακολουθούν μία μικρή ιεροτελεστεία για να το πιούν καί να μείνουν ικανοποιημένοι/ες από αυτό. Ειδικά,όσον αφορά το ουίσκι,αρκετοί/ες επιλέγουν να το γεύονται ατόφιο χωρίς κάτι να το συνοδεύει που μπορεί να αλλοιώσει κάτι από την γεύση του. Κάπου εδώ,ολοκληρώνονται οι γνώσεις μου γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Εύλογα θα αναρωτιέστε γιατί σας έκανα όλον αυτόν τον πρόλογο καί το πως καί το γιατί μπορεί να σχετίζεται με το βιβλίο που διάβασα καί σας παρουσιάζω σήμερα. Θα λύσω τις όποιες απορίες σας ευθύς αμέσως. Ή τουλάχιστον,έχω όλη την καλή πρόθεση να το κάνω!

    Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που διάβασα το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιώργου Οικονόμου,με τίτλο ''Ο παπαγάλος πέταξε'' καί ο ενθουσιασμός μου από εκείνη την εμπειρία με είχε οδηγήσει να εκφράσω την επιθυμία να διαβάσω καί το πρώτο του έργο με τίτλο ''Χωρίς πάγο'' που κυκλοφορούν καί τα δύο από τις εκδόσεις Κέδρος. Μπορείτε να δείτε,τώρα,τον συσχετισμό του τίτλου καί του προλόγου μου; Η ευχή μου έγινε πραγματικότητα πιο σύντομα απ'όσο περίμενα καί το διάβασα με μία ανάσα. Όπως καί το δεύτερο βιβλίο,ανήκει κι αυτό στην κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας που τόσο αρέσκομαι να διαβάζω. Βλέπετε,έχω την ''ιδιοτροπία'',όταν διαβάζω καί μένω γοητευμένη απ΄το πρόσφατο έργο του/της εκάστοτε συγγραφέα/έως να αναζητώ καί το πρώτο έργο με το οποίο συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό. Με ιντριγκάρει η ιδέα να δώ,αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στον τρόπο γραφής κι αν μπορώ να ''ανακαλύψω'' κι εγώ αυτό που μπορεί να είδαν κάποιοι/ες πρίν από εμένα καί να έδειξαν εμπιστοσύνη στον/στην εκάστοτε νέο/α δημιουργό. 

   Διαβάζοντας,λοιπόν,το βιβλίο μπόρεσα να διακρίνω την καλή κι εξελίξιμη -όπως αποδείχθηκε- βάση γραφής του συγγραφέα. Έχει μία καθαρότητα ο λόγος του που βοηθά όχι μόνο να γίνεται οικείος,αλλά καί πειστικός. Η πειθώ είναι χρήσιμο κι αναπόσπαστο εργαλείο στα χέρια των συγγραφέων κι ιδιαίτερα εκείνων που καταπιάνονται με την αστυνομική λογοτεχνία. Συγκρίνοντας τα δύο βιβλία,χάρηκα που διαπίστωσα το πως δεν επαναπαύτηκε στις όποιες θετικές κριτικές δέχτηκε την πρώτη φορά,αλλά δούλεψε πάνω στον τρόπο που εκφράζεται καί δομεί την ιστορία του. Όσον αφορά,πιο συγκεκριμένα,το πρώτο βιβλίο για το οποίο σας μιλάω,είναι εμφανές πως έχει γίνει μία καλή κι όχι πρόχειρη δουλειά. Ο συγγραφέας προσέχει καί αποφεύγει τυχόν αστοχίες που θα σκίαζαν αρνητικά την προσπάθειά του. Άν καί μιλάμε για πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι άρτιο καί κατανοητό.

   ''Ο φόνος μιας επώνυμης γυναίκας σε προάστιο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναστατώνει την Αστυνομική Διεύθυνση, που ζητά τη βοήθεια του Φάνη Ντούρου. Ο νεαρός ντετέκτιβ καλείται να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της συζύγου ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των μίντια στην πόλη. Υπό την πίεση του χρόνου και τις συχνές ανατροπές, ο Φάνης Ντούρος δυσκολεύεται να αποφασίσει αν πρόκειται για έγκλημα πάθους, εκδίκησης ή για έργο ενός κατά συρροή δολοφόνου. Με καταιγιστικές εξελίξεις, η πλοκή κλιμακώνεται, για να καταλήξει σε ένα αναπάντεχο τέλος." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Στο βιβλίο ''Χωρίς πάγο'' μας συστήνεται για πρώτη φορά ο νεαρός ντετέκτιβ Φάνης Ντούρος,τις περιπέτειες του οποίου θα μάθουμε καί στο δεύτερο βιβλίο. Σε αυτό το βιβλίο νομίζω πως ο συγγραφέας προβαίνει σε μία κατατοπιστική σκιαγράφηση του βασικού ηρωά του. Έχουμε μία πλήρη εικόνα της προσωπικότητάς του μέσω της αφήγησης της ιστορίας από τον ίδιο. Κι αυτό θα μας βοηθήσει καί στο δεύτερο βιβλίο. Κρατήστε αυτό που σας λέω. Γίνεται αμέσως αγαπητός από το αναγνωστικό κοινό καί δεν προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Κάλλιστα,θα μπορούσε να είναι ένας από εσάς,ή,κάποιος που γνωρίζετε. 

   Ναι,μπόρεσα καί βρήκα τον δολοφόνο πρίν να γίνει η αποκάλυψη μέσα στην υπόθεση,αλλά αυτό δεν με εμπόδισε λεπτό από το να ολοκληρώσω την ανάγνωση καί να φτάσω στο τέλος. Ο συγγραφέας είχε στήσει με τέτοιον τρόπο την υπόθεση που έπρεπε να μάθω το πως θα ολοκληρωνόταν. Άλλωστε,μπορεί να γινόταν κάτι που θα ανέτρεπε παντελώς αυτό που σκεφτόμουν. Οι ανατροπές μπορεί να μην θεωρούνται τόσο υπερβολικές καί σοκαριστικές,αλλά κάνουν αρκετά αισθητή την εμφάνισή τους μέσα στο κείμενο με κλιμακώμενη ένταση που οδηγούν σε ένα φινάλε που με ικανοποίησε αρκετά. Μάλιστα,πιστεύω πως ο συγγραφέας μας ρίχνει ένα δόλωμα ( ; ),μία αόρατη γέφυρα που ενώνει τα δύο βιβλία κατά κάποιον τρόπο. 

   Εν κατακλείδι,ο συγγραφέας καταφέρνει καί αποδεικνύει πως μπορεί να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα στη λίστα με τα ονόματα εκείνων που μελλοντικά θα μας απασχολήσουν ευχάριστα. Εγώ ανυπομονώ για το τρίτο βιβλίο με την περιπέτεια του Φάνη Ντούρου.Θέλω να πιστεύω πως έχει να μας δώσει αρκετά. Όσο για εσάς που δεν έχετε διαβάσει ακόμη τα βιβλία,σας προτρέπω να τα διαβάσετε καί τα δύο μαζί. 

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ










ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ Reviewed by Dominica on Μαΐου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.