Όλγα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Άραγε,οι άνθρωποι που δέχονται να συνδυαστεί η αλήθεια της ζωής τους με την μυθοπλασία μέσα σε ένα βιβλίο,για ποιον λόγο το επιλέγουν; Μήπως είναι ένας τρόπος για να δώσουν χρήσιμες συμβουλές σε εμάς του υπόλοιπους/ες χωρίς την αυστηρή έννοια του όρου; Μήπως για να δώσουν στους οικείους τους τη δυνατότητα να κοιτάξουν βαθειά μέσα στην ψυχή τους γιατί μπορεί να μην βρίσκουν εκείνοι/ες τα κατάλληλα λόγια για να εκφραστούν; Ή μήπως,τελικά,με αυτόν τον τρόπο μπορεί να φύγει ένα μεγάλο βάρος που κουβαλούσαν για πολλά χρόνια πάνω στις πλάτες τους; Σαν μία άτυπη μορφή εξομολόγησης. 

   Η συγγραφέας Χαρά Μαρκατζίνου υπογράφει το τρίτο -αν δεν κάνω λάθος- στη σειρά βιβλίο της το οποίο φέρει τον τίτλο ''Όλγα'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Πριν σας πω την άποψή μου για το βιβλίο,έχω να μοιραστώ κάτι μαζί σας. Όταν έπιασα το βιβλίο στα χέρια μου κι έκανα ένα πρώτο ξεφύλλισμα,προτού να ξεκινήσω την ανάγνωση,έπεσε το μάτι μου στο σημείωμα της συγγραφέως προς εμάς το αναγνωστικό κοινό. Κανονικά θα έπρεπε να το διαβάσω μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου,αλλά έκανα μία παρασπονδία κι άρχισα πρώτα με αυτό. Ξέρετε κάτι; Εμένα με βοήθησε πολύ,αφού με ένταξε πιο ομαλά καί φυσικά μέσα στο ύφος της υπόθεσης. Βέβαια,αυτό δεν είναι απαραίτητο να ισχύει για όλους/ες τους/τις αναγνώστες/στριες. Καθένας καί καθεμία έχει τον δικό του/της τρόπο με τον οποίο επιλέγει να διαβάσει κάποιο βιβλίο. 

   Ας περάσω,λοιπόν,στην άποψή μου για το βιβλίο. 'Οπως προείπα ο τίτλος του είναι '''Όλγα'' καί προφανώς δεν χρήζει περαιτέρω αναλύσεων,αφού ούτε κρυφά μηνύματα κρύβονται πίσω από αυτόν,ούτε πρόκειται για κάτι δυσνόητο. Η συγγραφέας επιλέγει να δώσει το όνομα της κεντρικής της ηρωϊδας της Όλγας στον τίτλο του βιβλίου της. Δείτε το σαν έναν φόρο τιμής σε αυτήν τη γυναίκα καί την ιστορία της οποίας έγινε η αφορμή η συγγραφέας να γράψει την παρούσα υπόθεση. ''Όλγα'',λοιπόν,καί θεωρώ πως εκπέμπει έναν δυναμισμό,ένα τσαγανό καί μία στιβαρότητα που χαρακτήριζε την προσωπικότητα της πρωταγωνίστριάς μας. Ποιες οι εμπειρίες της,τα πάθη,τα λάθη καί οι βαθύτερες επιθυμίες της; Τί έκρυβε,μέσα στην ψυχή της αυτή η γυναίκα; 

   Η εξιστόρηση της υπόθεσης τοποθετείται το καλοκαίρι του 1943 μεσούσης της γερμανικής κατοχής. ''Στο σπίτι της οικογένειας Πέτρου γεννιέται η δευτερότοκη. Οι Μοίρες προδιέγραψαν τη ζωή της να είναι γεμάτη χαρές και πίκρες, γεμάτη στιγμές ευτυχίας μα και αγωνίας. Την πασπάλισαν με τσαγανό, με πείσμα, με δοτικότητα κι έπλεξαν πάνω από την κούνια τον ιστό ενός έρωτα που θα καθόριζε τη ζωή της. Και το όνομα αυτής… Όλγα." Θα μάθουμε,λοιπόν,όλα όσα μας χρειάζονται γύρω από την οικογένεια της Όλγας καί την ίδια,ώστε να έχουμε ένα βασικό πλάνο πάνω στο οποίο θα λάβουν χώρα τα γεγονότα. 

   Όλγα... ''Ένα αγρίμι, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πατέρας της. Μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της. Βαθιά συναισθηματική μα και πεισματάρα. Δοτική και φιλότιμη. Ατίθαση και ανυπότακτη, με αχίλλειο πτέρνα της τη γνώμη του κόσμου. Θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Δημήτρη. Ο άντρας αυτός θα σημαδέψει την ίδια και τις επιλογές της. Θα τον κάνει κέντρο του κόσμου της και θα υπομείνει προσβολές και συμπεριφορές που δεν της πρέπουν. Ως πότε θα τον δικαιολογεί; Μέχρι πότε θα τον συγχωρεί και θα μηδενίζει το τεφτέρι της ζωής από πίκρες και στεναχώριες; Στο ταξίδι της ζωής της γέμισε τις αποσκευές της με λύπες και χαρές. Τι κι αν βάραιναν περισσότερο οι στεναχώριες; Ήταν σίγουρη μέσα της πως αν ξαναζούσε, τις ίδιες επιλογές θα έκανε. Ο μεγαλύτερος εχθρός της υπήρξε ο θάνατος, στερώντας της αγαπημένα πρόσωπα. Όμως, την ύστατη στιγμή αναμετρήθηκε κατά πρόσωπο μαζί του. Δεν τον φοβόταν πια. Άλλωστε, ένα αγρίμι ξέρει να μην φοβάται…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Το βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία μικρογραφία της κοινωνίας της τότε εποχής με τις όποιες αντιλήψεις,ήθη καί έθιμα τη διέκριναν. Στο μικροσκόπιο,λοιπόν,βάζει η συγγραφέας τις ανθρώπινες σχέσεις. Έρωτας,γονεϊκή αγάπη,αδελφική αγάπη,φιλία,προδοσία,χωρισμοί,απώλειες καί ό,τι άλλο σχετίζεται με τους ανθρώπους θα έρθουν να γίνουν τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Λίγο έως πολύ,όλοι κι όλες μπορεί να έχουμε βρεθεί εμπλεκόμενοι/ες σε ανάλογες καταστάσεις κι αυτό μας βοηθά ώστε να κατανοήσουμε,δικαιολογήσουμε,ή καί το αντίστροφο,τις συμπεριφορές καί τον τρόπο σκέψης των προσώπων του κειμένου. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους -κατά τη δική μου άποψη- γίνεται από εμάς το αναγνωστικό κοινό. Όχι,πως η συγγραφέας δεν έχει δώσει βάση σε αυτό,αλλά θεωρώ πως μας έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές κι από εκεί καί πέρα επαφίεται σε εμάς. Προσωπικά το βρίσκω σαν θετικό στοιχείο του βιβλίου κι όχι αρνητικό. Αλλά καί πάλι μιλάω μέσα από μία υποκειμενική σκοπιά.

   Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα. Όσοι κι όσες έχουν την χαρά να τον γευτούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους,ακόμη κι αν αυτός λήξει άδοξα,τον αναπολούν με μεγάλη λαχτάρα. Ναι,συμφωνώ με αυτό καί το ότι ο έρωτας ταυτίζεται με το έντονο πάθος καί η αγάπη με την ανιδιοτέλεια. Οι ερωτευμένοι/ες επιθυμούν να προσφέρουν πολλά στο έτερον ήμισυ,ακόμη καί τον ίδιο τους τον εαυτό. Ξέρετε τί με βρίσκει αντίθετη; Το να χάνουμε τον εαυτό μας όταν μπορεί να ερωτευτούμε. Ο έρωτας πρέπει να σου δίνει φτερά να πετάς ψηλά κι όχι να σε κρατά δέσμιο κάτω στη γη. Ναι,να προσφέρουμε στον άνθρωπο που αγαπάμε,αλλά κι εκείνος/η με τη σειρά του/της να το αναγνωρίζει καί να μην το εκμεταλλεύεται προς δικό του/της όφελος. Όχι! Για μένα αυτό δεν είναι έρωτας,αλλά εμπορική συναλλαγή... Όμως,η πρωταγωνίστρια μας,η Όλγα,αυτό το αγρίμι,το αδάμαστο πλάσμα ''υποτάχθηκε'' με τη δική της βούληση στον έρωτα. Βλέπετα,τα αγρίμια δεν μπορούν να υποταχθούν από κανέναν καί καμία. Κι αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο,θα γίνει επειδή εκείνο το άτομο το επέλεξε. Καί πιστέψτε με! Αυτό έχει μεγαλύτερη αξία!

   Καί κάπου εδώ θα κλείσω την άποψή μου για το βιβλίο,νιώθοντας γεμάτη από συναισθήματα καί σκέψεις του τύπου πως αν δεν έχουμε βρεθεί στην θέση κάποιου άλλου ανθρώπου,δεν είναι εύκολο,ούτε σωστό να κρίνουμε τη ζωή του. Άλλωστε,ποιος/α μας έχρησε κριτές των πάντων; Άν σας κέντρισε το ενδιαφέρον το βιβλίο,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε!

                                                           Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΑΡΑ ΜΑΡΚΑΤΖΙΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





    

   

    



   



Όλγα Όλγα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.