Passway

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Francine Queen καί όχι άδικα,αφού επάξια μπορεί να λάβει τον τίτλο ως μία εκ των βασιλισσών της λογοτεχνίας του τρόμου στην χώρα μας. Με πένα που μοιάζει σαν χειρουργικό νυστέρι,η συγγραφέας -κατά κόσμον- Φράνση Παπουτσάκη δύναται να χαράξει ''τομές'' που μένουν αναλλοίωτες τόσο πάνω στο μυαλό καί στον ψυχισμό των ηρώων/ηρωϊδων της,όσο καί στο αναγνωστικό κοινό. Επανέρχεται,λοιπόν,με το νέο της μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο ''Passway'' το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Πρόκειται για μία συλλογή δεκατριών,αυτοτελών,σκοτεινών ιστοριών που μιλούν για το έρεβος που κρύβεται μέσα στις ψυχές των ανθρώπων καί διεκδικεί σθεναρά την θέση του στη ζωή μας... 

  ''Passway'' όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου κι αμέσως σκέφτηκα,πως κατά τη διάρκεια της ζωής μας,θα ανοιχτούν μπροστά μας πολλοί δρόμοι καί εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιον,ή,ποιους απ΄αυτούς θα ακολουθήσουμε. Προσέξτε! Μιλάμε για σοβαρές αποφάσεις που μπορεί να καθορίσουν άρδην τη ζωή μας,αφού οι συνέπειες που ακολουθούν ανάλογες επιλογές φέρουν βαρύ τίμημα κάποιες φορές. Η συγγραφέας,λοιπόν,επιλέγει δεκατρείς ιστορίες για να προσεγγίσει αυτό το ζήτημα. Δεν πιστεύω να είστε προληπτικοί/ες καί το άκουσμα καί μόνο του αριθμού ''13'' να σας ''ξυπνά'' δυσάρεστα συναισθήματα όπως ο φόβος. Βέβαια,από την άλλη μεριά,γιατί όχι; Άλλωστε,σκοπός ανάλογων βιβλίων είναι η γέννηση παρόμοιων αισθημάτων καί το παρόν το καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

    Μέχρι που είστε ικανοί/ες να φτάσετε ώστε να πετύχετε τον σκοπό σας καί να αποκτήσετε όλα όσα επιθυμείτε; Η φράση ''πούλησε την ψυχή του/της στο διάολο'' με απώτερο κίνητρο το ίδιον όφελος είναι γνωστή σε όλους κι όλες. Το θέμα,όμως,είναι κατά πόσο έχει βαρύτητα,ή όχι. Τί θέλω να πω με αυτό; Οι άνθρωποι από την φύση μας έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε ανώτερες από εμάς δυνάμεις που πρεσβεύουν είτε την έννοια του καλού,είτε την έννοια του κακού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γέννηση πεποιθήσεων,προκαταλήψεων καί δεισιδαιμονιών που κρατούν από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι καί τις μέρες μας. Ακόμη κι αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν πιστεύουν σε αυτά,υπάρχουν πολλοί/ες εκεί έξω που εξακολουθούν καί το κάνουν. Για ποιον,όμως,λόγο; Από εμπειρία,αφέλεια,ή,έλλειψη γνώσεων;

  ''Φιγούρες που κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και λήθης. Άνθρωποι που έδωσαν το χέρι στον Διάβολο γιατί νόμιζαν πως κάτι θα κερδίσουν. Ή ότι θα σώσουν το τομάρι τους. Ή ότι θα ξεμπερδέψουν με τις εμμονές και τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ή που απλώς παρασύρθηκαν. Άνθρωποι που υποτίμησαν την επιρροή του Κακού και αρνήθηκαν την ασπίδα του Καλού. Και τώρα οι ψυχές τους φλέγονται μέσα σε φρενίτιδα, όπως άδικα κάηκαν τα κορμιά των μαγισσών." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας μέσα από τις υποθέσεις των ιστοριών της ''σκάβει'' βαθειά μέσα στις ψυχές των ανθρώπων,έχοντας ως σκοπό να προσπαθήσει να κατανοήσει γιατί γίνονται όλα αυτά. Εύλογα,θα πείτε πως αυτό δεν φαντάζει καί τόσο πρωτότυπο σαν θέμα καί θα συμφωνούσα μαζί σας,αν δεν είχα διαβάσει το βιβλίο κι έμενα απλά στην πρώτη εντύπωση που μου άφησε το άκουσμα της περίληψης. Η συγγραφέας το πάει ένα βήμα παραπέρα κι είναι αυτός ένας από τους λόγους που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει. Δεν αναμασά τις ίδιες χιλιοειπωμένες ιστορίες. Δεν προσπαθεί να εκμαιεύσει συναισθήματα με πιεστικό τρόπο,αλλά μέσα από την κοφτερό τρόπο γραφής της πιάνει το παλμό της έντασης,της αγωνίας καί του φόβου. Δεν γίνεται γραφική,ούτε αποδέχεται τους όποιους δογματισμούς καί προκαταλήψεις.

   Η αρμονία που προκύπτει από το αναπάντεχο πάντρεμα εκ διαμέτρου αντίθετων εννοιών,καθώς καί η αυθεντικότητα της γραφής της συγγραφέως είναι αυτά που αγαπώ στα βιβλία της. Ναι,έχω ξαναδηλώσει πως θα μπορούσα να διαβάσω όσα έργα κι αν εκδόσει η συγγραφέας με την ίδια λαχτάρα καί ενδιαφέρον γιατί ξέρω πως πάντα θα έχει να μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό κι ένα κομμάτι του εαυτού της. Όπως έγινε κι εδώ. Η αδυναμία που τρέφει για την τζαζ μουσική καί για την κιθάρα της γίνεται κομμάτι του βιβλίου,προσφέροντας μία μελωδικότητα στο σύνολο των διηγημάτων. Σαν να έπαιζε από ένα αόρατο jukebox αυτή η μουσική καί διαχεόταν στον χώρο. Είτε λατρεύετε να διαβάζετε ανάλογα βιβλία,είτε επιθυμείτε να δοκιμάσετε το κάτι εναλλακτικό,σας προτρέπω να το αναζητήσετε.

                                                         Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: FRANCINE QUEEN (ΦΡΑΝΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ











Passway Passway Reviewed by Dominica on Ιουνίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.