Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων από τα μικρά παιδιά,πέραν από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα,ενδείκνυεται ως τρόπος ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας καί σκέψης,παράλληλα με τη διδασκαλία σημαντικών πραγμάτων. Θεωρώ πως τα παραμύθια με ιστορικό υπόβαθρο βοηθούν στην αμεσότερη καί καλύτερη κατανόηση,από τα μικρά παιδιά,των ιστορικών γεγονότων που συνδέονται με την χώρα μας. Σκοπός είναι να μάθουν καί να κρατήσουν ζωντανά στην μνήμη τους όλα αυτά,καθώς καί τα νοήματα που προκύπτουν από εκείνα,καί να μην μιλάμε για μία απλή αναπαραγωγή γνώσεων σαν παπαγαλισμό.

   Καθώς φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης,έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε ποικίλα βιβλία που να αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο καί απευθύνονται σε αναγνώστες/στριες όλων των ηλικιών. Προσωπικά δηλώνω υπέρ ανάλογων βιβλίων,γι'αυτό καί χάρηκα ιδιαίτερα όταν έφτασε στα χέρια μου το παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Σέρβη,με τίτλο ''Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821" που κυκλοφορεί από την εκδοτική Αθηνών.

  Μέσα στο βιβλίο οι μικροί αναγνώστες/στριες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν με συναρπαστικό,συνοπτικό καί κατανοητό τρόπο πολλά από τα καίρια γεγονότα λίγο πριν καί μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821. Όπως αναφέρει καί η περίληψη του οπισθοφύλλου: "Ένα εικονογραφημένο παραμύθι που διηγείται ο παππούς,αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στον εγγονό του Πέτρο. Μέσα από τις συζητήσεις παππού και εγγονού ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα,στρατιωτικά και διπλωματικά,από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια."

   Θετικά στοιχεία του βιβλίου:

- Αμεσότητα γραφής καί οικείος λόγος

- Περιεκτική καί μεστή ιστορία,απαλλαγμένη από περιττές πληροφορίες,βασισμένη κυρίως σε αντικειμενική σκοπιά

- Εξαιρετική εικονογράφηση σε μορφή κόμικ από τον κύριο Γιώργο Τζαβάρα,η οποία αναδεικνύει όλο το νόημα του βιβλίου καί το κλίμα της τότε εποχής

   Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο βιβλίο,καθώς η συγγραφέας κάνει μία ωδή σε όλους κι όλες εκείνους/ες -γνωστούς/ες κι αγνώστους/ες- που θυσιάστηκαν για την ελευθερία καί υμνεί την γενναιότητα καί την αγάπη για την πατρίδα που γίνεται λάβαρο της επανάστασης κάθε καταπιεσμένου λαού που διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Ένα βιβλίο που αξίζει να το αναζητήσετε είτε είστε εκπαιδευτικός,είτε για τα δικά σας παιδιά,ή,ακόμη καί για να το προσφέρετε ως δώρο.

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ





Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.