Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Τί κι αν μας χωρίζουν κάμποσοι μήνες από την έλευση του καλοκαιριού; Η συγγραφέας Βάσια Εξάρχου μας προσκαλεί να κάνουμε μαζί ένα νοερό καί ευχάριστο ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων,μέσα από το πρώτο της παιδικό βιβλίο,με τίτλο ''Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ'',που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 ετών καί άνω καί κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Κέδρος. Εγώ έχοντας διαβάσει καί το προηγούμενο έργο της,το πρώτο που απευθύνεται σε ενήλικες,δε σας το κρύβω πως ένιωσα μία γλυκειά αδημονία πιάνοντας το παρόν βιβλίο στα χέρια μου. Ήξερα πως μιλάμε για μία συγγραφέα με καθαρή καί αυθεντική πένα που με είχε ικανοποιήσει πολύ καί να που τη συναντούσα ξανά πιο σύντομα απ'όσο περίμενα. Αφέθηκα,λοιπόν,καί με μία μεγάλη βουτιά ''βυθίστηκα'' μέσα στα νερά του Αιγαίου καί πιο συγκεκριμένα στις σελίδες του βιβλίου με οδηγό καί πυξίδα την ανεμελιά καί τη δροσιά μίας νέας περιπέτειας.

   Έχω πει καί θα το λέω,χωρίς ποτέ να βαρεθώ,πως δεν υπάρχει πιο καλός τρόπος να καταστήσουμε ενδιαφέρουσα καί πιο δεκτική από τα παιδιά την όποια μετάδοση γνώσης μέσα από τις ιστορίες των παιδικών βιβλίων,που προσαρμόζονται με κατάλληλο τρόπο στις ηλικίες στις οποίες στοχεύουν. Το βιβλίο ''Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ'' δεν είναι ακόμη ένα καλό καί προσεγμένο παραμύθι μόνο με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στόχος της συγγραφέως είναι χάρη σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι εξερεύνησης από νησί σε νησί,τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία καί την λαογραφία του κάθε τόπου ξεχωριστά. Παράλληλα,με την συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουν καί αυτό το ιδιότυπο ''κυνήγι'' θησαυρού,θα έχουν ως συντροφιά διάφορα ζώα που παρατηρούμε να συνδέονται,κατά κόρον,με κάποιο από αυτά τα νησιά.

   "Ο Φερδινάνδος είναι ένας ερημίτης κάβουρας από τη Σαντορίνη. Η γοητευτική Κονσολίνα, η φώκια, είναι αποφασισμένη να τον παρασύρει σε μια συναρπαστική περιπέτεια στα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε νησί τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις, ανακαλύψεις και γνωριμίες. Ο Κλεόνικος, το κροκοδειλάκι της Μυκόνου, ο Ιερεμίας, το αγριοπερίστερο της Τήνου, ο Ερνέστος, ο γάιδαρος, και η Δανάη, η γάτα, είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουν. Επιπλέον, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά τους, από το πουθενά, παράξενα τραπουλόχαρτα και πειρατικοί χάρτες. Τι μυστήριο... Ποια έκπληξη τους περιμένει στο τελευταίο νησί της διαδρομής τους;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν ο τρόπος με τον οποίο η πένα της συγγραφέως μας οδηγεί από νησί σε νησί καί οι περιγραφές των εικόνων ξεχειλίζουν από χρώματα καί αρώματα των Κυκλάδων. Ακόμη κι αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ έως τώρα εκεί,χάρη στο τίναγμα του μαγικού της ραβδιού,σαν άλλη καλή νεράϊδα του παραμυθιού,η συγγραφέας μας καθιστά κι εμάς μέρος του συνόλου. Καί για να είμαι ειλικρινής,ανυπομονούσα να φτάσουμε στο νησί μου,την Νάξο! Δεν φαντάζεστε πως ένιωσα. Ειδικά όταν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέρη από τα οποία έχω περάσει,μία συγκίνηση ήρθε να με κατακλύσει ολόκληρη! Εδώ θα ήθελα την προσοχή σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε κάποια καταγωγή από κάποιο νησί,τα οποία θα ''επισκεφτούμε'',δε σημαίνει πως δεν θα σας αγγίξει καί δε θα σας ικανοποιήσει.

   Στα λοιπά υπέρ του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,η μεστή καί συναρπαστική ιστορία,ο γεμάτος λόγος,τα παραδείγματα που προέρχονται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων εκεί καί η πολύχρωμη,χαρούμενη εικονογράφηση που κοσμεί τις σελίδες του βιβλίου. Ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ καί σας προτείνω να το αναζητήσετε κι εσείς!

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΣΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ,ΑΝΝΥ ΔΑΔΟΥΚΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ


ΗΛΙΚΙΑ: 8+ ΕΤΩΝ


Εδώ μπορείς να δεις και να εκτυπώσεις την Τυχερή Τράπουλα των Κυκλάδων, το Δίπλωμα του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Πλοκάμιας» και τον χάρτη των Κυκλάδων με τους σταθμούς του ταξιδιού των ηρώων του βιβλίου.






   

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 17, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.