Η Λίμνη της Θλίψης


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Αντικειμενικά είναι δύσκολο να γεννηθούν τα ίδια συναισθήματα καί σε όμοια ένταση σε όλους κι όλες τους αναγνώστες καί τις αναγνώστριες από την επαφή τους με ένα βιβλίο. Νομίζω πως όλοι κι όλες συμφωνούμε σε αυτό. Από εκεί καί πέρα,το αν μας είναι αρεστό,ή όχι,ένα βιβλίο καί ποια είναι εκείνα τα απαιτούμενα κριτήρια ώστε να το θεωρήσουμε ως τέτοιο,ποικίλουν από αναγνώστη σε αναγνώστρια εξαιτίας των υποκειμενικών προτιμήσεων του καθενός καί της καθεμίας. Καί επειδή δε δύναμαι να μιλώ εκ μέρους όλου του αναγνωστικού κοινού,θα σας μιλήσω για τις δικές μου απαιτήσεις,ως αναγνώστρια,σε σχέση με τα βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία των θρίλερ καί δη εκείνων που παίζουν εντέχνως με την ψυχολογία μου τη δεδομένη στιγμή που τα διαβάζω. Προσωπικά απαιτώ να μην μου υπόσχονται απλά το τι θα βρω καί θα νιώσω μέσα από τις ιστορίες του,αλλά οι όποιες προσδοκίες που μου ''γεννήθηκαν'' να πραγματοποιηθούν κιόλας. Όταν μιλάμε για ψυχολογικό θρίλερ,θέλω να νιώσω τρόμο,ένταση,αγωνία καί να βρίσκομαι σε μία διαρκή επαγρύπνηση με την σκέψη πως ο κίνδυνος ελλοχεύει κάπου εκεί έξω κι εγώ είμαι ένα ακόμη εν δυνάμει θύμα του. 
  Στο ερώτημα αν έχω βρει όλα όσα επιθυμώ σε ανάλογα βιβλία θρίλερ,η απάντηση είναι όχι. Από την μία μεριά έχουν υπάρξει βιβλία που με έχουν ικανοποιήσει πολύ κι από την άλλη κάποια που,δυστυχώς,με απογοήτευσαν. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς,ευτυχώς,ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της ανερχόμενης καί με δυνατότητες εξέλιξης συγγραφέως Ιωάννας Χατζηαντωνίου,με τίτλο ''Η Λίμνη της Θλίψης",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ,που αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,με ικανοποίησε σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄όσο περίμενα για να είμαι ειλικρινής. 
   "Ήταν τόσο μόνος. Πέρασε το ένα του πόδι από την έξω μεριά από τα κάγκελα. Ζαλίστηκε κοιτώντας το ορμητικό νερό. Θα έπεφτε. Θα πνιγόταν σίγουρα. Πάνω που πήγε να πηδήξει ακούστηκε ένα ουρλιαχτό. Ο Τζος θεώρησε ότι ήταν του πατέρα του όμως εκείνος είχε εξαφανιστεί. Η κραυγή ανήκε σε ένα νεαρό πάνω κάτω ίδια ηλικία με τον Τζος.
«Όχι, μην το κάνεις!» 
«Μείνε μακριά. Θα το κάνω. Το εννοώ». 
«Αφού δεν το θέλεις». 
«Δεν με ξέρεις, δεν ξέρεις τι θέλω». 
«Ε, λοιπόν θα το είχες ήδη κάνει» του χαμογέλασε.
Ο γνωστός-άγνωστος, Τζόσουα Έλιοτ, ζει στην Λέικβιου, μια επαρχιακή πόλη που βρέχεται από τη λίμνη Σόροου, τη Λίμνη της Θλίψης. Όπως η πόλη, έτσι και ο Τζος, κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν. Ένα παρελθόν που του στοιχειώνει το παρόν. Όλη του τη ζωή πάλευε με τους δαίμονες του. Με τις εξαρτήσεις του. Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Μέχρι που μια καινούργια άφιξη έκανε την εμφάνισή της αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα. Πάνω που άρχισαν τα πράγματα να πηγαίνουν θετικά ένα τραγικό ατύχημα θα φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή του. Θα καταφέρει να απαλλαγεί από τους δαίμονες του;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Η συγγραφέας έχει στη συγγραφική της φαρέτρα ένα πολύ χρήσιμο ''όπλο'',που δεν είναι άλλο από τις γνώσεις που έχει αποκτήσει σε σχέση με την ανθρώπινη ψυχολογία καί πιο συγκεκριμένα εξαιτίας των σπουδών της καί της εξειδίκευσης της στην συστημική ψυχοθεραπεία. Εύλογα θα μου πείτε,-κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας-,πως αυτό δεν αρκεί για να γράψει ένα άρτιο κι ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Η συγγραφέας,λοιπόν,εκμεταλλεύεται αυτό το χαρτί που έχει στα χέρια της καί με έξυπνο καί γρήγορο λόγο καταγράφει πάνω στο χαρτί μία ιστορία όπου πραγματικά αισθάνθηκα φόβο. Επίσης,το σασπένς συνυπάρχει μαζί με την αγωνία καί την πρέπουσα δόση φαντασίας καί η σκιαγράφηση του χαρακτήρα του βασικού ήρωα γίνεται με προσεκτικό κι ενδελεχή τρόπο. Στα λοιπά θετικά στοιχεία θα πρόσθετα το οικείο λεξιλόγιο,τις ανατριχιαστικές περιγραφές των σκηνών καί την γρήγορη ροή των γεγονότων. Ίσως να πρόσθετα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σε κάποια σημεία,αλλά καί πάλι όλο το κείμενο είναι ευνόητο καί διαβάζεται άκοπα.
   Εν ολίγοις,θεωρώ πως η συγγραφέας έχει μία πολύ καλή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται καί αν συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο,θα μας εκπλήξει ακόμα πιο ευχάριστα στο μέλλον. Εγώ θα ήθελα να δω τι πορεία θα διαγράψει στη συνέχεια. Άν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: ΣΚΙΕΣ





    
Η Λίμνη της Θλίψης Η Λίμνη της Θλίψης Reviewed by Dominica on Μαρτίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.