Οι ξένοι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ουκρανία,αλλά καί σε άλλες χώρες του κόσμου,εξαιτίας των άδικων πολέμων,τον τελευταίο καιρό,όλο καί περισσότερο βλέπουμε ορδές χιλιάδων αθώων ανθρώπων (ανάμεσά τους καί παιδιά) που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να μπορέσουν να ξεφύγουν καί να γλιτώσουν. Πώς μπορούν οι γονείς να εξηγήσουν στα μικρά παιδιά,χωρίς να τα τρομάξουν,καί να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν το τι συμβαίνει; Ποτέ δεν θα πάψω να πιστεύω πως τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά είναι το καλύτερο βοήθημα στα χέρια των γονιών. Γι'αυτό κι εγώ σήμερα σας έχω μία εξαιρετική πρόταση. Πρόκειται για το παραμύθι του συγγραφέα Αlfredo Soderguit (Αλφρέντο Σοντεργκίτ),με τίτλο ''Οι ξένοι'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,σε μετάφραση της κυρίας Μάρως Ταυρή που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών καί άνω.
   "Σε μια φάρμα γεμάτη κότες και χήνες, τα ζώα ζουν ικανοποιημένα και ασφαλή – ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Υπάρχει άφθονη τροφή, ο καθένας ξέρει τη θέση του και ποτέ δε συμβαίνει τίποτα ασυνήθιστο. Μέχρι που καταφθάνουν οι ξένοι. Για τις κότες οι ξένοι είναι υπερβολικά μεγάλοι, υπερβολικά βρεγμένοι, και υπερβολικά τριχωτοί. Όμως είναι η εποχή του κυνηγιού και χρειάζονται ένα μέρος για να κρυφτούν. Έτσι, οι κότες με βαριά καρδιά τούς αφήνουν να μείνουν, αρκεί να ακολουθήσουν τους κανόνες. Καθώς όμως οι μέρες περνούν, τα γεγονότα κάνουν σιγά σιγά τις κότες να δουν την κατάσταση, και τους ξένους, με άλλο μάτι…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Τα παιδιά γεννιούνται καί δεν αισθάνονται φόβο,ρατσισμό καί προκατάληψη σε καθετί διαφορετικό από εκείνα. Οι ενήλικες ευθύνονται καί τους περνάνε τις όποιες αρνητικές απόψεις,καθώς κι αυτά τα άσχημα κι άδικα συναισθήματα. Όμως,αν θέλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αποδοχή στην διαφορετικότητα,την κατανόηση καί την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας,καθώς καί να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους,θα πρέπει από μικρή ηλίκια να φροντίζουμε να τους ''καλλιεργούμε'' ανάλογες ιδέες καί στάσεις ζωής. Καί η ιστορία του παρόντος παραμυθιού στοχεύει εκεί.
   Προσωπικά αγάπησα πολύ το συγκεκριμένο παραμύθι γιατί μέσα από την μεστή καί ψυχαγωγική του ιστορία,όχι μόνο μου ενίσχυσε όλα τα παραπάνω,μα με έκανε να σκεφτώ κι άλλα τόσα. Από την προσεγμένη μετάφραση,το οικείο λεξιλόγιο,τις μικρές προτάσεις έως καί την εξαιρετική εικονογράφηση που έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα,μιλάμε για ένα καλογραμμένο κι ουσιαστικό παιδικό παραμύθι που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους. Ένα παραμύθι που σας προτρέπω να προμηθευτείτε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2020
Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο για το 2020 σύμφωνα με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ & ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: Αlfredo Soderguit

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΩ ΤΑΥΡΗ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Los carpinchos

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: METAIXMIO

ΗΛΙΚΙΑ: 3+ ΕΤΩΝ








Οι ξένοι Οι ξένοι Reviewed by Dominica on Μαρτίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.