Τυραννομυομαχία (Ηχώ φαντασιακής Ραψωδίας σε μορφή χάικου)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Πόσο εφικτό είναι να συνδυαστούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα λογοτεχνικά είδη καί να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα; Πιο συγκεκριμένα μπορεί να υπάρξει ένα πετυχημένο πάντρεμα ανάμεσα σε ένα ηρωϊκό έπος καί την ποιητική φόρμα,το χαϊκού; Μία από τις πιο εναλλακτικές,-κατ'εμέ-,προτάσεις βιβλίου σας έχω σήμερα. Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο ''Τυραννομυομαχία'' του ανερχόμενου καί με πολλές προοπτικές εξέλιξης συγγραφέα Βασίλη Καθάρειου που συνδυάζει άψογα αυτά τα δύο καί κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα βιβλίο,που αν κι ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας,διαφέρει κατά πολύ από πολλά βιβλία που έχω διαβάσει ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία ανήκουν. Έχω ξαναπεί,πως αγαπώ τα βιβλία της φανταστικής λογοτεχνίας,όσο καί τα ποιήματα χαϊκού,αλλά δεν προτιμώ τόσο εκείνα που ανήκουν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Έχω διαβάσει λίγα κι ελάχιστα είναι εκείνα που έχω ξεχωρίσει κυρίως για τα χαρακτηριστικά τους όπως την πένα του/της εκάστοτε δημιουργού,την πρωτοτυπία της ιστορίας,καθώς καί για το όποιο νόημα μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από την ιστορία του. Όλα αυτά τα βρήκα μέσα στο παρόν βιβλίο καί αποδείχθηκε μία πολύ ευχάριστη κι ανέλπιστη έκπληξη.
    Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Ατόφιος,καθαρός λόγος συγγραφέα
- Γρήγορη ροή κι ακατάπαυστη δράση
- Πληθώρα περιγραφικών εικόνων
- Αρκετή δόση φαντασίας
- Ενισχυμένο λεξιλόγιο
- Ύμνος στην ελευθερία 
   Λίγα λόγια για το βιβλίο:
   "Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αναμετράται ταυτόχρονα με το εκτενέστερο και το συντομότερο είδος λογοτεχνικής έκφρασης• το ηρωικό έπος και το χάικου. Το πρώτο απαιτεί ως και δεκάδες χιλιάδες στίχους, επιτρέποντας σε σύμβολα μιας αρχέγονης εποχής όπως ο Οδυσσέας και ο Γκιλγκαμές να καλπάσουν αγέρωχα για εκατοντάδες γενιές, ως τις μέρες μας. Το δεύτερο αρκείται σε μόλις 17 συλλαβές για να περιγράψει απλές και καθόλου πομπώδεις βουκολικές σκηνές• έναν βάτραχο που πηδά στο νερό, ή τα λευκά ανθάκια της πασχαλιάς. Η ποιητική μορφή του χάικου -τρεις στίχοι των 5, 7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα- έχει διατηρηθεί αυτούσια σε ολόκληρο το κείμενο. Σε αντίθεση όμως με τα παραδοσιακά χάικου, που αποτελούν αυτοτελείς νοηματικές μονάδες, το περιεχόμενο του βιβλίου διηγείται μια και μοναδική ολοκληρωμένη ιστορία• ένας νεαρός αξιωματικός παγιδεύεται σε έναν πλανήτη των ερήμων, αιχμαλωτίζεται, και εξαναγκάζεται να μονομαχήσει για την ψυχαγωγία της άρχουσας τάξης. Οι 1446 στίχοι του επικού ποιήματος τσέπης θα κρίνουν τη συντριβή ή τη σωτηρία του, που θα καθορίσει το μέλλον ενός ολόκληρου πλανήτη. Ο καινοτόμος συνδυασμός δυο παραδοσιακών μορφών ποίησης, εμποτισμένος στην αισθητική κόσμων όπως του Star Wars και του Dune, υπόσχεται μια εναλλακτική ματιά στην ποίηση επιστημονικής φαντασίας αλλά και σε κάθε συστατικό του ξεχωριστά." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!
   
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΑΡΕΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: SCIENCO-FIKCIO





Τυραννομυομαχία (Ηχώ φαντασιακής Ραψωδίας σε μορφή χάικου) Τυραννομυομαχία (Ηχώ φαντασιακής Ραψωδίας σε μορφή χάικου) Reviewed by Dominica on Μαρτίου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.