Και η ζωή συνεχίζεται


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Και η ζωή συνεχίζεται
Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εμένα μου ακούγεται κάπως διφορούμενος. Τί θέλω να πω με αυτό; 
Από την μία μεριά εκπέμπει μία αισιοδοξία πως όσα στραβά κι άσχημα κι αν συμβούν,η ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά μελλοντικά  καλά κρατεί,κι από την άλλη,ακούγεται κάπως μακάβριο του τύπου,ακόμη κι αν πεθάνει κάποιος άνθρωπος,η ζωή θα συνεχίζεται κανονικά για όλους τους υπόλοιπους... Αλλά καί πάλι αυτές είναι δικές μου σκέψεις που ξεπήδησαν μέσα στον νου μου στο πρώτο άκουσμα του τίτλου καί δεν είναι υποχρεωτικό να τις ασπαστεί κάποιος/α άλλος/η αναγνώστης/στρια. Ίσως,πάλι,να χρειαζόντουσαν στο τέλος αποσιωπητικά.
  Στην πένα,λοιπόν,ο συγγραφέας Λουκάς Καρνέσης. Ένα ευφυής καί χαρισματικός δημιουργός που,-αν καί πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του που διάβασα-,καταφέρνει καί με ψυχαγωγεί. Με κάνει να περνάω καλά διαβάζοντας τα έργα του. Το οξυδερκές καί καυστικό πολλές φορές χιούμορ του με έχει κάνει να γελάσω,να ξεχαστώ από τα προβλήματα της καθημερινότητας καί να γεμίσει όμορφα ο χρόνος μου. 
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε,μα μέσα από την πλάκα λέγονται τα πιο σοβαρά καί σημαντικά πράγματα. Αλήθειες που μπορεί να πληγώνουν καί ηθελημένα να αποφεύγουμε να ''συγκρουστούμε'' μαζί τους.
Αλήθειες που μας βοηθούν να δούμε την ζωή αλλιώς. Να την αποδεχθούμε καί γιατί όχι να μην συμφιλιωθούμε μαζί της. Να προσπαθήσουμε να σκεφτόμαστε την θετική της πλευρά.
 Όχι,η ζωή δεν είναι μία φωτογραφία σε ασπρόμαυρο χρώμα,όπως η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο. Αν καί για μένα δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της,καθώς καί το κόκκινο χρώμα στην λέξη ζωή. Εκτός του ότι προσθέτει μία δυναμική στην εικόνα,έρχεται να τονίσει αυτήν την αντίθεση.
    Ένα από τα πολλά στοιχεία που μου αρέσουν στα έργα του συγγραφέα,είναι πως επιλέγει να ξεφεύγει από τις όποιες νόρμες. Δεν διστάζει να ''τσαλακωθεί'' τόσο ο ίδιος,όσο καί τα πρόσωπα που επιλέγει για να πρωταγωνιστήσουν μέσα στα έργα του. Ήρωες-αντιήρωες,τελείως αντισυμβατικοί σε σχέση με τα ''πρότυπα'' της λογοτεχνίας,όμοιοι/ες με εμάς με τα όποια ελαττώματα καί πλεονεκτήματα,πάθη,λάθη,σκέψεις,επιθυμίες,ακόμη κι εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αυτή δε η αληθοφοθάνεια που τους/τις διακρίνει σε συνδυασμό με την όποια υπερβολή της μυθοπλασίας τους/τις καθιστά πιο προσιτούς/ες καί όμοιους/ες με εμάς.
   "Πολυκράτης Ταράσης, δημόσιος υπάλληλος και εργένης. Και ευαίσθητος και μόνος, πολύ μόνος. Αυτή η ανυπόφορη μοναξιά, η απουσία έστω και ενός ανθρώπου στον οποίο θα μπορούσε να ανοίξει την καρδιά του, τον τρελαίνει, ενώ ο Πόλυς και ο Κράτης επιμένουν να ταλανίζουν τον εσωτερικό του κόσμο καθώς τον τραβούν πότε στο ένα και πότε στο άλλο άκρο. Ώσπου παύει να είναι μόνος. Συναντά τον αδέσποτο, κατάμαυρο Σαμψών και γίνονται καλοί φίλοι. Ο Σαμψών αναλαμβάνει εκουσίως τον ρόλο του ψυχαναλυτή και ακούει την ιστορία της ζωής του Πολυκράτη, ο οποίος του εκμυστηρεύεται τα πάντα για την Βούλα, την Γιώτα, την Νούλα, τον Μίλτο, τον Σκορπιό, τον Πταίσμα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Ο φίλτατος,λοιπόν,Πολυκράτης Ταράσης καί απορώ που πάει με αυτό το όνομα καί πως περιμένει η ζωή να του τα φέρει όλα ρόδινα (προφανώς καί αστειεύομαι) είναι ο βασικός πρωταγωνιστής. Χάρη στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση καί τα δύο συνθετικά του ονόματός του,όχι μόνο θα μπούμε στην θέση του καί θα κινηθούμε από το πολύ στην εγκράτεια,μα θα δούμε μία άλλη οπτική των ανθρώπινων σχέσεων. Καθ'όλη την διάρκεια της ζωής μας θα γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους. Άλλοι θα μείνουν καί άλλοι θα είναι φευγάτοι,μα από όλους κι όλες θα κρατήσουμε κάτι. Κι όμως,πώς μπορεί η μοναξιά να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία της; Ποιο το μερίδιο της δικής μας ευθύνης καί ποιο των υπολοίπων; Πώς η παρουσία καί η συντροφιά ενός ζώου μπορεί να αλλάξει την ζωή μας καί τί μπορεί να αποκομίσουμε από αυτήν την συνθήκη καί την συμπεριφορά των αγαπητών κατοικιδίων; 
   Κωμικοτραγικές καταστάσεις,άφθονο γέλιο,πλούσιο λεξιλόγιο,γλαφυρές περιγραφές εικόνων,ρεαλιστικοί διάλογοι,σύντομες προτάσεις,μεστά κεφάλαια καί γρήγορη συνεχόμενη ροή των γεγονότων είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Ένα βιβλίο που θεωρώ πως πετυχαίνει στο έπακρο τον σκοπό του καί σας το προτείνω αν επιθυμείτε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα καί χιλιοειπωμένα. Καί η ζωή συνεχίζεται...
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΝΕΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ




Και η ζωή συνεχίζεται Και η ζωή συνεχίζεται Reviewed by Dominica on Μαΐου 12, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.