Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.26: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ποιος/α είπε πως το μακρινό παρελθόν δεν επηρεάζει το σήμερα,αλλά καί το μέλλον; Μέγα σφάλμα! Παρελθόν,παρόν καί μέλλον είναι τρία πράγματα αλληλένδετα μεταξύ τους. Πάντα το ένα θα αφήνει το αντίκτυπο του στο άλλο,πάνω σε κύκλους που θα ανοίγουν καί θα κλείνουν εσαεί. Έτσι καί η ιστορία των παλαιότερων ετών μπορεί να μας διδάξει για το σήμερα,μα καί να μας προϊδεάσει για το αύριο. Όλοι κι όλες είμαστε,κατά κάποιον τρόπο,δεμένοι/ες με αυτά τα πρόσωπα που υπήρξαν καί έδρασαν κάποτε. Δυστυχώς,όμως,δεν τυγχάνουν όλοι κι όλες της ίδιας υστεροφημίας που τους/τις αρμόζει... Γι'αυτό η λογοτεχνία έρχεται να καλύψει τυχόν ανάλογες ''αστοχίες'' καί να μας καταστήσει γνωστή την ιστορία αυτών των ανθρώπων καί των σημαντικών επιτευγμάτων τους.

   Ένα συγγραφικό δίδυμο που εκτιμώ τόσο για την γλαφυρότητα καί αυθεντικότητα της γραφής τους,όσο καί για το ήθος καί την ευγένεια που εκπέμπουν τα βιβλία τους είναι οι κ.κ. Μαρίνα καί Γιάννης Αλεξάνδρου. Έχοντας διαβάσει τρία απ΄τα τέσσερα (με σειρά έκδοσης) βιβλία τους,-συμπεριλαμβανομένου κι αυτού για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα-,μπορώ να πω πως μιλάμε για συγγραφείς που δεν επαναπαύονται στις όποιες δάφνες τους. Είναι ολοφάνερο πως προβαίνουν σε ενδελεχή έρευνα για να είναι απόλυτα ακριβή τα όσα γράφουν. Μιλούν με θαυμασμό καί αγάπη για την ιστορία καί τα σπουδαία κατορθώματα ανθρώπων,που ίσως να μας είναι λιγότερο γνωστά. Παντρεύουν άρτια το παρόν με το παρελθόν καί μας προσφέρουν βιβλία ευνόητα καί καλοδουλεμένα. Επανέρχονται,λοιπόν,δυναμικά με το νέο τους μυθιστόρημα,με τίτλο ''ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

  Κι εγώ επιμένω να σταθώ στον τίτλο.
Αμφιβολίες καί όνειρα.
Άραγε,πότε ξεκινούν να γεννιούνται οι αμφιβολίες; 
Τί είναι αυτό που τις προκαλεί;
Κι όταν οι αμφιβολίες εισβάλλουν στην ζωή μας,έχουν δύναμη να επηρεάσουν τα όνειρά μας; Ή μήπως όχι;

   "Μια σύμπτωση ενώνει τη ζωή δύο διαφορετικών γυναικών. Η πρώτη ζει στο σήμερα, ενώ η άλλη αιώνες πριν. Η Μυρσίνη, φιλόλογος, ονειρεύεται πανεπιστημιακή καριέρα. Φεύγει από την Αθήνα και πάει να ζήσει στην Καρδαμύλη. Εκεί ερωτεύεται με πάθος έναν γοητευτικό αρχιτέκτονα, που την απατά με την ανιψιά της. Συντετριμμένη, στην προσπάθειά της να ξεχάσει, γνωρίζει έναν πανεπιστημιακό καθηγητή Ιστορίας που τη βοηθά στο διδακτορικό της. Όμως την απάγουν μαζί με έναν μαθητή της και η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο καθηγητής καταφέρνει να τη σώσει και η αγάπη δένει πλέον αυτούς τους δύο ανθρώπους. Σε ένα ταξίδι τους ανακαλύπτουν στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το ημερολόγιο της Στέλλας Αλιπράντη, που έζησε εκεί το 1770. Σε αυτό εξιστορείται το πώς την καταδίωξαν Τούρκοι και Βενετσιάνοι μέχρι να φτάσει στη Ρωσία, ζητώντας άσυλο από τη Μεγάλη Αικατερίνη, η συγκλονιστική ζωή της στα ανάκτορα της περίφημης τσαρίνας, οι ξιφομαχίες, οι λαμπροί χοροί των ανακτόρων και ο συναρπαστικός έρωτάς της για έναν Έλληνα καραβοκύρη, με τον οποίο συμμετείχε στη δημιουργία της Οδησσού και στη λαμπρή της εξέλιξη. Τα καράβια του καπετάνιου της διέσχιζαν τη Μεσόγειο ενάντια σε πειρατές και κουρσάρους, ενώ στα σαλόνια τους συζητούσαν μυστικά για τη Φιλική Εταιρεία. Η ζωή της γίνεται πηγή έμπνευσης για τη διατριβή της Μυρσίνης, η οποία τελικά βγαίνει νικήτρια στη ζωή και στον έρωτα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η ζωή μας είναι γεμάτη ανατροπές καί αντιφατικά συναισθήματα. Υπάρχουν φορές που θα λυγίσουμε καί θα πέσουμε κάτω κι άλλες που θα λάμψει μπροστά μας η ελπίδα που θα γίνει οδηγός μας με προορισμό ένα καλύτερο αύριο. Έτσι καί οι δύο πρωταγωνίστριες μας θα βαδίσουν σε σχεδόν παράλληλους δρόμους καί θα λάβουν τα ίδια σημαντικά μαθήματα,αλλά καί δεύτερες ευκαιρίες,όταν δεν θα το περιμένουν. Ένα γαϊτανάκι,όπου ο έρωτας,η προδοσία,τα συμφέροντα,οι κακουχίες,η ιστορία,η ανάγκη για ελευθερία καί η φλόγα της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον θα στήσουν χορό,θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ένα βιβλίο που κάνει έναν κύκλο που ανοίγει στο παρόν,γυρίζει στο παρελθόν καί καταλήγει να κλείσει στο τώρα. Ένα βιβλίο που αφιερώνεται σε μία σημαντική περίοδο της ιστορίας,μα καί της μετέπειτα πορείας της νεότερης Ευρώπης. Ένα βιβλίο που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς,τόσο για τα μηνύματά του,όσο καί για τις ιστορικές πληροφορίες που μας προσφέρει. 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗ

   

   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.26: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.26: ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.