Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.30: Μαύροι Κύκνοι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Τα εγκλήματα,που διαπράττονται στην καθημερινή μας ζωή,αλλά καί κατ'επέκταση στα ανάλογα αστυνομικά μυθιστορήματα που διαβάζουμε,οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε πάντα μέσα από ένα κοινωνικό επίπεδο καί την ανάλογη οπτική. Αλληλένδετα μεταξύ τους,όχι μόνο μας δείχνουν τις τάσεις που επικρατούν μέσα στην κοινωνία,αλλά φανερώνουν ακόμη περισσότερα για την ψυχοσύνθεση καί τον τρόπο σκέψης καί δράσης των ανθρώπων. Έχοντας,λοιπόν,αυτό κατά νου η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη στα δύο τελευταία της (κατά σειρά έκδοσης) μυθιστορήματα,τα οποία έχω διαβάσει,επιλέγει,-με τρόπο ομαλό καί αβίαστο-,να υποβόσκει ένα έντονο κοινωνικό στοιχείο μέσα στις ιστορίες τους που μας προβληματίζει... Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανάγνωση του βιβλίου της,με τίτλο ''Κρεσέντο εκδίκησης'',συναντώ πάλι με πολλή χαρά την συγγραφέα μέσα από το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Μαύροι Κύκνοι",το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

  "Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2019, η αστυνόμος Ιόλη Νάτσιου φτάνει στο Τέγκερνζι της Γερμανίας για τον γάμο της μικρότερης ξαδέλφης της. Το γραφικό τοπίο της λίμνης, τα παραδοσιακά κτίσματα περιμετρικά της και οι επιβλητικές, χιονοσκέπαστες βαυαρικές Άλπεις φαντάζουν σαν ειδυλλιακή τοποθεσία για τις γιορτινές μέρες. Η Ιόλη –έχοντας αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην καριέρα της και στην πάταξη του εγκλήματος– αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα όπου γεννήθηκε, αντιμετωπίζοντας επώδυνες αναμνήσεις και τραύματα του παρελθόντος που δεν έχουν επουλωθεί.
Την παραμονή των Χριστουγέννων και του γάμου ανασύρεται από τη λίμνη νεκρή μία γυναίκα. Δίπλα της επιπλέει ένα νυφικό. Οι Μυστικές Υπηρεσίες του Μονάχου αναλαμβάνουν την εξιχνίαση της υπόθεσης, ενώ επικεφαλής τίθεται ο χαρισματικός αστυνόμος Φέντερικ Χάουζ, που αποφασίζει να συνεργαστεί με την Ιόλη, δίνοντας έτσι άλλη τροπή και ώθηση στην έρευνα. Ανείπωτα μυστικά, ανόσια πάθη, ανολοκλήρωτοι έρωτες και ατιμώρητα εγκλήματα του παρελθόντος θα αναδυθούν στην επιφάνεια, απειλώντας να καταστρέψουν το παρόν και απαιτώντας δικαίωση. Οι δύο αστυνόμοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας να φέρουν στο φως τους πραγματικούς ενόχους, χωρίς όμως να μπορούν να διανοηθούν πως οι απροσδόκητες αποκαλύψεις θα αγγίξουν και τους ίδιους." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

 - Τί οδηγεί έναν άνθρωπο στο να παρανομήσει;
 - Ποια τα βαθύτερα αίτια της διάπραξης των εκάστοτε εγκλημάτων;
 - Πώς τα συναισθήματα που τρέφουμε για έναν άλλον άνθρωπο μπορούν να οπλίσουν το χέρι μας,ή,καί όχι;
 - Πώς επιθυμούμε ως κοινωνία να διασφαλίσουμε όλους τους πολίτες καί να πατάξουμε πλήρως οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια,αν δεν ψάξουμε να βρούμε την ρίζα του κακού καί να καταβάλουμε ανάλογες προσπάθειες για αποκατάσταση της ισορροπίας;
- Με ποιον τρόπο τα λάθη καί τα ένοχα μυστικά του παρελθόντος μπορεί να κλονίσουν τα πάντα γύρω μας; 
- Με ποιον τρόπο το παρελθόν καί ό,τι συνέβη τότε,επηρεάζει το παρόν μας; Καί με ποια αποτελέσματα;

  Σε αυτά καί κάμποσα ερωτήματα θα δώσει απαντήσεις η συγγραφέας χάρη στην οικεία καί αυθεντική της γραφή,που άλλοτε είναι πιο δωρική καί άλλοτε πιο γλαφυρή,μα πάντα τόσο κατατοπιστική καί πειστική που δεν αφήνει κάτι αναπάντητο. Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός πως θα ήθελα οι εκατό πρώτες σελίδες του βιβλίου να ήταν πιο συμπτηγμένες,το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Από ένα σημείο καί έπειτα η δράση ήταν πιο έντονη καί συνεχόμενη. Οι ανατροπές έκαναν την εμφάνισή τους προσφέροντας έναν άλλον τόνο στο κείμενο καί στην ροή των γεγονότων,ενώ παράλληλα η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να αναπτύξουμε συναισθήματα καί μία δόση οικειότητας προς εκείνους/ες.

   Εκδίκηση,στυγερά εγκλήματα,παράνομος έρωτας,ανιδιοτελής αγάπη,δεύτερες ευκαιρίες,αλλά καί ελπίδα πως όλα μελλοντικά μπορούν να γίνουν καλύτερα είναι μερικοί από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται όλη η υπόθεση του βιβλίου. Λατρείς καί μη της αστυνομικής λογοτεχνίας,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε. 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ-ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ


  
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.30: Μαύροι Κύκνοι Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.30: Μαύροι Κύκνοι Reviewed by Dominica on Ιουλίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.