Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Δεν δύναμαι να προσδιορίσω με σιγουριά τι είναι αυτό που καθιστά την νεότερη ιστορία τόσο συγκλονιστικά γοητευτική στα μάτια μου,μα είμαι βέβαιη πως όσα χρόνια κι αν περάσουν,όσα βιβλία κι αν διαβάσω με ανάλογη θεματική,ποτέ δεν θα πάψω να αναζητώ τόσα κι άλλα τόσα. Η ελπίδα,η επιτακτική ανάγκη για ελευθερία,η αντίσταση σε ό,τι μπορεί να μας περιορίζει,καταπιέζει καί καταπατά την αξιοπρέπειά μας καί κατ'επέκταση την ζωή μας είναι ένας αόρατος κρίκος που συνδέει όλους εμάς. Κάθε χρόνο στις εθνικές μας επετείους αποδίδουμε φόρους τιμής σε όλους καί όλες εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν,αντιστάθηκαν καί θυσιάστηκαν για τα υπέρτατα ιδανικά μας καί για να ζήσουμε μία ζωή ελεύθεροι/ες,απαλλαγμένοι/ες από τα όποια δεσμά που μας θέλουν υποταγμένους/ες. 

  Η αλήθεια,όμως,είναι πως καί σε πολλές ακόμη χώρες του εξωτερικού,υπήρξαν καί άλλοι ήρωες καί ηρωϊδες που έκαναν το παν για την πατρίδα τους. Κι εμένα μου αρέσει να μνημονεύονται κι εκείνοι/ες μέσα από τα βιβλία των ξένων συγγραφέων που διαβάζω. Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο. Ο λόγος για το ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Κριστίν Γουέλς,με τίτλο ''Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ",που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μίνωας,σε μετάφραση της κυρίας Αναστασίας Δεληγιάννη.

  Η συγγραφέας Κριστίν Γουέλς είναι ευρέως γνωστή για τα ιστορικά της μυθιστορήματα,που καλύπτουν τις περιόδους από την Αγγλία της γεωργιανής εποχής έως καί την Γαλλία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός της να αναδείξει την δράση σπουδαίων καί εμβληματικών γυναικών που χάρη στις δικές τους ηρωϊκές ενέργειες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη όλων των καίριων γεγονότων καί εν γένει την πορεία της μετέπειτα ιστορίας. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο η συγγραφέας θα επιλέξει να μας παρουσιάσει την αληθινή ιστορία της ηρωϊδας της παριζιάνικης αντίστασης Κατρίν Ντιόρ,αδελφή του διάσημου σχεδιαστή μόδας Κριστιάν Ντιόρ. Μία πρωτότυπη ιστορία που πρώτη φορά θα μάθαινα καί ανυπομονούσα να ανακαλύψω περισσότερα...

  "Παρίσι 1944: Ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του, όμως για τα μέλη της Αντίστασης στην κατεχόμενη Γαλλία είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Η νεαρή Γκάμπι Φουσέρ μισεί τους ναζί, αν και ως θυρωρός της πολυκατοικίας στο νούμερο 10 της οδού Ρουαγιάλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη σύγκρουση – αντίθετα με την τολμηρή, μικρότερη αδερφή της, Υβέτ, που σε κάθε της βήμα μπλέκει σε μπελάδες. Η Κατρίν Ντιόρ τις στρατολογεί στην Αντίσταση και τότε οι δυο αδερφές παρασύρονται στον προδοτικό κόσμο των κατασκόπων, των φυγάδων και της ίντριγκας. Ενώ η Γκάμπι ριψοκινδυνεύει τα πάντα για τον άντρα που κρύβει από τους ναζί, η Υβέτ πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί έναν αινιγματικό διπλωμάτη που φαίνεται να υποψιάζεται την κρυφή της ιδιότητα. Ακόμα και το παραμικρό λάθος θα σημάνει τον θάνατο πολλών ανθρώπων… Παρίσι 1947: Η Υβέτ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη για να ξαναβρεθεί με την Γκάμπι και να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της ως μανεκέν του Ντιόρ, που φέρνει την επανάσταση στη μόδα με την καινούρια κολεξιόν. Όμως πρώτα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τη φοβερή μοίρα της Κατρίν, ενώ η Γκάμπι ανακαλύπτει ότι η γενναιότητα δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, και ότι πάντοτε αξίζει να παλεύεις για την αγάπη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Η συγγραφέας τοποθετεί την εξέλιξη της ιστορίας σε δύο παράλληλους χρόνους,με μικρή χρονική απόκλιση μεταξύ των,μα με μεγάλη σημασία όσον αφορά τα ιστορικά καί κοινωνικά πλαίσια της εποχής. Προσέξτε! Ενώ έχουμε παράλληλη αφήγηση,αυτό δεν μας αποτρέπει από το να κατανοήσουμε το κλίμα της υπόθεσης,ή,να μην μπορούμε να αντιληφθούμε το κείμενο. Αντιθέτως,μιλάμε για ένα άκρως καλογραμμένο κείμενο που διαβάζεται άκοπα καί συνεχόμενα με μηνύματα με τελικούς αποδέκτες όλους κι όλες εμάς τους αναγνώστες καί τις αναγνώστριες. Από την δύναμη,ομορφιά καί αξία της αδελφικής αγάπης,τους κατασκόπους,την φιλία,την ανάγκη για προάσπιση των ιδανικών καί της ελευθερίας,το αίσθημα του πατριωτισμού,το ντεμπούτο του Κριστιάν Ντιόρ το 1947 με την πρώτη του προσωπική συλλογή,με τίτλο ''New Look'' έως καί τον έρωτα,το βιβλίο θα μας πλημμυρίσει από πληθώρα συναισθημάτων,πλούσιες εικόνες,την πρέπουσα δόση μόδας καί πολυτέλειας καί κυρίως από ηρωϊσμό που τόσο πολύ τον έχουμε ανάγκη...

  Άν καί διαβάζοντας το βιβλίο,περιμένουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την δράση της Κατρίν Ντιόρ,η συγγραφέας περιορίζεται στα όσα είναι ήδη γνωστά,αφού αυτή η ηρωϊδα μας έχει συνειδητά επιλέξει να μαθευτούν ελάχιστα πράγματα για την θρυλική της δράση. Για κάποιους/ες η αναφορά στην αδελφή του σπουδαίου σχεδιαστή ίσως να φαντάζει σαν συγγραφικό τρικ καί δέλεαρ που θα προσελκύσει μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Όμως,δεν είναι έτσι. Η συγγραφέας πλάθει καί μας παρουσιάζει δυναμικές γυναικείες φιγούρες που γίνονται πρότυπο για όλους κι όλες εμάς,αποδεικνύοντας πως το θάρρος δεν έχει φύλο,ούτε γνωρίζει όρια.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΡΙΣΤΙΝ ΓΟΥΕΛΣ (CHRISTINE WELLS)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Sisters of Resistance

ΜΕΤΑΦΡΑΣH: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

  

   
Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 31, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.