Έρωτας εξ Αμελείας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Έρωτας εξ Αμελείας

Συγγραφέας: Ρενέ Στυλιαρά

Το νέο λογοτεχνικό βήμα ''Έρωτας εξ αμελείας'' της συγγραφέως Ρενέ Στυλιαρά,-κατά την προσωπική μου άποψη-,δεν χωρά σε ''καλούπια'' που θα το όριζαν απλά ως ένα ακόμη βιβλίο που μας μιλά για τον έρωτα κι όλα όσα μπορεί να προκύπτουν απ'αυτόν καί να συνεπάγονται με την ουσία του,αλλά μία εκ βαθέων κατάθεση ψυχής. Αφήστε που μου φαντάζει δύσκολο να την αποκαλώ με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό της,όταν όλοι κι όλες την έχουμε μάθει καί την αναφέρουμε ως Ρενέ. Για να μην παρεξηγηθώ καί χωρίς να θέλω να φανώ θρασύτατη,η ίδια η συγγραφέας μας εμπνέει αυτήν την οικειότητα καί τον σεβασμό,ώστε να την νιώσουμε σαν ένα δικό μας αγαπημένο,κοντινό πρόσωπο. Άλλωστε,πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει κάποιο δικό της ''απόφευγμα'' καί μας έχει ''καλύψει'' προς όλα όσα αισθανόμαστε,ή,δεν έχει γίνει η αφορμή για να μοιραστούμε μία δική μας σκέψη για κάτι που μας απασχολεί; Ε,ακριβώς αυτή την δυναμική της πένας της συγγραφέως σε συνδυασμό ,με την αποδοχή σε καθολικό επίπεδο των νοημάτων των στίχων της είναι κάτι που δύσκολα συναντάς,μα εγώ το βρίσκω άκρως γοητευτικό ως στοιχείο.

Περιγραφή:

Η Ρενέ επιστρέφει στο εκδοτικό προσκήνιο με έναν «Έρωτα εξ αμελείας». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό gift book, το οποίο κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά). Οι χειρόγραφοι στίχοι της ακουμπούν επάνω στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Νίκου Ζήκου. Το βιβλίο, χωρισμένο σε τέσσερεις ενότητες, οδηγεί τον αναγνώστη από το «θλιμμένο μαύρο» στην αυτογνωσία του λευκού. Στις σελίδες του παρεμβάλλονται και πεζογραφήματα της συγγραφέως, τα οποία εντείνουν τον ερωτικό μυστικισμό του βιβλίου. Πρόσωπα, σώματα και αγγίγματα γίνονται το πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν οι λέξεις σαν συναισθήματα. Ένα τολμηρό έργο, σε μία έκδοση πρωτοφανή για τα λογοτεχνικά δεδομένα.

''Ερωτας εξ αμελείας'',λοιπόν,κι εγώ έρχομαι να συνεχίσω...
Έρωτας που απαλλάσσει από τις ευθύνες όσους/ες θα μπλεχθούν στα δίχτυα του...
Έρωτας ως άλλος ''θύτης'' με ''θύματά'' τις ψυχές,τον νου καί τα σώματα όσων τον αισθανθούν...
Έρωτας που δεν γνωρίζει σύνορα,γλώσσες καί φύλα...
Εξ ου καί η δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) σε ένα βιβλίο,που μας αποδεικνύει πως τα συναισθήματα καί κυρίως ο έρωτας δεν αλλάζουν ύφος,δυναμική καί αξία.
Εγώ διάβασα το βιβλίο δύο φορές. Μία στην ελληνική καί μία στην αγγλική εκδοχή καί τολμώ να πω πως μου άφησε την ίδια γλυκόπικρη,μα τόσο λαχταριστή,επίγευση....
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.



Έρωτας εξ Αμελείας Έρωτας εξ Αμελείας Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.