Συνέντευξη με την ποιήτρια Ανδρομάχη (Άντα) Μασούρου


 Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΑΝΤΑ) ΜΑΣΟΥΡΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια Ανδρομάχη (Άντα) Μασούρου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί η πρώτη της ποιητική συλλογή,με τίτλο ''Αντάρα". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδη. Για όσους/ες επιθυμούν να τη διαβάσουν,μπορούν να τη προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;


Α.Μ. Γράφω για να εκφραστώ, από τότε που με θυμάμαι.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφόρησε πρόσφατα η πρώτη σας ποιητική συλλογή,με τίτλο ‘’Αντάρα’’. Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτήν;


Α.Μ. Ευχαριστώ πολύ! Η Αντάρα είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή, αποτελείται από 47 ποιήματα με ελεύθερο στίχο που θα έλεγα πως είναι σαν διάλογοι με τον εαυτό. Κάθε ποίημα είναι μια εσωτερική αντάρα, μια φουρτούνα που ήθελα να καταλαγιάσω και,  ίσως, να μετουσιώσω σε κάτι που να’ χει προσωπικό νόημα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς επιλέξατε να γράψετε ποιήματα;


Α.Μ. Δε θεωρώ πως επέλεξα να γράψω ποιήματα, αυτό μου βγήκε, έτσι απλά. Επομένως, θα έλεγα πως ήταν πηγαίο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της θεματικής των ποιημάτων σας;


Α.Μ. Έμπνευση για να γράψω ένα ποίημα, μπορεί να ήταν μια εικόνα, μια σκέψη, μια ανάμνηση, ένα γεγονός. Παρατηρούσα γύρω μου και μέσα μου και έτσι έγραφα. Τα ποιήματα διαπραγματεύονται θέματα, όπως: η απώλεια, η ματαίωση, οι προσωπικές δυσκολίες, η διαφορετικότητα, οι τοξικές σχέσεις, οι προσωπικές επιλογές,  η μοναξιά, ο έρωτας, η αγάπη, η συντροφικότητα κ.α.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο έντονη ήταν η συναισθηματική σας φόρτιση κατά την διάρκεια της συγγραφής των ποιημάτων σας;


Α.Μ. Η συναισθηματική  μου φόρτιση όταν έγραφα τα ποιήματα, ήταν πολύ έντονη. Έμπαινα ολόκληρη μέσα στο ποίημα και γινόμουν ένα με τους στίχους, το ζούσα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Μπορεί η ποίηση να γαληνέψει την αντάρα της ψυχής μας;


Α.Μ. Την αγαπώ την ποίηση. Διαβάζοντας ποίηση έρχεσαι αβίαστα σε επαφή με το μέσα σου, καθώς οι στίχοι αγγίζουν κάποιες χορδές σου. Ανακαλύπτεις κομμάτια σου που δεν είχες κοιτάξει κατάματα. Επίσης, καταπραΰνονται άλλα κομμάτια σου που είναι φουρτουνιασμένα. Σου αναβιώνει αναμνήσεις και συναισθήματα, στα φιλτράρει και σε αφήνει πιο καθαρό και ήρεμο. Τέλος, είναι ανακούφιση να συνειδητοποιείς πως υπάρχουν πανομοιότυπες εμπειρίες και πανανθρώπινα συναισθήματα, παρόλο που ο καθένας μας έχει τα προσωπικά βιώματά του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μέσα σε πόσο διάστημα γράψατε τα ποιήματά σας;


Α.Μ. Μέσα σε 6-7 χρόνια περίπου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί,ως αναγνωστικό κοινό,αξίζει να στραφούμε προς την ποίηση;


Α.Μ. Πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται την ποίηση. Τη χαρακτηρίζουν δύσκολη ή ακαταλαβίστικη. Η ποίηση είναι παρεξηγημένο λογοτεχνικό είδος, νομίζω. Θεωρώ πως η ποίηση είναι προσωπική, ο καθένας βγάζει τα νοήματα που θέλει από κάθε ποίημα, όπως όταν βρισκόμαστε μπροστά σ΄έναν ζωγραφικό πίνακα. Μας ξυπνά συναισθήματα, μας προδιαθέτει να σκεφτούμε και να αναρωτηθούμε, μας φέρνει αναμνήσεις και συγκίνηση, μας βγάζει λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και μας αφήνει να περιπλανηθούμε σε ονειρικούς κόσμους. Μας αφήνει να γίνουμε λίγο πιο ευάλωτοι κι αυτό είναι όμορφο, αλλά αυτό είναι που ταυτόχρονα φοβίζει κάποιους αναγνώστες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ως αναγνώστρια,τί βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;


Α.Μ. Τελευταία, έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου πολλά βιβλία κλασικών, όπως η Πανούκλα του Καμύ. Από νεότερους συγγραφείς μ’ αρέσει πολύ ο Ι. Γιάλομ και ο Χ. Μπουκάι. Ακόμα, μ’ αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Το καλοκαίρι ασχολήθηκα αρκετά και με ιαπωνική λογοτεχνία. Γενικά, θα με βρεις πάντα με ένα βιβλίο στην τσάντα κι ένα στο κομοδίνο. Μόνιμη συντροφιά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους καί στις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Α.Μ. Η συγγραφή είναι ένα υπέροχο, δημιουργικό, αυτοθεραπευτικό ταξίδι! Αξίζει! Το μαγικό με αυτό το ταξίδι είναι πως παρασύρει κι άλλους ανθρώπους και ταξιδεύετε όλοι μαζί, αλλά συνάμα και ο καθένας μόνος του!


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε την κριτική μου για την ποιητική συλλογή εδώ:


https://www.dominicamat.gr/2022/11/blog-post_17.html





Συνέντευξη με την ποιήτρια Ανδρομάχη (Άντα) Μασούρου Συνέντευξη με την ποιήτρια Ανδρομάχη (Άντα) Μασούρου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.