Το πάρτι

 

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Το πάρτι

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Ηλικία: Για παιδιά από 8 ετών

"Πώς να κρυφτείς απ'τα παιδιά,έτσι κι αλλιώς,τα ξέρουν όλα..."
Αυτοί οι στίχοι του τραγουδιού ''Τι έπαιξα στο Λαύριο'' του Διονύση Σαββόπουλου ήρθαν να με συντροφεύσουν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του νέου παιδικού βιβλίου της συγγραφέως Λίνας Μουσιώνη,με τίτλο ''Το πάρτι'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο που ναι μεν απευθύνεται σε παιδιά,αλλά δεν παύει να θυμίζει καί σε εμάς τους ενήλικες πως κάποτε υπήρξαμε κι εμείς σε αυτήν την ηλικία,κι όσο κι αν ήθελαν να θεωρούν οι μεγαλύτεροι μας πως μπορούσαν να μας ''ξεγελάσουν'',ή,πως δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε πολλά,η αλήθεια είναι πως καταλαβαίναμε σχεδόν τα πάντα γύρω μας. Μήπως,τελικά,στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα παιδιά μη μοιραζόμενοι/ες μαζί τους κάποια θέματα,άθελά μας,να τα φέρνουμε σε δύσκολη θέση; Μήπως πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή που να μας ικανοποιεί όλους κι όλες; Πάντα,βέβαια,με τον ενδεδειγμένο τρόπο καί τα κατάλληλα παραδείγματα καί λεξιλόγιο,να συζητάμε καί να εξηγούμε διάφορα ζητήματα,είτε πιο σοβαρά,είτε πιο απλά,καί κυρίως χωρίς να προκαλούμε φόβο στα παιδιά.

Για ακόμη μία φορά η συγγραφέας επιλέγει να μας παρουσιάσει μία ψυχαγωγική καί συνάμα διδακτική ιστορία. Η οικογένεια είναι η σταθερά μας. Η αρχή μας καί η πυξίδα της ζωής μας. Τόσο ο πατέρας,όσο καί η μητέρα έχουν εξίσου ίδιο μερίδιο αγάπης,φροντίδας,αξίας καί αφοσίωσης προς τα παιδιά τους. Η μητέρα,όμως,πάντα θα είναι κάτι ξεχωριστό. Προσέξτε! Δεν αφαιρώ τίποτα από την ουσία του πατέρα καί του δεσμού με τα παιδιά του. Απλά η μητρική φιγούρα είναι πολύ δυνατή στην ζωή των παιδιών καί μία πιθανή στέρησή της από την καθημερινότητα των παιδιών δύναται να αλλάξει άρδην τα πάντα. Με ποιον τρόπο μία μητέρα θα επιλέξει να είναι παρούσα στην ζωή των παιδιών της,όταν οι συνθήκες την εμποδίζουν; Όλο αυτό φαντάζει δύσκολο... Να,όμως,που η παρούσα ιστορία καί η δύναμη της αγάπης της μητέρας προς τα παιδιά της αποδεικνύει πως είναι ανώτερη καί μπορεί να ξεπεράσει πολλά εμπόδια...

"Η Αιμιλία και ο Μάνος αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το πάρτι γενεθλίων της μαμάς τους που λείπει σε έκτακτο μυστηριώδες ταξίδι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν όλες οι οδηγίες δε δίνονταν μέσα από παράξενους γρίφους που τα δυο αδέλφια πρέπει να λύσουν για να προχωρήσουν. Πού βρίσκονται τα μπαστούνια με τα χίλια μυστικά και ποια είναι η βασίλισσα που διψά; Τι συμβαίνει με το ξύλο που καίει γλυκά και τι σχέση έχει ο Σαίξπηρ με το πάρτι; Τα δύο αδέλφια θα παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, θα σκαλίσουν τις αναμνήσεις τους και θα ανακαλύψουν το μεγάλο μυστικό της μαμάς τους. Μαζί θα συνειδητοποιήσουν πόσο συγκλονιστική περιπέτεια είναι η ζωή και πώς μπορείς να τη ζεις πάντα σαν παιχνίδι." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Διάβασα με μία ανάσα το βιβλίο. Ξαναέγινα μικρό κορίτσι. Μπήκα,όσο αυτό ήταν εφικτό,στην θέση της μικρής πρωταγωνίστριας καί ένιωσα τα συναισθήματα καί τους προβληματισμούς της. Η σκέψη μου παρασύρθηκε από το ευφυές παιχνίδι αναζήτησης του ιδιότυπου χαμένου θησαυρού καί βρήκα έναν ευρηματικό τρόπο για να θυμάμαι σημαντικές ημερομηνίες σπουδαίων ιστορικών γεγονότων καί περιόδων. Μα πάνω απ'όλα αντιλήφθηκα πως πάντα θα υπάρχει ελπίδα,αρκεί να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. Να δημιουργούμε εμπειρίες καί να τις κρατάμε σαν φυλαχτά για την υπόλοιπη ζωή μας. Μιλάμε για ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε μαζί με τα παιδιά σας.
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.





Το πάρτι Το πάρτι Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.