ΛΕΓΕ ΜΕ ΙΣΜΑΗΛ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Την συγγραφέα Τέσυ Μπάιλα,πιο συγκεκριμένα την γραφή της,γνώρισα καί αγάπησα βαθειά μέσα από το βιβλίο της,''Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές''. Πέρασε καιρός από τότε καί να που μου δόθηκε η ευκαιρία να την θαυμάσω για ακόμη μία φορά μέσα από το νέο ιστορικό-κοινωνικό της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Λέγε με Ισμαήλ'',που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που φαίνεται να έχει αγαπηθεί πολύ (κι όχι άδικα) από το αναγνωστικό κοινό,αφού ήδη έχει προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση. 

Καλά θα μου πείτε όλα αυτά,μα σε τί διαφέρουν τα βιβλία της συγγραφέως από άλλα ανάλογα του είδους; Για μένα δύο είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους διαφέρουν. Ο πρώτος αφορά το ιστορικό/κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται όλη η δράση,που δεν απέχει πολύ μακρυά από το σήμερα καί οι επιπτώσεις του είναι ακόμη εμφανείς πολλές φορές καί ο δεύτερος αφορά τα μηνύματα που μεταδίδει στο αναγνωστικό κοινό η συγγραφέας μέσα από τα πρόσωπα των βιβλίων της καί κατ'επέκταση των προσωπικών τους ιστοριών κι εμπειριών. Αλλά καλύτερα ας εστιάσουμε στο παρόν μυθιστόρημα.

"Πέρα 1955-1964. Μια ελληνική γειτονιά στην καρδιά της Πόλης, εκεί όπου Έλληνες και Οθωμανοί συνυπάρχουν αρμονικά, ονειρεύονται, αγαπούν, ερωτεύονται και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ανάμεσά τους ο καλόκαρδος Ισμαήλ με τον καφενέ του, ο μοναχικός Ισίδωρος χωμένος στη σκόνη των βιβλίων του, η λάγνα Αϊσέ που φεύγει αφήνοντας πίσω της ένα παιδί, η αρχόντισσα Καλλιάνθη, ο Ναντίρ που ορέγεται την Ασλίβ, η Εσίν που θα αλλάξει τη μοίρα της και η γριά Γιασεμώ με τον Γιουσούφ σχηματίζουν έναν θίασο που περιφέρεται στα σοκάκια της Πόλης, στους καφενέδες και στα χαμάμ, στα πορνεία, στη θάλασσα του Βοσπόρου και στις μνήμες των πατρίδων που κάποτε χάθηκαν ή ανταλλάχτηκαν. Κι ενώ αισθάνεται κανείς πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμβιώνουν αρμονικά στο πολυφυλετικό σκηνικό της Πόλης, τα σύννεφα του εθνικισμού μαζεύονται στον ορίζοντα. Τα Σεπτεμβριανά αλλά και οι απελάσεις του ’64 θα αλλάξουν τη ζωή των ηρώων και της Πόλης για πάντα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Κωνσταντινούπολη...
Η πόλη των πόλεων.
Το πολυπόθητο ''διαμάντι'' που σαν άλλη γέφυρα ενώνει ανατολή καί δύση.
Ένα αλλιώτικο σταυροδρόμι ψυχών,φυλών,ονείρων καί πολιτισμών.
Μία πλανεύτρα πόλη σαν άλλη γοητευτική ερωμένη,ή,σαν άλλος λάγνος εραστής.
Η πόλη μέσα στα στενά της οποίας θα διαδραματιστούν κάποια από τα πιο καίρια γεγονότα που καθόρισαν τον ρου της ιστορίας,όχι μόνο των ηρώων καί των ηρωϊδων του βιβλίου,μα κι ολόκληρου του κόσμου.
Δείτε την σαν ένα άλλο υφαντό που πάνω του απεικονίζονται χιλιάδες εικόνες. Ένα υφαντό που αναδύει μυριάδες μυρωδιές που με την σειρά τους ξυπνούν τόσο γλυκές,όσο κι άσχημες αναμνήσεις. Αναμνήσεις που δεν σβήνουν όσα χρόνια κι αν περάσουν....

Η συγγραφέας αυτήν την φορά μας προσφέρει μία ιστορία,όχι βγαλμένη από κάποιο παιδικό παραμύθι,αλλά από την αληθινή ζωή καί πιο συγκεκριμένα από την ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στην Πόλη. Άνθρωποι ειρηνικοί καί καλοί που ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον συνάνθρωπό τους. Άνθρωποι που γνώριζαν την αξία των άλλων ανθρώπων,δίχως να προβαίνουν σε ρατσιστικά σχόλια καί προκαταλήψεις. Άνθρωποι που δεν ήξεραν να μισούν,αλλά ούτε να κάνουν διακρίσεις βάσει φύλου,καταγωγής,οικονομικής κατάστασης,ή,θρησκείας. Άνθρωποι που άθελά τους ήρθαν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον,εξαιτίας της μισαλλοδοξίας καί των συμφερόντων των κατεχόντων την πολιτική εξουσία.

Όλα αυτά μαζί με την διαχρονική αξία της ανθρωπιάς,την δύναμη της αγάπης που αντιστέκεται σε καθετί κακό,το δικαίωμα στην ισότητα των φύλων καί στην ελεύθερη σκέψη καί έκφραση,την ανάγκη για ταυτότητα,το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων που δεν γνωρίζει σύνορα,αλλά πάνω απ'όλα την άσβεστη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Κι όλα αυτά θα ''προσωποποιηθούν'' πάνω στους ήρωες καί τις ηρωϊδες του βιβλίου που με την αφοπλιστική τους ειλικρίνεια καί αληθοφάνεια θα μας κάνουν να δούμε τα πάντα μέσα από τα δικά τους μάτια. Σαν ένα άλλο ταξίδι της ψυχής στον χρόνο καί στον χώρο,μα ταυτόχρονα τόσο κοντά στο σήμερα. Ένα βιβλίο εξαιρετικό που σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ








ΛΕΓΕ ΜΕ ΙΣΜΑΗΛ ΛΕΓΕ ΜΕ ΙΣΜΑΗΛ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.