Το σπίτι των ψυχών


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Το σπίτι των ψυχών
΄Ωπα,εδώ είμαστε! 
Ξέρω... Δεν είναι αυτός ο αναμενόμενος,ίσως καί ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αρχίσει κάποιος/α να λέει την άποψή του/της για το βιβλίο που διάβασε,αλλά συγγνώμη,δεν μπορούσα να κρατηθώ. Αφήστε που δεν μου αρέσει αυτή η δήθεν σοβαροφάνεια. Ναι,με το που άκουσα για πρώτη φορά τον τίτλο του βιβλίου,ένιωσα πως θα διάβαζα κάτι όντως αξιόλογο. 
Άραγε,θα μπορούσε να γίνει καί καλύτερο;
Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον υπότιτλο ''Καί άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες'',που μας κλείνει πονηρά το μάτι καί κάνει ακόμη καί τους/τις πιο δύσπιστους/ες να το προσεγγίσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στην πένα ένας παλιός μου γνώριμος,ο συγγραφέας Π.Μ. Ζερβός,που ''συναντώ'' ξανά μετά από αρκετό καιρό μετά την ανάγνωση του βιβλίου του ''Ανάμεσα''. Ένας συγγραφέας με μία δυναμική γραφή,που τολμώ να πω,πως το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των αναγνώσεων των βιβλίων του λειτούργησε με τέτοιον τρόπο που με έκανε να την εκτιμήσω ακόμα παραπάνω.

Περιγραφή:

Στον Πειραιά υπάρχουν σπίτια καταραμένα, στα οποία όσοι μπουν πεθαίνουν, και στους δρόμους του κυκλοφορούν σωσίες νεκρών, ενώ στους τάφους φυτρώνει κάππαρη που προσκαλεί τους καλοφαγάδες να την συλλέξουν και να την καταναλώσουν. Κάποιοι κάτοικοί του είναι τόσο εξυπηρετικοί ώστε αποστραγγίζουν την ικμάδα των συνανθρώπων τους. Στον Πειραιά, τα τερατώδη αποκυήματα της φαντασίας εισέρχονται στον πραγματικό κόσμο και αποκτούν την δική τους αυτόβουλη ύπαρξη.

Όχι μία,όχι δύο,αλλά δέκα αυτοτελείς ιστορίες τρόμου μας περιμένουν να τις διαβάσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Δέκα ιστορίες,με εναλλαγή πρωτοπρόσωπης καί τριτοπρόσωπης αφήγησης,υπόσχονται να μας συντροφεύσουν στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής καί σκέψης. Δέκα ιστορίες με κοινό παρανομαστή τον υπέρτατο φόβο που μπορεί να βιώσει ο καθένας καί η καθεμία από εμάς. Δέκα ιστορίες διαπεραστικά αληθοφανείς μέσα στα πλαίσια της φαντασίας που δείχνουν το πόσο ευάλωτοι/ες είμαστε καί φέρνουν στην επιφάνεια μύχιους φόβους,μοιραία πάθη,αγωνίες,αλλά καί ποικίλες εμμονές που μας συντροφεύουν σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς μας.

Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Αρμονία απόκοσμου στοιχείου καί πραγματικότητας,
- Κλιμακούμενο καί αμείωτο αίσθημα τρόμου,
- Μπόλικη δόση φαντασίας,
- Ρέοντας λόγος συγγραφέα,
- Ύπαρξη πολυτονικού συστήματος (προσωπικά με διευκολύνει περισσότερο στην ανάγνωση) που προσφέρει αυτό το κατιτίς που μας προϊδεάζει καί ο υπότιτλος του βιβλίου. 
'Ενα βιβλίο που αξίζει να έχει μία θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Π.Μ. ΖΕΡΒΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ






Το σπίτι των ψυχών Το σπίτι των ψυχών Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.