Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Νομικού


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΝΟΜΙΚΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ειρήνη Νομικού. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο με τίτλο "Οι ατάσθαλες". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

E.N. Η απάντηση μου είναι μάλλον κοινότυπη. Έγραφα ιστορίες από μικρή. Το θεωρούσα παιχνίδι! Είχα ανακαλύψει ότι όταν γράφεις μπορείς να πεις μία μεγάλη αλήθεια ή ένα μεγάλο ψέμα χωρίς να σε μαλώσει κανείς! Όταν μεγάλωσα βέβαια συνειδητοποίησα πως δεν είναι μόνο αυτό. Όταν γράφεις απελευθερώνεις συναισθήματα που κρύβονται μέσα σου και σκέψεις. Μοιράζεσαι με τους ήρωές σου. Μοιράζεσαι με τους φανταστικούς αναγνώστες σου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;

E.N. Όχι. Για μένα οι αναγνώστες είναι οι φίλοι που συζητάμε συνέχεια όσο γράφω. Γι' αυτό και όταν μου κάνουν μετά σχόλια για τα βιβλία μου χαίρομαι πολύ γιατί η ονειροφαντασίωση μου επαληθεύεται! 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

E.N. Να καταξιωθώ από τους βιβλιοπώλες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το δεύτερό σας βιβλίο με τίτλο «Οι ατάσθαλες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;

E.N. Οι Ατάσθαλες είναι μία συλλογή διηγημάτων που πρωταγωνιστούν άμεσα ή εμμεσα γυναίκες. Στόχος μου είναι να σχολιάσω - χωρίς να κρίνω - τα έμφυλα στερεότυπα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Οι περισσότερες ιστορίες μου έχουν ύφος χιουμοριστικό και σκωπτικό. Κάποιες όμως είναι ρομαντικές ή αγγίζουν το “ρεαλιστικό δράμα”. Σε όλες οι ηρωίδες και οι ήρωες έχουν επιλογές. Μάλιστα, είναι αυτές οι επιλογές τους που τους οδηγούν στην ευτυχία ή στη δυστυχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε γι' αυτό το θέμα μία σειρά διηγημάτων;

E.N. Ξεκίνησα να γράφω αυτές τις ιστορίες από το 2015 με στόχο να σχολιάσω τα έμφυλα στερεότυπα και τις αντίστοιχες παραδόσεις της κοινωνίας μας. Να σας ξεκαθαρίσω ότι μεγάλωσα και εγώ μέσα σε αυτά. Σε πολλά μάλιστα εναντιώθηκα “θεωρητικά”. Καθώς όμως “ενηλικωνόμουνα” και έκλεινα τις δεκαετίες, συνηδειτοποιούσα ότι, ακόμα και αν τα είχα αποκηρύξει, τα είχα μέσα μου. Μεγάλωσα με την Ντε Μπωβουάρ και το Δεύτερο Φύλο, περάσαμε στο τρίτο κύμα του φεμινισμού, φτάσαμε στο ελληνικό metoo και στη συμπερίληψη, πόσο όμως αλλάξαμε εμείς; Πόσο άλλαξε πραγματικά η κοινωνία μας; Αυτά ήθελα να σχολιάσω, χωρίς να κρίνω. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι όλοι εμείς, άνδρες - γυναίκες, αρρενωπότητες - θηλυκότητες - non binary, έχουμε επιλογές. Εννοώ, προσωπικές επιλογές. Αυτές οι επιλογές μας είναι που μας οδηγούν στην ευτυχία ή στη δυστυχία. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι ηρωίδες και οι ήρωες αυτού του βιβλίου μου. Μέσα στο δεδομένο κοινωνικό πλαίσιο, κάνουν τις επιλογές τους και ευτυχούν ή δυστυχούν. Ο δρόμος της καρδιάς θέλει θάρρος, ειλικρίνεια, ακεραιότητα και ρίσκο!    
Όταν μιλάω για επιλογές, δεν αναφέρομαι βέβαια σε ακραία συμβάντα βίας όπως παρενοχλήσεις και βιασμούς! Εννοείται ότι καταδικάζω κάθε βία και κάθε ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον ανθρώπων. 
Οι Aτάσθαλες είναι γυναίκες από όλο το φασμα της ελληνικής κοινωνίας μας που βιώνουν τα διλήμματά τους και κάνουν τις επιλογές τους. Αντίστοιχα και οι άντρες τους συνυπάρχουν και συνδημιουργούν μαζί τους. Με αυτή την έννοια, ηρωίδες και ήρωες μου είναι συνυπεύθυνοι και ίσοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

E.N. Η αλήθεια είναι πως, ναι. Η συγγραφή είναι ακόμα το αγαπημένο μου παιχνίδι και μου αρέσει να πειραματίζομαι με αυτό. Γι'αυτό έχω ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο να γράφω ένα αστυνομικό noir. H αλήθεια είναι πως θαυμάζω πολλούς Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Γι'αυτό νιώθω να με προκαλεί αυτή η πίστα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

E.N. Από τα δύσκολα συναισθήματα μου, τον θυμό, τον φόβο, τη θλίψη. Θέλω να τους δώσω φωνή για να τα εκτονώσω. Να τα εξισορροπήσω. Να δω την άλλη τους πλευρά. Να αντιληφθώ τι έχω να μάθω από αυτά για τον εαυτό μου και για τον κόσμο γύρω μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

E.N. Για να κάνουμε καινούριους φίλους. Να συνομιλούμε μαζί τους, να μοιραζόμαστε τον τρόπο σκέψης τους. Να διερευνούμε τα πάθη και τα λάθη τους. Να ανακαλύπτουμε καινούριες πραγματικότητες και τελικά, να εξελισσόμαστε εμείς μέσα από τις δικές τους ιστορίες.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Ως αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

E.N. Μου αρέσει να περνάω από το ένα είδος λογοτεχνίας στο άλλο. Ας πούμε, μετά από ένα αξιόλογο βιβλίο ιστορικής λογοτεχνίας μου αρέσει να διαβάσω ένα καλό αστυνομικό και μετά το crime να παω σε ένα βιβλίο κλασικής πεζογραφίας.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

E.N. Δεν θεωρώ ότι τους αποδέχεται δύσκολα. Εκεί που υπάρχει δυσκολία είναι στο να αποδεχτεί την ελληνική λογοτεχνία, κάθε είδους. Βέβαια και αυτό είναι μία αίσθηση που έχω, χωρίς να είμαι σίγουρη. Μου φαίνεται πάντως πολύ ελπιδοφόρο το ότι πολύ νέοι άνθρωποι, Έλληνες, γράφουν. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουν κιόλας και έτσι ο πήχης ανεβαίνει! Καλύτεροι αναγνώστες, καλύτερα βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

E.N. Από τη διεθνή πεζογραφία, με ενθουσίασε το “Πατρίδα” του Φερνάντο Αραμπούρου γιατί θεωρώ ότι απάντησε σε πολλά προσωπικά μου ερωτήματα. Από τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία μου άρεσε πολύ το “ Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον” της Χίλντας Παπαδημητρίου, το οποίο με ώθησε να διαβάσω και άλλους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

E.N. Να το κάνουν πρωτίστως για να το χαρούν αυτοί. Πιστεύω ότι η χαρά είναι πάντα του δημιουργού. Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι όταν κάνω αυτό που αγαπώ, χωρίς προσδοκίες, η ικανοποίηση είναι μεγάλη και ουσιαστική!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

E.N. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε και για τις εύστοχες ερωτήσεις σας!
Με εκτίμηση, Ειρήνη Νομικού.

Βιογραφικό συγγραφέως:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. 

Αρχικά, σπούδασε Οικονομικά και έκανε ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε για είκοσι οκτώ χρόνια σε θέσεις Marketing - Επικοινωνία στον ιδιωτικό τομέα.

Συνέχισε με σπουδές σε Life Coaching και Art Therapy. Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε το Lifeyourway και δραστηριοποιείται πια επαγγελματικά σε αυτά.

Με τη λογοτεχνία και τη γραφή ασχολήθηκε από μικρή. Έχει παρακολουθήσει κύκλους δημιουργικής γραφής σε διάφορα ιδρύματα.

Τον Σεπτέμβριο 2021, εκδόθηκε το μυθιστόρημά της “Love n Peace, Bro”, από τις Εκδόσεις Ελκυστής. Μία ιδιαίτερη ιστορία αγάπης με φόντο τα Εξάρχεια. Το βιβλίο ήταν υποψήφιο στην κατηγορία ελληνικό μυθιστόρημα στα βραβεία PUBLIC 2022

Αυτή είναι η νέα της συλλογή 23 διηγημάτων που αφορούν ζωές γυναικών, είτε ως πρωταγωνίστριες είτε όχι. Ετερόκλητες ιστορίες που όμως απαρτίζουν εν τέλει ένα έργο σπονδυλωτό που αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
 
Επίσης, έχει γράψει ένα θεατρικό έργο και μία νουβέλα τα οποία δεν έχει δοκιμάσει ακόμα να εκδόσει. 

Επιπλέον, ασχολείται με το θέατρο και την υποκριτική. Παρακολουθεί θεατρικά εργαστήρια και συμμετέχει σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.

Αντίστοιχα, αγαπάει τα ταξίδια και την πεζοπορία.






Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Νομικού Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Νομικού Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.