ΜΕΛΠΩ ΒΑΘΙΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Μέλπω βαθιά
Παράκληση;
Πρό(σ)κληση;
Προσταγή;
Όλα αυτά μαζί,ή,τίποτα απ'αυτά;
Καί ποιος/α ο/η ''αποδέκτης/τρια''; Η Μέλπω,ή,εμείς το αναγνωστικό κοινό;
Κι αυτό το ''βαθιά'',τί μπορεί να υπονοούσε;
Μία κατάδυση στα άδυτα του εαυτού μας,ή,της γενικότερης ανθρώπινης ύπαρξης;
Άραγε,εσείς με ποιον τρόπο αντιλαμβάνεστε τον τίτλο του βιβλίου;
Στην πένα η συγγραφέας Μαρία Μαλεγιαννάκη που με τον λυρικό της λόγο μας οδηγεί σε έναν χορό αισθήσεων-παραισθήσεων,που μαζί με την κεντρική ηρωϊδα θα αναρωτηθούμε το τι είναι αλήθεια καί τι ψέματα,χάρη σε μία φιλοσοφική (όχι,μην σας τρομάζει αυτό που λέω) διάθεση όλου του βιβλίου. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που με έβαλε σε ποικίλες σκέψεις καί μελλοντικά ίσως να διαβάσω ξανά...

Περιγραφή:

Ξαπλωμένη στο δωμάτιο 29, το σύνορο της ανέμελης νιότης, η Μέλπω ονειρεύεται να μπει στο άβατο του περίφημου κάστρου της Πατησίων. Ανίδεη αρχικά για το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο, μια δύσκολη νύκτα το διαπιστώνει.
Η επίδοξη νεαρή συνθέτρια, καθισμένη τις νύκτες πάνω από το πιάνο με ουρά στο άδειο μεταφορικά σαλόνι του Κυψελιώτικου νεοκλασικού, του πατρικού της, σκηνοθετεί με νότες το σκοτάδι της. Νότες και μελωδικές γραμμές δικές της, αναζητούν το μυστικό μιας πρωτότυπης σύνθεσης. Και συνάμα κάπου ανάμεσα στα ζωντανά όνειρα και την πεζή πραγματικότητα.
Η Μέλπω και οι σπουδές Αντίστιξης και Φυγής. Οι φόβοι για το μεγάλο βήμα, μέσα και έξω από το πεντάγραμμο. Η τέχνη ως επιβίωση. Η Μέλπω και το κίνημα των συντρόφων, ένα θεατρικό παιχνίδι με φόντο τις κεραίες και τα μπαλκόνια της πόλης.
Η Μέλπω και ο πατέρας των παθών, η Μέλπω κι η μητέρα σε κώμα στην κλινική. Η Μέλπω στην κουζίνα με τα φαντάσματα και η γυάλα με τα ψαράκια που έσπασε μια άσχημη Κυριακή, που σημάδεψε όλες τις επόμενες.
Η Μέλπω και η Βέρθα, με τις θεωρίες του Γιουνγκ για τον Θεό και το χάρισμα του ατόμου.
Χρόνια αργότερα, στο δωμάτιο 37, η Μέλπω με την εκλεκτή της Φέβρα, στη δροσερή αυλή της ταβέρνας του Αστερία, συνδιαλέγεται με τον Κορνήλιο Μπαχ και επικοινωνεί με τη στοιχειωμένη θάλασσα του Πέρα Γιαλού.
Στο τέλος ή τη νέα αρχή, η Μέλπω και ο Αμαντέους, η Μέλπω και η λογοτεχνία, ή με μια φράση, ένα όνειρο και μια ανάσα, η Μέλπω βαθιά. 

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.
 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα. 


ΜΕΛΠΩ ΒΑΘΙΑ ΜΕΛΠΩ ΒΑΘΙΑ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.