Φρανκενστάιν


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Φρανκενστάιν (2η Έκδοση)

Συγγραφέας: Μαίρη Σέλλεϋ

Επανακυκλοφορεί σε 2η έκδοση καί στην κλασική μετάφραση της Ροζίτας Σόκου,το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας ''Φρανκενστάιν'' της σπουδαίας συγγραφέως Μαίρης Σέλλεϋ. Έχοντας διαβάσει την προηγούμενη έκδοση πάλι απ΄τις εκδόσεις Κάκτος (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2020/08/blog-post_15.html ) καί μείνει άκρως ικανοποιημένη,διαβάζοντας ξανά το βιβλίο,τα στοιχεία που πάντα θα με εντυπωσιάζουν σε αυτό καί θα ενισχύουν την ήδη κοινά αποδεκτή του αξία είναι τα ακόλουθα:

- Το βιβλίο γράφτηκε από γυναίκα σε μία εποχή που δεν τασσόταν καθόλου υπέρ των γυναικών καί παρ'όλ'αυτά,έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία καί γνώρισε τεράστια αποδοχή,

- Έχοντας ως δεδομένα τότε το ύφος καί τα όσα θα επιτρεπτόντουσαν,ή,ήταν καθορισμένα,-σύμφωνα πάντα με το φύλο του/της εκάστοτε συγγραφέα/έως-,να γράφονται καί να παρουσιάζονται σε ένα βιβλίο,η συγγραφέας ούσα γυναίκα έκανε την ανατροπή καί πρόσφερε κάτι φαινομενικά αντίθετο από τις όποιες ενδεδειγμένες νόρμες π.χ.το θέμα του έρωτα,

- Τέλος,η διαχρονικότητα των νοημάτων του κειμένου το καθιστά τόσο επίκαιρο κι ενδιαφέρον πάντα.

Περιγραφή:

Στα 1817 η Μαίρη Σέλλεϋ μαζί με τον άντρα της, ποιητή Πέρσι Μπις Σέλλεϋ, και άλλους φιλοξενούνται από τον Λόρδο Βύρωνα κοντά στις Άλπεις. Συμφωνούν να γράψουν ο καθένας μια ιστορία τρόμου. Η φαντασία της, οξυμμένη από την υπερβολική απομόνωση και τις συζητήσεις, γεννά τον Φρανκεστάιν, προϊόν, όπως γράφει η ίδια, «του φόβου από το όνειρο που είχε δει ξυπνητή».

Επηρεασμένο από το γοτθικό μυθιστόρημα και το ρομαντικό κίνημα, το έργο της Μαίρη Σέλλεϋ  Φρανκενστάιν αφηγείται την ανατριχιαστική ιστορία ενός όντος που δημιουργήθηκε από τον έξυπνο νεαρό επιστήμονα Βίκτορ Φρανκενστάιν. Όταν ο νεαρός επιστήμονας απορρίπτει το γκροτέσκο αλλά ευαίσθητο πλάσμα που δημιουργεί από μέλω πτωμάτων, τα αποτελέσματα, για τον Βίκτορ και για την οικογένειά του είναι καταστροφικά.

Το βιβλίο θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Η τραγική ιστορία του Βίκτορ Φρανκενστάιν και της βασανισμένης δημιουργίας του είναι ένας κλασικός μύθος για την αναζήτηση της γνώσης, τη φύση της ομορφιάς και το τερατώδες που είναι εγγενές στον άνθρωπο.

Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα βιβλίο στολίδι για την βιβλιοθήκη σας. Εγώ το ξεχωρίζω!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Φρανκενστάιν Φρανκενστάιν Reviewed by Dominica on Μαρτίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.