Αφιέρωμα στον συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη & bonus συνέντευξη!!!


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Βασίλης Κρουστάλης είναι μια παράξενη φιγούρα. Όταν δεν εργάζεται, διαβάζει μανιωδώς βιβλία καί κόμιξ από την τεράστια βιβλιοθήκη του, ή γράφει στον υπολογιστή του μέσα σε μια σκοτεινή τραπεζαρία. Καί τι διαβάζει; Πολλά καί διάφορα, αλλά δεν κρύβει ότι είναι λάτρης του Λάβκραφτ, του Σαλβατόρε καί του Μάρτιν. Πρώτος μεγάλος σταθμός στη συγγραφική του πορεία ήταν η έκδοση του μυθιστορήματος «Ο όρκος του μάγου» (εκδ. Λυκόφως, 2015), το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες του Καγάντο». Ξεχωριστή στιγμή καί η συμμετοχή του, το 2019, μαζί με τη συγγραφέα Μαρία Γεωργοπούλου στη συλλογή διηγημάτων τρόμου «Βρόχος», στην οποία περιλαμβάνεται καί διήγημα του Graham Masterton. Τελευταίος σταθμός της μέχρι τώρα συγγραφικής του πορείας ήταν η έκδοση, τον Σεπτέμβριο του 2022, του τρίτου βιβλίου της τριλογίας του, με τίτλο «Η οργή του δαίμονα». Αυτόν τον καιρό κάνει ένα μεγάλο συγγραφικό διάλειμμα, για να μαζέψει νέες ιδέες. Είναι καί ειλικρινής. Δεν κρύβει ότι παράτησε τη συγγραφή βιβλίου, γιατί ο βασικός του ήρωας και η πλοκή τον «έριξαν» ψυχολογικά.

Καί τώρα ας περάσουμε σε μία μικρή ''ανάκριση'', συνέντευξη ήθελα να πω, με τον συγγραφέα...


Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη σειρά Ιστορίες του Καγάντο;

Β.Κ. Πάντα ήθελα να γράψω τη δική μου σειρά επικής φαντασίας. Το άρχισα για πλάκα με δύο χαρακτήρες που μπαίνουν μέσα σε ένα βρώμικο καπηλειό. Μετά κτίστηκαν πόλεις, χωριά, χαρακτήρες και ένας ολόκληρος κόσμος που ονομάζεται Καγάντο. Είμαι περήφανος που έχω ολοκληρώσει μια τριλογία βιβλίων φαντασίας.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα της σειράς, υπάρχει κάποιο ζήτημα που θέλεις να αναδείξεις πίσω από τις ηρωικές περιπέτειες;

Β.Κ. Η κεντρική ιδέα της τριλογίας «Ιστορίες του Καγάντο» είναι ο όρκος που έδωσε ο Άλαντορ Σίλντιμορ, να γίνει δηλαδή ο δυνατότερος μάγος του κόσμου αυτού. Στην προσπάθειά του αυτή θα ζήσουμε τις περιπέτειες πολλών χαρακτήρων. Τα ζητήματα που τίθενται στη σειρά είναι πολλά, αλλά περνάνε στο αναγνωστικό κοινό με τη δράση και την πλοκή, μέσω των ιστοριών δηλαδή. Προσπάθησα να μην δείξω με το δάχτυλο αυτό που ήθελα να πω για τον άνθρωπο και τη ζωή. Για παράδειγμα, η εκδίκηση είναι σωστό μέτρο ή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα; Η αγάπη είναι πιο σημαντική από τη θρησκεία; Πρέπει να πατάς επί πτωμάτων για να καταφέρεις τους στόχους σου; Αξίζει να θυσιάσεις τη ζωή σου για έναν πόλεμο συμφερόντων; Αυτά και πολλά άλλα εμπεριέχονται στα βιβλία μου. Τις απαντήσεις θα τις λάβετε όταν διαβάσετε και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Από πού επηρεάστηκες, ποιους συγγραφείς καί ποια βιβλία;

Β.Κ. Θεωρώ πως οι επιρροές μου στη συγγραφή δεν είναι από βιβλία αλλά από Άνιμε, από κόμιξ και ταινίες. Σίγουρα με έχουν επηρεάσει ο Στίβεν Κινγκ, ο Σαλβατόρε και ο Λάβκραφτ, αλλά στην αφήγηση των ιστοριών μου μάλλον έχω χτίσει σε άλλες τέχνες. Πολλοί αναγνώστες μού λένε πως ήταν σαν να βλέπαμε ταινία όταν διαβάζαμε το βιβλίο σου.

Έχεις σκοπό να δοκιμάσεις σε κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος στο εγγύς μέλλον;

Β.Κ. Παλαιότερα έπιασα να γράφω ένα διήγημα με έντονο νουάρ ύφος. Κάποια στιγμή έπεσα ψυχολογικά γιατί έζησα έντονα τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή μου. Το άφησα στην άκρη. Πάντως, σίγουρα θα δοκιμάσω κάτι σε επιστημονική φαντασία στο μέλλον. Έχω πάρα πολλές ιδέες αλλά δεν έχω ελεύθερο χρόνο για να γράψω.

Υπάρχει κάποιο άλλο βιβλίο στα σκαριά;

Β.Κ. Πάντα θα γράφω κάτι. Έχω μια τεράστια ιδέα στο μυαλό μου αλλά ακόμα την δουλεύω. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανακοινώσω τίποτα προς το παρόν.

Τί νομίζεις ότι μπορεί να γίνει για να διευρυνθεί περισσότερο η οικογένεια του Φανταστικού στην Ελλάδα;

Β.Κ. Σίγουρα πρέπει να γίνονται περισσότερα φεστιβάλ και εκδηλώσεις πανελλαδικά. Στην Αθήνα έχουμε το Fantasy Festival. Θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, όπως παλαιότερα συνέβαινε και στην Θεσσαλονίκη, γιατί η λογοτεχνία του Φανταστικού είναι από τα ανερχόμενα είδη στη χώρα μας. Επίσης, καλό θα ήταν, όταν γίνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ βιβλίου, όπως η έκθεση στο Ζάππειο, να οργανώνονται ενημερώσεις για τη λογοτεχνία του Φανταστικού από ειδικούς. Έτσι θα μπορέσουν περισσότεροι αναγνώστες να ενταχθούν στην οικογένειά μας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Κρουστάλης γεννήθηκε έναν παγωμένο Δεκέμβριο του 1983. Ζει καί εργάζεται στα Μέγαρα Αττικής. Οι πρώτες του μεγάλες αγάπες ήταν τα παραμύθια των παππούδων του καί μετά τα κόμικς. Όταν ενηλικιώθηκε καί άρχισε να διαβάζει κλασική λογοτεχνία καί επιστημονική φαντασία, οι ορίζοντές του άνοιξαν περισσότερο. Παράλληλα, παρακολουθούσε ιαπωνικές anime σειρές. Σταδιακά, μεταμορφώθηκε σε έναν βιβλιοφάγο που διάβαζε όλα τα είδη: μυθολογία, κλασική λογοτεχνία, τρόμος, αστυνομικά, επιστημονική φαντασία, κοινωνικά, μυθολογία Κθούλου, οτιδήποτε ήταν καί είναι άξιο ανάγνωσης. Όμως, η μεγάλη του αγάπη είναι η επική φαντασία. Διαβάζοντας δεκάδες τίτλους αυτού του είδους, καλλιεργήθηκε μέσα του η ανάγκη να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο καί τους δικούς του χαρακτήρες. Έτσι, ένα ζεστό απόγευμα του Αυγούστου, άρχισε να γραφεί τις Ιστορίες του Καγάντο. Τα τρία βιβλία της σειράς, «Ο όρκος του μάγου», «Στις φλόγες του πολέμου» καί «Η οργή του δαίμονα» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ο Βασίλης Κρουστάλης συμμετείχε καί στη συλλογή διηγημάτων «Βρόχος», σε συνεργασία με τον Graham Masterton καί Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού, βιβλίο που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ο όρκος του μάγου (εκδ. Λυκόφως, 2015)
Στις φλόγες του πολέμου (εκδ. Λυκόφως, 2018)
Ο Βρόχος (εκδ. Λυκόφως, 2019)
Η οργή του δαίμονα (εκδ. Λυκόφως, 2022)

Του εύχομαι ολόψυχα να είναι πάντα γερός καί δημιουργικός!



Αφιέρωμα στον συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη & bonus συνέντευξη!!! Αφιέρωμα στον συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη & bonus συνέντευξη!!! Reviewed by Dominica on Απριλίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.