Αφιέρωμα στην 5λογία της Μαρίας Βρυσανάκη, ''Θεοί και Δαίμονες''


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Είχα καιρό να νιώσω την ανάγκη να διαβάσω μία σειρά βιβλίων. Αυτό είναι κάτι που πλέον συμβαίνει όλο καί πιο σπάνια, μα όταν το αποφασίσω, να είστε σίγουροι/ες πως δεν θα είναι μία τυχαία, ή, επιπόλαιη επιλογή. Μία σειρά βιβλίων, που πραγματικά άξιζε όλη αυτήν την αναμονή για να διαβαστούν, είναι η πενταλογία της συγγραφέως Μαρίας Βρυσανάκη, με τίτλο ''Θεοί και Δαίμονες'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. 

Τα βιβλία κυκλοφορούν με την ακόλουθη σειρά καί φέρουν τους τίτλους: ''Θεοί και Δαίμονες - Η Αναμέτρηση'', ''Θεοί και Δαίμονες - Σύγκρουση", ''Θεοί και Δαίμονες - Κυριαρχία'', '' Θεοί και Δαίμονες - Δεσμοί ψυχών" καί ''Θεοί και Δαίμονες - Η ημέρα της κρίσης" (οι περιλήψεις τους στο τέλος του αφιερώματος).

Για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσα να τα είχα διαβάσει καί να σας μιλήσω γι'αυτά μεμονωμένα, αλλά θεωρώ πως στα συγκεκριμένα βιβλία αρμόζει μία παρουσίαση μέσω ενός περιεκτικού κι ουσιαστικού αφιερώματος, που βάσει των προτιμήσεών σας, φαίνεται πως το αγαπάτε όσο κι εγώ. Μα, ας μην μακρυγορώ άλλο.

Κακά τα ψέματα, η πρώτη εντύπωση παίζει, αν όχι καθοριστικό, σημαντικό ρόλο στο αν θα μας πείσει ένα βιβλίο να το διαβάσουμε καί κατ'επέκταση το αν θα μας γίνει αρεστό. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για βιβλία που ανήκουν στο είδος του φανταστικού, όπως καί η εν λόγω σειρά. Κατά την προσωπική μου άποψη καί τις αυξημένες πια απαιτήσεις μου από τα βιβλία που διαβάζω, η συγγραφέας Μαρία Βρυσανάκη είχε περάσει, επιτυχώς, αυτό το πρώτο στάδιο. Η συνέχεια προμηνυόταν ελπιδοφόρα, αλλά κράταγα κάπως τον ενθουσιασμό μου.

Η μύησή μας, λοιπόν, στον κόσμο των θεών καί των δαιμόνων γίνεται με τρόπο σταδιακό, ορθώς μελετημένο, δίχως φιοριτούρες, ή, λοιπά συγγραφικά τρικ. Στο άκουσμα καί μόνο του τίτλου ''Θεοί και Δαίμονες'' ξεκινούν τα γρανάζια του μυαλού μας να λειτουργούν με έναν δικό τους τρόπο. Άλλωστε το δίπτυχο ''θεοί καί δαίμονες'' φαντάζει κάτι παραπάνω από δελεαστικό, ώστε να γεννηθούν πολλές σκέψεις, αφήνοντας την φαντασία μας να καλπάσει σε ένα απεριόριστο ρυθμό καί πεδίο...

Θεοί καί Δαίμονες
Δαίμονες καί Θεοί
Δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες ως προς τον σκοπό που επιτελούν, ή, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Οι δαίμονες κάποτε αντιπροσώπευαν το θεϊκό κομμάτι. Πότε, ακριβώς, μετατράπηκαν σε κάτι που προκαλούσε φόβο καί κακό; Καί για ποιον λόγο; Έλλειψη γνώσεων, ή, αρνητική προκατάληψη προς κάτι που φαντάζει ξένο καί διαφορετικό;

Άν καί σε κάποιους/ες ίσως να φαντάζει υπερβολή το γεγονός πως η ιστορία εξελίσσεται σε πέντε βιβλία, έχω να σας πω πως η συγγραφέας έχει κάνει την σωστή επιλογή. Ναι, η ίδια η ιστορία απαιτούσε τέτοια δομή, ώστε να υπάρχει σωστή καί πλήρης ανάπτυξη τόσο της πλοκής, όσο καί των προσώπων που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα σε αυτήν. Διαβάζοντας όλα τα βιβλία -το ένα πίσω από το άλλο-, διαπίστωσα πως η συγγραφέας ήξερε εξ αρχής τι επρόκειτο να γράψει καί το πως να το μεταφέρει πάνω στο χαρτί. Ναι, πέντε βιβλία ήταν ο επιτρεπτός αριθμός. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Κι αυτό θα το αντιληφθείτε κι εσείς διαβάζοντάς τα. 

Το πάντρεμα της δυστοπίας με την φαντασία καί το young adult, πιστέψτε με, δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, απ'αυτό που αντιπροσωπεύει η παρούσα πενταλογία. Αγάπησα τον τρόπο σκέψης της συγγραφέως. Η φαντασία ''χτύπησε'' κόκκινο, η αγωνία, το μυστήριο καί οι ανατροπές δήλωναν συνεχώς το ''παρών'' καί μέσα σε όλα, αυτή η φρεσκάδα των προσώπων των βιβλίων που προσέδιδε αυτό τον τόνο αναζωογόνησης, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μου από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα.

Τί μου άρεσε πιο πολύ στα βιβλία; 
- Οι γλαφυρές, σχεδόν κινηματογραφικές, περιγραφές των σκηνών,
- Οι ρεαλιστικοί διάλογοι καί το σύγχρονο, οικείο λεξιλόγιο,
- Η παρουσία καί εξέλιξη της βασικής πρωταγωνίστριας  (σε αυτό προστίθεται καί η εξέλιξη της γραφής της συγγραφέως βιβλίο με το βιβλίο),
- Η εξαιρετική σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων από την συγγραφέα,
- Η γρήγορη καί ακατάπαυστη δράση,
- Τέλος, ο τρόπος σύνδεσης μεταξύ των βιβλίων, που δεν σε μπερδεύει, μα σε βάζει κατευθείαν πάλι στην ιστορία, δίχως να επαναλαμβάνει, ή, να παραλείπεται κάτι.

Εν κατακλείδι, για μένα η πενταλογία ''Θεοί και Δαίμονες'' είναι μία από τις ενδιαφέρουσες σειρές βιβλίων εγχώριων συγγραφέων που έχω διαβάσει έως σήμερα καί σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

Αναλυτικά οι περιλήψεις των βιβλίων:

''Θεοί και Δαίμονες - Η Αναμέτρηση'' Β' Έκδοση

(Ενσωματωμένο το prequel βιβλίο "Αιώνια Μάχη")

Η Μέγκαν Φορμπς εκπαιδεύεται στην Ακαδημία να μισεί, όπως όλοι οι Ρεμόρ, τους ανθρώπους και, εάν χρειαστεί, να θυσιαστεί στον επόμενο πόλεμο εναντίον τους, προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία οι Λερόιλ. Η μοίρα των Ρεμόρ, που στις φλέβες τους κυλάει αίμα Λερόιλ και ανθρώπου, είναι προδιαγεγραμμένη: Οφείλουν να ορκίζονται πίστη στην ανώτερη φυλή και να πολεμούν για εκείνη, με αντάλλαγμα οι Λερόιλ να διαιωνίζουν το είδος τους. Η Μέγκαν επαναστατεί. Αψηφώντας έναν από τους σημαντικότερους νόμους των Λερόιλ, ερωτεύεται έναν Ρεμόρ με κίνδυνο να καταλήξει στη φυλακή, την ώρα που σχεδιάζει να φύγει από την Ακαδημία και να αναζητήσει ένα μέρος για να ζήσει ελεύθερη μαζί του και με τους αγαπημένους της. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχει: να γίνει φύλακας του μεγαλύτερου εχθρού της. Και είναι αποφασισμένη να το κάνει, ακόμα και αν πρέπει να σκοτώσει τους όμοιούς της. Ωστόσο, εκείνοι που εμπιστεύεται κρατάνε μεγάλα μυστικά, ενώ κάποιοι θα την μπλέξουν στα παιχνίδια τους, για να εκπληρώσουν τα σχέδια των Θεών. Η Μέγκαν Φορμπς γεννήθηκε για να πεθάνει. Γιατί… όταν τολμάς να παίζεις με τον Θεό, πρέπει να ξέρεις να χάνεις.

''Θεοί και Δαίμονες - Σύγκρουση"

Μία αρχαία ελληνική συμμαχία.
Μία συμφωνία σφυρηλατημένη στους αιώνες.
Μία αποκάλυψη.
Μία προδοσία.
Μία εκτέλεση.
Και τέσσερις μέρες πριν όλα τα σχέδια καταστραφούν.
Η δοκιμασία τελείωσε, αλλά όχι όπως η Μέγκαν Φορμπς θα ήθελε. Δύο από τους φίλους της χάθηκαν και η ίδια προσπαθεί να διαχειριστεί το βάρος της απώλειάς τους, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αποκάλυψη που ποτέ δεν περίμενε. Ο Ρόναλντ είναι φυλακισμένος και περιμένει την καταδίκη του, γνωρίζοντας πως ο θάνατός του είναι η σωτηρία της Μέγκαν, παρότι εκείνη θα κάνει τα πάντα για να τον ελευθερώσει. Πώς, όμως, θα τον σώσει, όταν και η ίδια κινδυνεύει από τον Κρέιτον; Με τον Γκέιλ στο πλευρό της, αναζητούν σωτηρία. Οι δυο τους έρχονται όλο και πιο κοντά, ανακαλύπτουν μαζί νέα μυστικά για τον κόσμο τους αλλά και τους πραγματικούς σκοπούς της δοκιμασίας, ενώ προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να γλιτώσουν τον Ρόναλντ από την εκτέλεση και να φύγουν μακριά. Όμως, η Μέγκαν και ο Ρόναλντ δεν μπορούν να σωθούν πια. Γιατί η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.

''Θεοί και Δαίμονες - Κυριαρχία"

Η Μέγκαν δεν θα είναι ποτέ όπως πριν. Αναγκασμένη να ζήσει μακριά από τον Γκέιλ, έφυγε από τη Νόρθεα με έναν σκοπό: να ελευθερώσει τον Κορβίνιους από τις φυλακές και να μάθει το μυστικό του για να διορθώσει το λάθος της. Να αναστήσει τον αδερφό της. Με τον Μέισον στο πλευρό της, ξεκινά τη μεγάλη της αποστολή. Όμως, οι πραγματικοί εχθροί τούς περιμένουν εκεί, μαζί με νέα μυστικά που θα αλλάξουν για πάντα τον κόσμο των Λερόιλ, των Θεών και των ανθρώπων. Η καταιγίδα των αποκαλύψεων φέρνει τη Μέγκαν αντιμέτωπη με Αρχαίους Θεούς, συμμαχίες και πολέμους, οικογενειακά μυστικά, κατάρες των Θεών και το δαιμονικότερο πλάσμα που στοιχειώνει τα όνειρα των ανθρώπων. Οι σύμμαχοί της λιγοστεύουν. Ρεμόρ και Λερόιλ αλλάζουν. Κανείς δεν είναι όπως πριν. Κανείς δεν είναι ασφαλής. Και κάποιος πρέπει να πεθάνει. Η Μέγκαν θα βρεθεί ενώπιον του μεγαλύτερου διλήμματος: Μήπως το να φέρει πίσω τον αδερφό της σημαίνει πως θα χάσει για πάντα τον αγαπημένο της;

''Θεοί και Δαίμονες - Δεσμοί ψυχών"

Δύο καλά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται. Μία ισχυρή κατάρα εθισμού και αγάπης. Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε για να πεθάνει για τους Θεούς. Και η κρισιμότερη απόφαση που καλείται να πάρει. Με τον Γκέιλ νεκρό και την αποστολή της να έχει αποτύχει, η Μέγκαν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκτέλεση. Ο Κρέιτον θα πάρει τελικά την εκδίκησή του. Και ο Διάβολος θα χάσει την αιωνιότητα την Ημέρα της Κρίσης. Ο Διάβολος όμως δεν παραιτείται ποτέ. Αποφασισμένος να κερδίσει, αυτός και οι σύμμαχοί του θα στείλουν το μοναδικό άτομο που μπορεί να πάρει την Μέγκαν με το μέρος τους. Μία περίεργη αιχμαλωσία. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση ισχύος. Και δύο δεσμοί ψυχών, ικανοί να φέρουν την αγάπη και τη Δευτέρα Παρουσία. Κάθε δεσμός όμως έχει και ένα τίμημα. Ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Μέγκαν;

''Θεοί και Δαίμονες - Η ημέρα της κρίσης"

Η Δευτέρα Παρουσία έφτασε. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Η μεγάλη μάχη πλησιάζει στο τέλος της. Και την ημέρα της κρίσης μόνο μία πλευρά θα επιζήσει. Η Μέγκαν και ο Ρόναλντ δεν μπορούν πια να ζήσουν μαζί. Αποφασισμένη να κατακτήσει τη νίκη για χάρη του Διαβόλου, η Μέγκαν είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ακόμα και να στραφεί εναντίον του αδερφού της. Μόνο ένας από τους δύο θα χαρίσει στο στρατόπεδό του τη νίκη. Μόνο ένας από τους δύο θα κερδίσει την αιώνια ζωή. Και θα οδηγήσει τον άλλον στον αιώνιο θάνατο. Το τέλος γράφεται εδώ.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως.


 














Αφιέρωμα στην 5λογία της Μαρίας Βρυσανάκη, ''Θεοί και Δαίμονες'' Αφιέρωμα στην 5λογία της Μαρίας Βρυσανάκη, ''Θεοί και Δαίμονες'' Reviewed by Dominica on Μαΐου 19, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.