Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Ράλλη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΡΑΛΛΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Μιχαήλ Ράλλης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Όταν το “σαν” μπήκε στη ζωή μας''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Μ.Ρ. Πολύ φυσιολογικά θα έλεγα. Ήταν μία μετάβαση από την ξύλινη γραφή συγγραμμάτων σχετικών με το επάγγελμά μου που ό,τι έγραφα έπρεπε να το στοιχειοθετώ με αποδείξεις, αλλιώς δεν θα είχε καμία αξία, σε μία πιο συναισθηματική εκφορά λόγου, όπου απλά εξωτερίκευα τις σκέψεις μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Όταν το “σαν” μπήκε στη ζωή μας’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Μ.Ρ. Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Πρόκειται για την ιστορία του Άγγελου, ο οποίος νοσταλγεί τις ωραιοποιημένες αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας και προσπαθεί να τις ξαναζήσει. Μόνο που «η άτιμη κ. Νοσταλγία», όπως γράφω, τον έχει ξεγελάσει και πλέον ως μεγάλος έχει διαφορετική οπτική, θέση και αντίδραση στα γεγονότα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Μ.Ρ. Γράφω και προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά στην καθημερινότητα. Δε μεγεθύνω κάτι, δεν υπερβάλλω, τα παρουσιάζω όπως τα βλέπω. Σιχαίνομαι τις υπερβολές. Μιλάω για θέματα που τα κρύβουμε, για αυτό και όταν φανερώνονται, μας μοιάζουν εξωπραγματικά ή σκληρά. Δεν είναι. Έτσι φαίνονται στο μυαλό μας, επειδή ως άγνωστα, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Μ.Ρ. Μου πήρε 2 χρόνια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό;

Μ.Ρ. Ο κάθε τόπος δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τα δημιουργήματα της φύσης, αλλά και από ό,τι έχουν οι άνθρωποι μέσα τους. Έχουν ομορφιά, ανάλογος θα είναι ο τόπος τους κι ας ζουν μέσα στο καυσαέριο. Έχουν ασχήμια μέσα τους, έτσι θα εισπράττουν τον τόπο τους, κι ας είναι μέσα στα δέντρα, τα ποτάμια και τα δάση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Μ.Ρ. Θέλω τα βιβλία μου να προσθέσουν κάτι στη μικρή φωνούλα που έχει το κάθε μυαλό και που βοηθάει τον άνθρωπο στις αποφάσεις του. Θα ήμουν πανευτυχής αν συμμετείχα έστω και σε μία περίπτωση να βελτιώσει κάποιος τη ζωή του, να αποφύγει σκοπέλους, να μην κάνει εκείνα τα λάθη που πολλοί από εμάς κάναμε. Σκοπός της συγγραφικής μου δραστηριότητας είναι να τονίσει τον ρόλο, την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο: να πάρουμε επιτέλους θέση  περιθωριοποιώντας τους χαρακτήρες που δεν προσφέρουν κάτι θετικό και φροντίζουν να επιβιώνουν, διατηρώντας στρεβλότητες του παρελθόντος. 

EΡΩΤΗΣΗ 7: Ως αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Ρ. Αστικό μυθιστόρημα, ηθογραφικό μυθιστόρημα. Ιδίως μιας πιο παλιάς κοινωνίας. Με γοητεύει να διαβάζω για τα ήθη, τις συνήθειες που υπήρχαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία και πλέον έχουν εξαφανιστεί. Μας λείπει αυτός ο ρομαντισμός στην εποχή μας και αυτό αποδεικνύεται με τις αναδρομές που κάνουμε σε μουσικές, ταινίες, φωτογραφίες,συνήθειες προηγούμενων δεκαετιών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Μ.Ρ. Θα πω Νίκος Καζαντζάκης και Καπετάν Μιχάλης για τη δύναμη και ακεραιότητα του ήρωα. Όλη η ζωή του και δράση γυρίζει γύρω από τα ιδανικά με τα οποία έχει μεγαλώσει και δεν κάνει εκπτώσεις, ανάλογα με την παροδικότητα των γεγονότων. Θα μπορούσαμε να πάρουμε πολλά παραδείγματα από την λεβεντιά του χαρακτήρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Μ.Ρ. Αφού σκεφτούν το θέμα, να κάνουν έρευνα, να διαβάσουν βιβλία που έχουν παρόμοια θεματική. Είναι ταλέντο η συγγραφή, παρόμοιας ομορφιάς με ένα διαμάντι, που όμως απαιτείται μία σχετική επεξεργασία, ώστε να  αποκτήσει αξία το τελικό προϊόν.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Ράλλη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Ράλλη Reviewed by Dominica on Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.