Συνέντευξη με την συγγραφέα Ιωάννα Παπασιδέρη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ιωάννα Παπασιδέρη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Ι.Π. Πρόκειται για μια επιλογή από πληθώρα διηγημάτων που έχω γράψει τα τελευταία επτά- οκτώ χρόνια. Με αφορμή τη μελέτη της δημιουργικής γραφής πειραματίστηκα πάνω σε πρότυπα μεγάλων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, ψάχνοντας να βρω το ύφος που θα ταίριαζε καλύτερα σε ό,τι είχα να πω. Τα θέματά μου ποικίλα. Οι επιρροές επίσης. Ωστόσο έγκειται στους αναγνώστες αν μου αναγνωρίσουν ένα προσωπικό είδος γραφής ή όχι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Ι.Π. Η συγγραφή υπήρξε για μένα από πολύ νωρίς καταφύγιο. Ήμουν η μικρότερη στην οικογένεια και προφανώς η ενοχλητικότερη μιας κι οι μεγάλοι δεν ήταν διόλου διαθέσιμοι ν’ απαντήσουν στις απορίες μου. Κι είχα πολλές. Χρειαζόμουν εξηγήσεις για την πολύ πρόωρη ορφάνια από πατέρα, για τον λόγο που βρισκόμασταν στην Αίγυπτο αλλά δεν ήμασταν Αιγύπτιοι, κι άλλα κι άλλα. Οπότε διατύπωνα στο χαρτί τις απορίες κι έπλαθα απαντήσεις μόνη μου…Έκτοτε συνήθισα να σχολιάζω γραπτά ό,τι παράξενο βίωνα ή συναντούσα γύρω μου ακόμη και στην ενήλικη ζωή. Ουδέποτε σταμάτησα να γράφω. Απλά δεν τα έδειχνα σε κανένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Ι.Π. Όπως ανέφερα δεν πρόκειται για μια ενιαία ιστορία αλλά για διηγήματα-θραύσματα μιας πραγματικότητας τα οποία γράφτηκαν τα τελευταία 8 χρόνια. Η ζωή μου υπήρξε πλούσια σε εμπειρίες κι «ασυνήθιστες» καταστάσεις. Το χιούμορ μού έδωσε συχνά διέξοδο για να τις αντιμετωπίσω. Επίσης μ’ ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ιστορίες κι ακούω πάντοτε προσεκτικά διηγήσεις άλλων. Συχνά γίνονται διήγημα κι αυτές… Τελικά η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε μία συλλογή διηγημάτων;

Ι.Π. Δεν το επέλεξα. Ήταν ένα πρώτο βήμα προβολής προς το ευρύ κοινό. Ωστόσο νομίζω πως η σύντομη φόρμα μου ταιριάζει κι έχω άλλη μια συλλογή με πολύ σύντομα διηγήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια εκεί'';

Ι.Π. Ο τίτλος υπονοεί την αποδοχή του χρόνου που περνά. Η Αλεξάνδρεια, πέρα από ότι είναι γενέτειρά μου και κοινός τόπος νοσταλγίας πολύ ετερώνυμων ανθρώπων, είναι μια πόλη ειλικρινά μοναδική. Παραμένει μοναδική ακόμα και τώρα που έχει μεταμορφωθεί. Αρκεί να την αφουγκραστεί κανείς. Δεν «παράγει» όμως πια πολίτες του κόσμου όπως κάποτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Ι.Π. Θα ήθελα να ζήσουν για λίγο μέσα στις ιστορίες που γράφω. Τις τόσο διαφορετικές. Να μπουν στο πετσί των ηρώων. Δεν θα ήθελα να βαρεθούν στο τεριρέμ ενός μόνο θέματος. Η ζωή μας προκαλεί διαρκώς να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, ν’ αλλάξουμε δέρμα, να επικοινωνήσουμε με όλο και πιο άγνωστες, μεταφορικά, γλώσσες. Προς το παρόν χρειαζόμουν να πω μικρά αποσπάσματα πολλών ζωών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ι.Π. Δύσκολη ερώτηση. Διαβάζω πολύ. Και παθιάζομαι συχνά. Μπορώ ν’ αναφέρω τον Σεμπάστιαν Μπάρρυ Μακριά πολύ μακριά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Ιωάννα Παπασιδέρη; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Ι.Π. Όπως σας είπα έχω πληθώρα διηγημάτων στο συρτάρι αλλά θα ήθελα να εκδώσω μια συλλογή με μικρή φόρμα τύπου μπονζάι. Μου αρέσει πολύ. Αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα να γράψω κάτι πιο ενιαίο κι εκτενές σε μυθιστορηματική μορφή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με την συγγραφέα Ιωάννα Παπασιδέρη Συνέντευξη με την συγγραφέα Ιωάννα Παπασιδέρη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.