Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χαράλαμπο Στυλιανού


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χαράλαμπος Στυλιανού. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Να ξέρεις σε είδα". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Να ξέρεις σε είδα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Χ.Σ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Η ιστορία του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται πλαισιωμένη από τις κοινωνικές παραμέτρους και νοοτροπίες των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου. 
Ποιος τελικά στραγγάλισε την Αγγλίδα και γιατί; Το ερώτημα θα βασανίσει για πολύ την ομάδα ερευνητών και το μυστήριο θα λυθεί, αφού παρελάσουν από το Τμήμα ενδιαφέροντες τύποι που έχουν καταχωρηθεί στο κάδρο των υπόπτων. Ο ξεναγός εραστής της; Ο κηπουρός της, Σύριος πολιτικός πρόσφυγας, που βίωσε τον χαμό της μικρότερης του κόρης και της γυναίκας του, σε ένα τραγικό ναυάγιο, στα παράλια της Πάφου; Ο τυχοδιώκτης, Άγγλος Ντάρεν Σίμπσον, στον οποίον δάνεισε χρήματα και έφυγε, άρον άρον, από την Πάφο, την ημέρα του φόνου; Ο άγνωστος Χ, που την προμήθευε με ναρκωτικά; 
Σ’ αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, οι τρεις ανακριτές, παράλληλα με τις διαδικασίες εξιχνίασης των εγκλημάτων, αγωνίζονται να ξεσκεπάσουν τον επίορκο διεφθαρμένο Αστυνομικό Διευθυντή που χρηματίζεται, και χωρίς ενδοιασμούς φορτώνει τις δικές του βρωμιές σε άλλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' η συγγραφή στη ζωή σας;

Χ.Σ. Η γραφή ήταν και είναι για μένα τρόπος έκφρασης. Μικρός, θυμάμαι έγραφα ποιήματα. Μετά την εφηβεία μου, ξεκίνησα να καταγράφω τις προσωπικές μου εμπειρίες, με τη μορφή ευθυμογραφημάτων και διηγημάτων. Πριν 11 χρόνια εξέδωσα το πρώτο μου μυθιστόρημα κοινωνικού περιεχομένου και τώρα ακολούθησε το δεύτερο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Χ.Σ. Η έξαρση του εγκλήματος και η διαφθορά, που άπλωσε τα πλοκάμια της σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ήταν ο σπόρος για να γεννηθεί η ιδέα του «Να ξέρεις σε είδα». 
Από τη στιγμή που καταστάλαξα τι ήθελα να γράψω, χρειάστηκα περίπου έξι μήνες να ολοκληρώσω τη συγγραφή του βιβλίου.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα; Τί σας ελκύει στο συγκεκριμένο είδος;

Χ.Σ. Διαβάζοντας πολλά έργα αστυνομικής λογοτεχνίας και παρακολουθώντας κάποιες πετυχημένες αστυνομικές σειρές, άρχισε να δημιουργείται μέσα μου η ιδέα να ασχοληθώ με το είδος. Κάπως έτσι προέκυψε η στροφή μου στο αστυνομικό μυθιστόρημα και συγκεκριμένα στη συγγραφή του δικού μου βιβλίου. 
Η δράση, το μυστήριο και τελικά η εξιχνίαση του εγκλήματος και η απονομή δικαιοσύνης, είναι τα χαρακτηριστικά που με ελκύουν στην αστυνομική λογοτεχνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί μπορεί να υποβόσκει πίσω από τον τίτλο ''Να ξέρεις σε είδα'';

Χ.Σ. Πολύ καλή ερώτηση… Στο δικό μου μυαλό, η απειλή και τελικά η υπόσχεση πως το έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Χ.Σ. Να χαθούν στις σελίδες του, προσδοκώντας να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η κάθε ανατροπή και στην πορεία να ταυτιστούν με κάποιον από τους πρωταγωνιστές μου. Να το αγαπήσουν όπως το αγάπησα και εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Χ.Σ. Είναι πολλά τα αγαπημένα μου βιβλία και άλλοι τόσοι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς. Θα αναφέρω μόνο δύο: «Ο λύκος της στέπας» του Έρμαν Έσσε, και «Η νυχτερίδα» του Τζο Νέσμπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Χ.Σ. Να διαβάζουν πολύ, ο,τιδήποτε πέφτει στα χέρια τους, και να γράφουν, να γράφουν, να γράφουν... Λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές που προσπαθούν να τους αποθαρρύνουν, και να κυνηγήσουν με υπομονή και επιμονή το όνειρο τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσετε το έργο μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/10/blog-post_25.html / https://vivliovamon.blogspot.com/2023/10/blog-post_25.html



Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χαράλαμπο Στυλιανού Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χαράλαμπο Στυλιανού Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.