Συνέντευξη με την συγγραφέα Λίνα Βαλετοπούλου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΙΝΑ ΒΑΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Λίνα Βαλετοπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Κλουαζονέ". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Κλουαζονέ''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Λ.Β. Το Κλουαζονέ είναι η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας και της αμεριμνησίας. Είναι τα βιώματα της ηρωίδας μέσα στο προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον, οι παιδικοί έρωτες, η φιλία, η επιθυμία για εξερεύνηση, οι απαγορεύσεις, η κλειστή κοινωνία της επαρχίας. Η Χάρις γυρίζει πίσω για να αποφύγει ένα πρόβλημα υγείας και επιστρέφει πιο δυνατή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως έκανε πάντα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Τί έχετε αποκομίσει από την επαφή σας μαζί της;

Λ.Β. Αφορμή για την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή στάθηκε μια εσωτερική ανάγκη, όπως αυτή
εκφράστηκε σε μαθήματα δημιουργικής γραφής πίσω στο 2010. Μετατράπηκε σε μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το 2013 έως το 2015 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα προσωπικό στοίχημα για τη συνέχιση και τη βελτίωση της λογοτεχνικής μου δημιουργίας με ολοένα και πιο σύνθετους τρόπους. Αυτό που αποκομίζω από τη διαδικασία είναι να αυτοπραγματώνομαι μέσα από τα γραπτά μου και τη δυνάμωση της εσωτερικής μου φωνής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Το ''Κλουαζονέ'' είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα που κυκλοφορεί. Πώς αισθάνεστε που βρήκε, πλέον, τον δρόμο του προς το αναγνωστικό κοινό;

Λ.Β. Ο προορισμός κάθε λογοτεχνικού έργου είναι η κοινοποίησή του στο αναγνωστικό κοινό. Αυτή
τη φορά πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που το θεωρώ πολύπλοκο και περίπλοκο όσον αφορά την κατασκευή του. Επόμενο είναι να θεωρώ πολύ σημαντικό τον τρόπο που θα το προσλάβει ο αναγνώστης, την αποδοχή που θα έχει και το κατά πόσο θα αγγίξει τον καθένα, θα ταυτιστεί με την ηρωίδα και θα νιώσει την εποχή που έζησε εκείνη σαν να γυρίζει και ο ίδιος ο αναγνώστης στα παλιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; 

Λ.Β. Όσο και να φαίνεται περίεργο το βιβλίο Κλουαζονέ είναι η ιστορία που ξεπήδησε μέσα από το
επόμενο μυθιστόρημα που γράφω και πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές τοπικά και χρονικά ηρωίδες με κάποιον τρόπο τα βιώματα τις ενώνουν. Αισθάνθηκα λοιπόν έντονα την ανάγκη να ολοκληρώσω πρώτα το Κλουαζονέ που λειτούργησε σαν μία βαλβίδα αποσυμπίεσης για μένα.

EΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Λ.Β. Το πρώτο έναυσμα δόθηκε στα τέλη του 2020 με ένα αρχικό διήγημα που φέρει τον ομώνυμο
τίτλο και η ολοκλήρωσή του έγινε στις αρχές του 2023.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ''Κλουαζονέ''; Γιατί επικράτησε αυτός;

Λ.Β. Ο όρος Κλουαζονέ αναφέρεται στην τεχνοτροπία κατά την οποία τα στοιχεία ενός έργου αποτελούν αυτόνομα τμήματα (cloisons) που διαχωρίζονται μεταξύ τους με σύρμα. Τα κενά που
δημιουργούνται επικαλύπτονται με σμάλτο και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει βιτρό. Αυτή η τεχνική αντικατροπτίζεται και στον τρόπο σύνθεσης του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Λ.Β. Να ανασάνουν με τον αέρα των νεανικών χρόνων και να θυμηθούν τον τότε εαυτό τους
συγκρίνοντάς τον με αυτό που έγινε σήμερα. Το θεωρώ πράξη αυτογνωσίας και οδηγό αυτοπραγμάτωσης για το μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Λ.Β. Το διπλό βιβλίο, του Δημήτρη Χατζή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Λίνα Βαλετοπούλου; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Λ.Β. Το επόμενο βιβλίο μου πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Είναι η ιστορία μιας μουσικού που
στη σχολική γορτή εγκαταλείπει τη σκηνή και αργότερα τη βρίσκουν νεκρή στα παρασκήνια. Από εκεί και μετά ξεκινά ένας αγώνας δρόμου από τον τοπικό αστυνόμο να ανακαλύψει τον δολοφόνο της γυναίκας αυτής. Είναι παραπάνω από εμφανές ότι θα φλερτάρω με την μυθοπλασία ενός εγκλήματος. Μείνετε συντονισμένοι!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/02/blog-post_19.html


Συνέντευξη με την συγγραφέα Λίνα Βαλετοπούλου Συνέντευξη με την συγγραφέα Λίνα Βαλετοπούλου Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.