Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χάρη Βεραμόν


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΑΡΗΣ ΒΕΡΑΜΟΝ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Χάρης Βεραμόν. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Κάκτος κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Κάκτος το βιβλίο σας με τίτλο ''Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Χ.Β. Σας ευχαριστώ πολύ! Το βιβλίο πραγματεύεται αληθινές εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων από το τη δεκαετία του 80΄' μέχρι σήμερα. Μέσα από την έρευνα μου παρουσιάζω το ιστορικό της υπόθεσης, τους εμπλεκόμενους και τα νέα στοιχεία. Οι υποθέσεις περιέχουν μια πεζογραφική έναρξη και στη συνέχεια οι αναλύσεις μου έρχονται να δέσουν με τις αναλύσεις ειδικών για κάποιες υποθέσεις. Δεν είναι εύκολο να γραφτεί ένα τέτοιο βιβλίο, επειδή περιέχει έρευνα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από ιδιωτικός ερευνητής, συγγραφέας; Με ποιον τρόπο συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Χ.Β. Το βιβλίο έχει άμεση σχέση με τη δουλειά μου και τις έρευνες που έχω κάνει σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Οπότε η σύνδεση είναι ξεκάθαρη. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε τις υποθέσεις αυτές ανοιχτές, διότι ο χρόνος και η κοινωνική μνήμη κάποια στιγμή τις κλείνει. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σας ώθησε ώστε να γράψετε το παρόν έργο;

Χ.Β. Ήθελα να κρατήσω τη μνήμη των ανθρώπων αυτών στο προσκήνιο. Να επικοινωνήσω με την κοινωνία 22 υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Με απασχολεί η αλήθεια και να βρεθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτός είναι ο σκοπός. Επίσης, το γεγονός ότι δεν είχε γραφτεί ξανά ένα τέτοιο βιβλίο, ενώ για εγκλήματα γράφονται συνέχεια, ήταν κι αυτό μια θετική παρότρυνση στη σκέψη μου για να αρχίσω τη συγγραφή. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί ως κοινό, στην Ελλάδα, δείχνουμε τέτοια προτίμηση σε υποθέσεις εξαφανίσεων; Τί μπορεί να μας ιντριγκάρει σε σχέση με αυτές;

Χ.Β. Γιατί ό,τι δεν έχει απαντηθεί, ό,τι παραμένει άλυτο, δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον στην κοινωνική συνείδηση. Το μυστήριο ιντριγκάρει. Και το γεγονός ότι ο συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να απαντήσουν εκείνοι στο θεμελιώδες ερώτημα... "Τι συνέβη;" 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια η συναισθηματική σας φόρτιση κατά την διάρκεια της συγγραφής του παρόντος βιβλίου;

Χ.Β. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τόσα χρόνια εκεί έξω υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πάρει μία απάντηση, για το τί συνέβη στον άνθρωπο τους. Είναι θλιβερό, βασανιστικό. Είναι ένα βασανιστήριο της σκέψης να μην μπορείς να απαντήσεις σε κάποια ζητήματα. Πόσο μάλλον όταν σε αυτή τη σκέψη εμπεριέχεται το ζήτημα της απώλειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσο εύκολο, ή, δύσκολο είναι να κρατήσετε μία αντικειμενική στάση καί να μην παρασυρθείτε από τα όποια συναισθήματα, όταν διεξάγετε μία έρευνα;

Χ.Β. Δεν είναι εύκολο να κρατήσω αντικειμενική στάση αλλά είναι προαπαιτούμενο. Δεν υπάρχουν συναισθήματα σε επίπεδο έρευνας. Είναι μόνο η έρευνα, τίποτα άλλο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Χ.Β. Να κρατήσουν στη μνήμη τους αυτούς τους ανθρώπους και να το συζητήσουν με τους οικείους τους. Να μην ξεχάσουμε τα 22 πρόσωπα. Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης να γίνουν πιο επιφυλακτικοί. Η ζωή θέλει προσοχή. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Χ.Β. Το ακέφαλο άγαλμα του Στάθη Νατσαρίδη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από τoν συγγραφέα Χάρη Βεραμόν;

Χ.Β. Οι εξαφανίσεις μέρος δεύτερο! Και υποθέσεις που χειρίζομαι φυσικά μέσα από μια άλλη προσέγγιση. Υπάρχουν πολύ ωραίες ιδέες και έμπνευση, οπότε θα έχουμε ωραία πράγματα να δούμε με τους αναγνώστες του true crime είδους. 
Να είστε καλά. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/03/blog-post_22.html



Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χάρη Βεραμόν Συνέντευξη με τον συγγραφέα Χάρη Βεραμόν Reviewed by Dominica on Μαρτίου 23, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.